Pretraga

Doznajte tko će sve imati pravo na 3 tisuće novih stipendija za deficitarna zanimanja

A- A+

Ministar Pavo Barišić još je u veljači najavio povećanje broja državnih stipendija koje će dodjeljivati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a uz pomoć Europskog socijalnog fonda iz kojeg dio sredstava dolazi. Tako će se umjesto pet, sljedeće godine dodijeliti trinaest tisuća državnih stipendija, od čega otprilike 3.000 studentima čiji studij spada u STEM područje. Prijedlog pravilnika za ovu stipendiju već je izrađen, a javna rasprava u koju se mogu uključiti svi građani je tijeku.

Foto: srednja.hr

Kako je i najavljeno pred otprilike dva mjeseca, Ministarstvo znanosti i obrazovanja već je započelo na aktivnostima vezanim uz dodjelu državnih stipendija studentima čiji studij spada u STEM područja. Prema najvama, već bi sljedeće godine trebalo biti dodijeljeno oko 3.000 državnih stipendija takvim studentima, a mjesečni iznos stipendije bit će 1.200 kuna.

Izdvojeni članak

Umjesto 5, od sljedeće godine dijeli se 13 tisuća državnih stipendija

Prijedlozi uvjeta za dobivanje stipendije 

Stipendija će biti namijenjena studentima preddiplomskih sveučilišnih, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih i preddiplomskih stručnih studija u biotehničkom, tehničkom, biomedicinskom i prirodnom području znanosti. 

Kako stoji u prijedlogu pravilnika, uvjeti za dobivanje ove STEM stipendije bit će sljedeći

– Pravo na državnu stipendiju ostvaruju studenti: koji su u akademskoj godini za koju se dodjeljuju stipendije završili srednjoškolsko obrazovanje i prvi put upisuju prvu godinu studija, a upisani su na temelju polaganja ispita državne mature odnosno studenti koji su u akademskoj godini za koju se dodjeljuju stipendije stekli najviše 120 ECTS bodova na studijskome programu, odnosno najviše 60 ECTS bodova u slučaju studenta s utvrđenim invaliditetom od 60 posto ili više, a nisu stekli kvalifikaciju razine visokog obrazovanja. Pri određivanju ostvarenih ECTS bodova uzimaju se samo oni ECTS bodovi koji su ostvareni polaganjem ispita iz predmeta propisanih nastavnim programom studija i koji se ubrajaju u ECTS bodove potrebne za završetak tog studija, piše u prijedlogu pravilnika. 

Oni koji su upisali godinu u mirovanju ili oni koji su upisani na programe koji su akreditirani i u potpunosti se izvode na engleskom, neće moći primati ovu stipendiju.

Izdvojeni članak

Studentima koji žive u domu manje bodova na natječaju za državnu stipendiju

Najviše stipendija za studente tehničkog područja 

Čak 60 posto ukupnog broja ovih stipendija trebalo bi ići studentima tehničkog područja, 15 posto studentima biotehničkog područja i isto toliko studentima s područja biomedicine i zdravstva te 10 posto studentima koji studiraju na nekom od prirodnih područja. U skladu s tim, i rang liste će biti izrađene posebno za svako područje, kao i za brucoše. 

– Rang-liste za prvu godinu utvrđuju se na način da se broj bodova izračunava na temelju prosjeka ocjena u srednjoj školi u odnosu na prosjek ocjena u srednjoj školi svih studenata upisanih u prvu godinu studija određenog područja. Rang-liste za studente ostalih godina utvrđuju se na način da se broj bodova izračunava na temelju prosjeka ocjena pomnoženog s brojem ECTS bodova ostvarenih u prethodnoj akademskoj godini (koji može biti najviše 60) podijeljeno s umnoškom prosjeka ocjena svih studenata područja u prethodnoj akademskoj godini i 60 ECTS bodova, stoji u prijedlogu pravilnika. 

U slučaju da dva ili više kandidata imaju jednak broj bodova, prednost će imati oni kandidati koji su ostvarili bolji rezultat na državnoj maturi iz matematike.
Broj stipendija u ovu svrhu neće biti fiksan, već će odluku o njihovu broju donositi ministar i to do 1. listopada tekuće akademske godine

Ako vam se neko od ovih pravila ne sviđa, dobre vijesti: javna rasprava o prijedlogu pravilnika je u tijeku i u nju se možete uključiti i vi, te tako pridonijeti definiranju uvjeta za dobivanje državne STEM stipendije. Raspravi možete pristupiti ovdje.