Pretraga

Četiri institucije ne znaju hoće li radi subvencije roditelji studenata izgubiti poreznu olakšicu

A- A+

Prosinac miriši na cimet i kuhano vino, a redovi ispred trgovina su kilometarski. Kao i ispred porezne. Dok roditelji računaju koliko će poreza dobiti nazad, studenti zbrajaju mjesečne plaće i nadaju se da neće prijeći 13.000 kuna koje su granica za skidanje s porezne olakšice roditelja. Skidanje s porezne olakšice znači da njihovi roditelji moraju te novce vratiti državi. Veliki broj studenata trenutno prima mjesečnu subvenciju u iznosu od 400 kuna kao nadoknadu za dom, a ubraja li se ona u dohodak ili ne, nitko zapravo ne zna.

foto:srednja.hr

Četiri mjeseca po 400 kuna jest 1.600 kuna koje su studenti dobili na svoj tekući račun kao nadoknadu dok im se ne osigura mjesto u nekom od studentskih domova. To je 12.3% od ukupnog dohotka kojeg smiju primiti u godinu dana kako ih ne bi skinuli s porezne olakšice roditelja. To je bolja mjesečna plaća jednog studenta. Do kraja godine je ostalo nešto više od mjesec dana, a još uvijek nitko od nadležnih institucija ne zna ubraja li se subvencija u godišnji dohodak ili ne.

Kontakt br. 1: MZOS

Ako Google ne zna odgovor na tvoje pitanje, onda si u gabuli. I nije znao. Prvi logičan korak bio je obratiti se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Na upit o problemu, ulaze li subvencije u godišnji doprinos ili ne, sam im se obratila putem e-maila, a oni su me odmah preusmjerili na Poreznu upravu. Porezna uprava ipak zvuči kao institucija koja bi trebala znati kome će uzeti novce, a kome ne.

Izdvojeni članak

Popunjena lista za subvenciju smještaja: Evo kada kreće nova isplata

Kontakt br. 2: Porezna uprava

Odmah nakon MZOS-a je poslan mail Poreznoj upravi čija me je automatska poruka preusmjerila na rubriku ‘Pišite nam’. Kako su dani odmicali, a odgovor nije stizao, zaključila sam da će biti brže ako ih jednostavno nazovem. Ministarstvo financija, Porezna uprava, jedan od onih 0800 brojeva je sve što je bilo potrebno da čujem jedno ‘Ne znam’ na moj upit o subvencijama. Gospođa koja je odgovorila na poziv mi nije znala reći ni da ni ne, već samo reći da ‘po njezinom’ subvencija ulazi u tih 13.000 kn. (A po mome ne ulazi, pa tko je jači ili što?) Ali me je preusmjerila dalje na poreznog savjetnika.

Stižu prvi podatci

U međuvremenu je stigao odgovor na upit u rubrici ‘Pišite nam’ iz Porezne.

– U iznos od 13.000,00 kuna ulaze i oporezive i neoporezive naknade (izuzev socijalne potpore), glasi poruka koja je stigla tjedan dana nakon slanja upita.

U redu, nekad se zbilja ne može odgovoriti prostim ‘da’ ili ‘ne’, ali trenutno nismo u situaciji da si dajemo otprilike odgovore. Ja nisam u toj situaciji jer se bojim što će se dogoditi ako zbog subvencije prijeđem 13.000 kuna, kao i brojni drugi studenti, a Porezna bi trebala znati što računaju u godišnji dohodak kako bi znali tko im duguje novce.

Izdvojeni članak

Zbog legalnih zamjena za subvenciju zagrebački studenti još lakše zarađuju na prodaji soba

Kontakt br. 3: Porezni savjetnik

Nakon dobivenog odgovora na mail, baratala sam s nekim novim informacijama i misleći da se mojoj muci bliži kraj nazvala poreznog savjetnika u Zagrebu. Nakon što sam mu objasnila situaciju, rekla koga sam sve kontaktirala prije njega i što su mi rekli, dočekao me je još jedan zid i putokaz prema drugoj instituciji. Rekao mi je isto što stoji u mailu, da su izuzete jedino socijalne pomoći, a ima li subvencija status socijalne pomoći ili ne, neka pitam Ministarstvo socijalne politike i mladih. Jer on ne zna.

