Pretraga

Borasovi pravnici: Previšić može odraditi mandat iako puni 70 godina

A- A+

Rektoru zagrebačkog Sveučilišta Damiru Borasu više je pravnika potvrdilo da je ostanak dekana Vlatka Previšića na čelu FFZG-a do kraja mandata legalan, iako Previšić uskoro puni 70 godina te bi po zakonu trebao u mirovinu.

foto: screenshot

Izdvojeni članak

Glasnović bi situaciju na Filozofskom riješio suzavcem i pendrekom, evo što mu kažu studenti

Kako piše Jutarnji list, pravni stručnjaci rektora Borasa potvrdili su da Vlatko Previšić može završiti mandat dekana Filozofskog fakulteta. Previšiću bi  prema nekim pravnim tumačenjima mandat trebao završiti u akademskoj godini u kojoj puni 70 godina, te bi od 30. rujna trebao u mirovinu. 

Aneks ugovora kojim se dekanu FFZG-a odgađa odlazak u mirovinu navodno je potpisao jedan od Previšićevih prodekana. 

Prema Jutarnjem, upućeni profesori Pravnog fakulteta tvrde da je Previšićev ostanak u radnome odnosu nakon 30. rujna ove godine je protuzakonit i da i ga srušila savjesna radna inspekcija. 

Dekan tako planira odraditi preostale dvije godine mandata, i ne misli otići u mirovinu unatoč zahtjevu studenata da se povuče.

Izdvojeni članak

Vodič kroz Previšićev nastup u Otvorenom za autostopere

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja: Previšić mora u mirovinu

Zakonitost Previšićevog ostanka na mjestu dekana još je prošlog tjedna u pitanje doveo Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. 

Pravna služba sindikata 20. rujna rektoru Borasu poslala dopis ‘u želji da pridonesu razrješenju aktualne situacije na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu.

– Naše je mišljenje da u odnosu na navedenu kategoriju zaposlenika produljenje ugovora o radu iza akademske godine u kojoj navršavaju 70. godinu života nije dopušteno, čak ini u slučaju da se radi o zapošljavanju na teret vlastitih sredstava fakulteta, stoji u dopisu. 

Dopis Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja prenosimo u cijelosti.

Dopis Sindikata Sveučilištu u Zagrebu 20.9.2016. by Bojan Arežina on Scribd