Pretraga

Iz SC-a optužuju Sveučilište da je štitilo bivšeg ravnatelja Vidovića, a u Rektoratu ne znaju hoće li im se sanirani objekt vratiti u ruke

A- A+

Odluka o Sanaciji studentskog centra u Zagrebu donesena je prije skoro godinu dana, no ‘zaraćene’ akteri, to jest Sveučilište na jednoj i MZOS sa Sanacijskim vijećem na drugoj strani, nisu se izmirlili. Sanacijski upravitelj Pejo Pavlović optužuje rektora Aleksu Bjeliša da je štitio bivšeg ravnatelja SC-a Niku Vidovića iako su pokazatelji o nepravilnom vođenju bili jasno vidljivi. Tvrdi da je Rektorat bez ikakvog objašnjenja izuzeo SC iz Smotre Sveučilišta, te da ne postoji dokument o navodnom dugu MZOS-a od 45 milijuna kuna. Problematičnom smatra i situaciju u kojoj je Sveučilište bivšem upravitelju Niki Vidoviću i pomoćnici za kulturu Nataši Rajković uručilo Priznanje Sveučilišta iako je dug SC-a već tada iznosio preko 90 milijuna kuna.

Foto: Prorektorica Vesna Vašiček /srednja.hr

Pejo Pavlović je skoro godinu dana sanacijski upravitelj zagrebačkog Studentskog centra. Postavljen je Odlukom Vlade od 24. siječnja kada su dugovi Centra prešli 120 milijuna kuna te je sanacija postala jedinim izlazom. Sveučilište, iako se po Pavlovićevu mišljenu u prethodnom razdoblju pokazalo lošim gospodarom, negoduje jer je isključeno iz procesa ‘spašavanja’ SC-a te se ne slaže s izborom sanacijskog upravitelja. Zakon je, međutim, jasan i sanaciju provodi Vlada putem MZOS-a.

Pavlović iza sebe ima uspješno saniran osječki Studentski centar, a imao je i važnu ulogu u uspješnoj prvoj sanaciji zagrebačkog SC-a 2002. godine. S obzirom da je odnos osnivača – Sveučilišta i provoditelja sanacije MZOS-a na vrlo klimavim nogama, raspitali smo se kod obje strane za razloge ovakve situacije, kao i zašto je ove godine Smotra Sveučilišta po prvi put izmještena iz prostorija Studentskog centra.

Izdvojeni članak

Sanacijski upravitelj zagrebačkog SC-a otkrio zašto se cijene u menzama nisu postepeno dizale

Sveučilište štitilo svoje igrače

Bivši ravnatelj SC-a Niko Vidović je na kraju svake godine, u svoja dva mandata koja su trajala osam godina, kako Pavlović tvrdi, Sveučilištu dostavljao izvješće o poslovanju Centra. Sveučilište je bilo u upućeno u probleme i preko svojih članova u Upravnom vijeću kojemu uvijek predsjeda njegov predstavnik. To znači da je Sveučilište moglo i pratilo gomilanje duga na konačnih 121 milijun kuna i kao odgovorni vlasnik bilo dužno reagirati na vrijeme.

– Umjesto toga, na dan 3. studenog 2011. kada je SC bio u dugu 93 milijuna kuna, rektor Aleksa Bjeliš uručio je Vidoviću i njegovoj pomoćnici za kulturu Nataši Rajković Priznanje Sveučilišta za izniman doprinos. Taj je potez jednostavno objasniti jer je Sveučilište u to doba počelo realizirati velike planove s prostorima u Savskoj 25, čijih 34 tisuće kvadrata predstavlja najvredniju parcelu u gradu, izjavio je sanacijski upravitelj.

Izdvojeni članak

Detektivi pratili i istraživali zaposlenike SC-a


Struktura Upravnog vijeća

Od pet članova Upravnog vijeća SC-a, MZOS ima samo jednog člana, Sveučilište dva od kojih je jedan uvijek i predsjednik, a zaposlenici Centra jednog člana jednako kao i studenti.

Dodao je kako je Sveučilište dio prostora dobilo na besplatno korištenje, a u dio su se, pod nepovoljnim uvjetima za Centar, počeli useljavati komercijalni sadržaji te Savsku 25 učestalo posjećuju različiti takozvani developeri. Proces je, kako Pavlović kaže, na sreću tekao sporo, dijelom i zbog žestokoga protivljenja radnika SC-a putem Radničkoga vijeća i radničkoga predstavnika u Upravnom vijeću, a uskoro su uslijedili i izbori.

