Pretraga

Alma Mater – Europsko znanje ili priča bez pokrića?

A- A+

Europsko sveučilište Alma Mater Europaeas podružnicom u Mariboru je počelo s pružanjem svojih usluga u Hrvatskoj 2012. godine u sklopu programa „Europski poslovni studiji“. Ono što je Alma Mater diferenciralo od konkurencije je studiranje preko Interneta.

Izdvojeni članak

Današnji model ocjenjivanja jednostavan je, ali ne i kvalitetan način vrednovanja znanja

Studenti se upisuju vanredno i dobivaju studentski iskaznicu (ako ju zatraže) koja osim popunjavanja praznog mjesta u novčaniku ne pronalazi drugu svrhu u životu skorih magistara i magistrica. Fokus studija se stavlja na osobe koje su već u radnom odnosu.Slaganje vlastitog rasporeda za izvršavanje studijskih obaveza uz redovni posao je velika prednost nad nekim drugim učilištima.

Ispit su većinom online

Većina ispita se bazira na izradi zadataka te se polažu preko Interneta. Nešto manji broj ispita zahtijeva fizički dolazak na mjesto predavanja koje je ove godine u zagrebačkom hotelu Aristos. Predavanja se odvijaju vikendom što je dodatna prednost zaposlenim osobama, a student može birati hoće li fizički prisustvovati predavanju ili će predavanje pratiti Online. Naravno, snimke predavanja se naknadno i objavljuju na internom portalu Moodle i dostupne su 24/7.Inovativan pristup obrazovanju uvijek je dobra vijest, no kako to zaista izgleda u praksi?

Izdvojeni članak

Video: Personalizirana nastava i online studiranje uskoro stupaju na scenu

U sklopu fakultativnih obaveza obavezna je stručna praksa ili odlazak na 3 dana u Bruxelles na stručnu ekskurziju. Zvuči lijepo, no putovanje autobusom znači 16 sati skučenog prostora u autobusu bez interneta čim se prijeđe granica i malo do nimalo spavanja. Nakon kašnjenja u dolasku kreće se na predavanje u Europskoj komisiji i još nekoliko EU institucija te slijedi 18 sati nezaboravnog povratka u autobusu. Logično, nakon 16 sati neugodnog putovanja osoba nije u mogućnosti pratiti predavanja koja su na rasporedu sat vremena od trenutka dolaska u Bruxelles.

Prebacivanje odgovornosti između akademskog osoblja i profesora

Predavači su djelomično iz Hrvatske, a djelomično iz Slovenije. Hrvatski predavači su vanjski stručnjaci (konzultanti) koji ovakva predavanja redovito održavaju te imaju predavačke sposobnosti i potrebno znanje. Na žalost, za slovenske predavače ne možemo dati pozitivne kritike jer osim krnjeg hrvatskog koji pokušavaju pričati, nejasno objašnjavaju gradivo, a većina niti nema nikakve predavačkih sposobnosti. Iako su možda stručnjaci u svom području, kao predavači su loši, bez potrebnih metodika predavanja i kvalitetnih govorničkih sposobnosti.

Sama organizacija također nije odlika Alma Mater fakulteta. Student će se nerijetko naći na križanju prebacivanja odgovornosti između akademskog osoblja i samih profesora. Neodgovaranje profesora i mijenjanje pravila polaganja kolegija (na štetu studenata) samo su neke od vještina koje ovaj fakultet redovito pruža svojim studentima koji godinu plaćaju više do 20,000 kn po godini.

Ideja je dobra, mladi su studij koji se treba razvijati, no prihvaćanje kritika im nije jača strana i s takvim stavom se neće moći dalje razvijati. Znanje koje student dobije zaista može biti korisno i primjenjivo no u trenutku kada velika većina čeka samo da završi fakultet bez obzira na ocjene, to bi ipak trebao biti važan pokazatelj da se krenulo u krivom putu. Iako je posao Project Managera jedno od najtraženijih i najplaćenijih zanimanja današnjice, Alma Mater ima puno toga još za naučiti o poslovnom i akademskom bontonu ako želi konkurirati drugim privatnim učilištima.Ideja načina odvijanja predavanja kao i same tematike predavanja je jako dobra, no na realizaciji ideje treba još dosta poraditi.

Komentar je osobni stav autora i ne odražava nužno stav portala srednja.hr

Saša Fajković student je Alma Mater