Kontakt br. 4: MSPM

U Ministarstvu socijalne politike i mladih je prvo trebalo znati koji broj nazvati. Šetali su me od jednog odijela do drugog, da bi mi konačno rekli da pošaljem mail čiju domenu moje računalo uopće nije prepoznalo. Posljednji pokušaj bio je odijel odnosa s javnošću koji su zapravo zvučali kao da im je stalo i kao da žele da se to razriješi. Ali ako se njih pita, dodjeljivanje subvencija nije u njihovoj nadležnosti i neka se obratim MZOS-u. Natrag na prvu točku.

Izdvojeni članak

Studenti u hostelu na Trešnjevci: ‘Plaćamo 500 kuna, a ne radi grijanje i nemamo internet’

Kontakt br. 5: Studentski centar

Kao posljednju nadu da ću dobiti konkretan odgovor na pitanje postavljeno već previše puta, nazvala sam Studentski centar u Zagrebu. I nisam si puno pomogla budući da ni oni nisu znali ubrojati subvenciju u dohodak ili ne.

– Subvencija pripada državnom poticaju dodijeljenom po posebnom natječaju, izjavila je Ružica Rašić, zamjenica ravnatelja za smještaj studenata u domove.

Posljednji poziv: Ipak se ne ubraja?

Nasuprot svim ostalim sugovornicima koji su odgovarali ili s ‘ne znam’ ili s ‘po mome…’, Petar Labrović, predsjednik Studetskog zbora Sveučilišta u Zagrebu je bio vrlo siguran u svoje riječi.

– Ono što smo mi dogovorili u sedmom mjesecu kada je bila sva ona problematika i oko rada studenata i domova, jest da ove godine subvencija neće ulaziti u studentski obračun, odgovara Labrović na isto postavljeno pitanje.

Dodao je još kako ga nitko od studenata nije kontaktirao vezano za to pitanje, te da će ako studenti dožive ikakve probleme kontaktirati MZOS i Poreznu upravu da se pismeno očituju o problemu i da ne sjedaju studentima na dohodak ukoliko su ga prešli zbog dobivene subvencije.

– Subvencija nije prihod koji je studentima pomogao, nego naprotiv, odmogao, zaključuje.

Izdvojeni članak

Sve češće krađe odjeće u domu na Šari: Studentice razočarane i zabrinute

Subvencija, je li to nešto za jesti?

Očiti problem zbog kojeg se vrtimo u krug jest sama definicija subvencije, odnosno kamo je u cijeloj pravnoj zavrzlami smjestiti. Na internetskoj stranici Instituta za javne financije stoji da je izravna subvencija kao dio tekućih izdataka državnog proračuna izravno novčano davanje proizvođačima ili potrošačima. I to vjerojatno jest i ova studentska subvencija. Budući da sjeda na tekući račun, ona pripada neoporezivom prihodu.

U Zakonu o dohotku koji je na snazi od 1. siječnja 2015. godine u članku devet, pod točkom dva stoji, da se dohotkom između ostalog ne smatraju:

– primici po posebnim propisima,

– socijalne potpore,

– odštete koje nisu u svezi s gospodarstvenom djelatnošću.

S druge strane, u dohodak se prema istom Zakonu u članku pet ubrajaju i primici ostvareni od nesamostalnog rada i ‘drugi primici’.

Prema Natječaju za raspodjelu mjesta redovitim studentima u studentske domove veliki dio bodova koje studenti mogu ostvariti se zasniva na socijalnim primanjima njihovih roditelja, a neki preko lošeg socijalnog statusa mogu ostvariti i izravno dobivanje mjesto u studentskom domu.

Dakle, subvencija jest neoporezivi prihod ostvaren od nesamostalnog rada, a oni se ubrajaju u dohodak, ali je isto tako novac dodijeljen prema posebnim propisima i u velikoj mjeri je dodijeljen prema kriteriju socijalnog stanja koji ne ulaze u godišnji dohodak. Plus, tu je Labrović koji se ne dotiče definicije subvencije već govori kako ona kao takva po dogovoru ne ulazi u dohodak. Kako van iz te crne rupe, nitko ne zna.

1.600 kuna čini razliku

Ono što je bilo prvo iznenađenje u cijeloj zavrzlami jest što nitko ne zna. Trenutno sam ja ta koja ne zna jesu li u pravu oni koji ‘misle da se ubraja’ ili Labrović koji sa sigurnošću tvrdi da ne ulazi u dohodak. Zar se tako lako zaborave dogovori sa sastanka?

Ja sam trenutno na 12.250 zarađenih kuna, ako uračunam subvenciju. Draga Porezna upravo, jednostavno pitanje: ako zaradim još 800 kuna, hoće li moj tata morati vratiti novce ili ne?