Pretraga

Aktivni livanjski studenti u ZKLS-u

A- A+

Zagrebački klub livanjskih studenata je osnovan 2008. godine kako bi se olakšao život i studiranje livanjskih studenata u Zagrebu. ZKLS se razvio u jaku udrugu, a danas broji preko 150 članova. Osim brige oko studenata, klub donira sredstva za razvoj Livna, sudjeluje u brojnim projektima, manifestacijama i organiziraju putovanja, tribina i predavanja.

Pere Semren, Tomislav Kelić i Ilija Miloloža su osobe koje su osnovale ZKLS 12. prosinca 2008. godine. Ovaj je trojac, na inicijativu livanjskih studenata u Zagrebu, preuzeo na sebe odgovornost osnivanja kluba kako bi se Livnjaci povezali u snažnu udrugu.

Relativno su mlad klub, ali broje preko 150 članova i taj broj svake akademske godine raste. Jedna su od najaktivnijih studentskih udruga te sudjeluju u brojnim projektima, manifestacijama, organiziraju drugim studentskim klubovima putovanja u Livno i slično.

www.facebook.com

Vodstvo i ciljevi ZKLS-a

Na čelu vodstva ZKLS-a smijenile su se tri generacije koje su predvodili predsjednici  Pere Semren, Ivan Periša i aktualni predsjednik Tomislav Pavić.

Sjedište kluba je u prostorijama Livanjske zajednice Zagreb u ulici Hrvatskog proljeća 38/1. Sastanci se održavaju nekoliko puta mjesečno, ovisno o potrebama i mogućnostima, u sjedištu ili u prostorijama uprave SD ‘Stjepan Radić’. 

Osim povezivanja svih livanjskih studenata, klub aktivno radi i na poboljšavanju društvenog života u Livnu. Prošle su godine izdvojili dvije donacije za bolji rad vrtića ‘Pčelice’ u Livnu kako bi doprinijeli boljem i sretnijem razvoju najmlađih sugrađana.

Klub se još bavi zaštitom i unapređenjem kulturnih i povijesnih vrijednosti livanjskog kraja, organiziranjem tribina i izleta, poticanjem informativne djelatnosti i sličnim stvarima o kojima više možete pročitati na njihovoj službenoj stranici.

ZKLS na I. Studentskom hodočašću u Mariji Bistrici

Aktivnosti

Neke od najzapaženijih aktivnosti ZKLS-a su:

  • Predstavljanje livanjskog kraja i običaja na Cvjetnom trgu u Zagrebu u sklopu projekta ‘Tko smo? Što smo? Odakle smo?’

  • Sudjelovanje na predstavljanju južnih krajeva Hrvatske na Bundeku u Zagrebu, gdje su uz Dalmatinske studente ponosno predstavili njihov kraj i običaje, te upoznali zagrebačku javnost sa istima

  • Sudjelovanje u projektu “Upoznajmo Banovinu” u organizaciju Udruge studenata Banovine

  • Organiziranje malonogometne ekipe koja je nastupila na Sveučilišnoj ligi te Hercegovačkom malonogometnom kupu 2012., na kojem su ostvarili zapaženo 4. mjesto među 24 ekipe

  • Organiziranje i sudjelovanje u obilježavanju dana pada Vukovara 18. studenog 2011. kada je 300 studenata je posjetilo Vukovar

  • Organiziranje na Studentskim hodočašćima u Mariju Bistricu 2011. i 2012., na koja su došli brojni studenti Zagrebačkog Sveučilišta. Ove ih je godine podržao kardinal Bozanić te rektor Sveučilišta, gospodin Bjeliš koji je predložio da hodočašće uđe u službeni kalendar Sveučilišta

– Daljnji planovi u radu kluba neka ostanu naša mala tajna. Možemo samo reći kako se ljudi poznaju po djelima, a djela govore više od riječi, napisao je potpredsjednik Boško Brčić.

Zadarski studenti u Livnu

Posjeta zadarskih studenata iz Zagreba organizirana je 21. i 22. svibnja 2011. godine. Izlet su organizirali Klub zadarskih studenata i Zagrebački klub livanjskih studenata.

U Livnu su ih srdačno primili premijer Vlade Hercegbosanske županije dr. Nediljko Rimac, načelnik Luka Čelan, te resorna ministrica Gordana Cikojević.

Predsjednik Kluba zadarskih studenata, Tomislav Šimičević, je prenio pozdrave i poklon gradonačelnika Zadra Zvonimira Vrančića te želju za boljom suradnjom Zadra i Livna. Posjetili su ranč Lištanac, upoznali se sa starim običajima te isprobali jahanje konja. Razgledavanje grada su nastavili šetnjom uz Bistricu, obilaskom Dumana, franjevačkog muzeja i galerije Gorica, te naravno gradskim trgom.

Zadrani su bili oduševljeni Livnom i gostoprimstvom domaćina pa je dogovorena skorašnja posjeta Zadru.

Zadarski studenti u Livnu

Tradicija od 16 godina

Livanjske noći u restoranu LP ‘Gastro Globus’ održavaju se već 16. godinu zaredom. Svake se godine, prvog vikenda u veljači, okupi preko tisuću Livnjaka, bilo da su studenti, sportaši, pjevači ili biznismeni.

Tradicija je započela u 90-tima, a održava se još uvijek. ZKLS je jedan od rijetkih zavičajnih klubova koji su uspjeli održati konstantnu posjećenost. Glavni organizatori su predsjednik Livanjske zajednice Zagreb Branko Miloloža te tajnica Zajednice Valerija Brzović.