Pretraga

Državni inspektorat: ‘Zlouporaba studentskih ugovora je rad na crno’

A- A+

Zlouporaba studentskih ugovora postala je uobičajena pojava među studentima, ali i ostalim nezaposlenim građanima. Ispostavilo se da Studentski centri nisu u mogućnosti pratiti spomenuto kršenje zakona, jer se radi o krađi identiteta, kao i da ne postoji nijedan akt koji navodi moguće sankcije za takav potez. Drugim riječima, jedini koji u tom slučaju snose odgovornost su poslodavci, koji će se kaznit zabranom obavljanja djelatnosti u roku od 30 dana u prostoru u kojemu je Državni inspektorat otkrio zaposlenike koji ne rade na svoje ugovore, protiv kojih se i podnosi optužni prijedlog.

Pisali smo o tome kako su poslodavci oni koji moraju provjeravati rade li kod njih studenti s ugovorom na svoje ime, ili su pak suučesnici u zlouporabi studentskih ugovora. Iz Studentskih servisa nisu nam mogli točno reći koje su sankcije predviđene za one koji koriste tuđe, ili nude drugima vlastite, studentske ugovore jer ne postoji nikakav propisani akt za takve situacije. Ono što su jedino sa sigurnošću tvrdili je to da su isključivo poslodavci odgovorni i da jedino oni snose određene sankcije.

Izdvojeni članak

Sankcije za zlouporabu studentskih ugovora nigdje nisu propisane

Poslodavac ne radi najmanje 30 dana te se podnosi optužni prijedlog

– Ako inspektor rada Državnog inspektorata u inspekcijskom nadzoru utvrdi da kod poslodavca radi student bez ugovora o djelu redovitog studenta i to na obavljanju posla koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca ima obilježje posla za koji se zasniva radni odnos, a poslodavac sa studentom nije sklopio ugovor o radu ili mu nije uručio pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu prije početka rada, smatra se ‘radom na crno’, objasnili su nam iz Državnog inspektorata.

U slučaju da inspektori zateknu takve zaposlenike, protiv poslodavca se podnosi optužni prijedlog. Ako se utvrdi da je takav rad bio obavljan tijekom nadzora, inspektor usmenim rješenjem u zapisniku, na određeno vrijeme dok ne otkloni nedostatke u poslovanju, najkraće u trajanju od 30 dana, zabranjuje poslodavcu obavljanje djelatnosti u nadziranom poslovnom prostoru. Također se u navedenom razdoblju obavještava Porezna uprava Ministarstva financija, radi postupanja iz njihove nadležnosti.

Uskoro sankcije i za studente

– Već šest godina predlažem izradu pravilnika u kojemu bi bila navedena prava, dužnosti i obveze studenata te određene sankcije u ovakvim i sličnim situacijama, izjavio je voditelj zagrebačkog Student servisa Tomislav Jurkić, ističući kako bi taj pravilnik uskoro trebao biti objavljen.

Studenti prolaze nekažnjeno

Što se tiče inspekcijskih nadzora, u prošloj godini obavljeno ih je preko 15 tisuća u kojima je otkriveno i procesuirano nešto više od 12 tisuća prekršaja, gdje spadaju i zlouporabe studentskih ugovora.

Nezakonito zapošljavanje bilo je prisutno u skoro svim djelatnostima, a posebno u ugostiteljstvu, trgovini i graditeljstvu, što je najčešće bilo izraženo kao ‘rad na crno’, zapošljavanje sezonskih radnika ili neuplaćivanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Iz Državnog inspektorata su također potvrdili da, ako se utvrde povrede propisa, sankcije snosi poslodavac, a ne radnik ili student.