Prema riječima sanacijskog upravitelja, loša simbioza vlasnika i osnivača Sveučilišta te ravnatelja Vidovića je kriva što se čekalo toliko godina da se uvede sanacija, iako je bilo očito da poslovanje ide u krivom smjeru i vodi golemim gubicima. Situacija u kojoj je Sveučilište nominalni osnivač i vlasnik SC-a, kako Pavlović tvrdi, nije prirodna jer sav novac za poslovanje i razvoj osigurava MZOS, dok Sveučilište za Centar ne izdvaja ni lipe.

Vlasnik koji ne brine za svoje vlasništvo

Vlasnik i osnivač studentskih centara do 1993 godine bila je država, a poslovanje je nadgledalo i vodilo resorno Ministarstvo obrazovanja.

Izdvojeni članak

Nedodirljivi ravnatelj SC-a ‘svrgnut’ nakon osam godina lošeg poslovanja

Država i od tada osigurava novac, izrađuje pravilnike te brine o studentskom standardu, a Sveučilište, koje je tadašnjim Zakonom o visokim učilištima postalo vlasnikom, kako sanacijski upravitelj ističe, ne posjeduje ni upravljačke ni financijske resurse za preuzimanje nove uloge.

– Sveučilišta nemaju nikakvo iskustvo s poslovanjem ustanova poput studentskih centara, a nisu ga pokušala ni steći, te, malo karikiram, na centre gledaju kao na loše menze i spavaonice za studente koje su ispod razine njihova interesa, istaknuo je Pavlović.

Za kraj je dodao kako je Sveučilište u Zagrebu svoj plan sanacije izradilo tek nakon što je Vlada, suočena s golemim dugom, već donijela Odluku o sanaciji, a taj je plan predviđao rješavanje duga isključivo povećanjem cijena prehrane i smještaja. Planiralo se i posegnuti za prihodom Studentskog servisa koji je od početka predviđen isključivo za poboljšanje studentskog standarda.

Izdvojeni članak

Smotra Sveučilišta u Zagrebu: Besplatna pomoć maturantima da se odluče za fakultet


'SC se uopće nije prijavio na javni natječaj za Smotru'

Unatoč riječima sanacijskog upravitelja da ne znaju zašto je ovogodišnja Smotra Sveučilišta u Zagrebu izmještena iz prostora SC-a, prorektorica Vašiček kaže da je Sveučilište raspisalo javni natječaj te je u skladu s propisima, kao najpovoljniji ponuđač izabran Boćarski dom, u kojem je sredinom studenoga Smotra i održana. Vašiček ističe da je Sveučilište natječaj raspisalo nakon što je rektor odlučio da se prostor Studentskog centra u novim okolnostima ne može koristiti na način kao prethodnih godina, s obzirom da su odlukom o sanaciji Sveučilištu oduzeta prava upravljanja SC-om. – Do tada se održavanje Smotre u SC-u, u Savskoj 25, smatralo održavanjem Smotre u ‘našem’ sveučilišnom prostoru, gdje je SC bio u funkciji takve zadaće, no odlukom Vlade o pokretanju sanacije prestala je sva komunikacija između Sveučilišta u Zagrebu i Studentskog centra, istaknula je prorektorica.

‘Nisu odustali od MZOS-ova duga’ 

Pisali smo o tome kako sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu Pejo Pavlović tvrdi da se navodni dug MZOS-a od 45 milijuna kuna nigdje ne nalazi ‘crno na bijelo’ i da je rektor Bjeliš odustao od tužbe kad se ponadao da će sanaciju ipak provoditi Sveučilište.

– Svu raspoloživu dokumentaciju o potraživanju novca koje MZOS duguje SC-u, a riječ je prvenstveno o dokumentima i službenoj korespondenciji između ministra znanosti, obrazovanja i sporta i rektora, kao i o materijalima koji su dostupni Sveučilištu i SC-u, Sveučilište u Zagrebu dostavilo je ministru Jovanoviću i njegovim pomoćnicima. No Ministarstvo je počelo osporavati spomenuta potraživanja, tvrdeći da ona nemaju pravnu osnovu. Tužbu smo povukli jer nam je tako sugeriralo Županijsko državno odvjetništvo, s obrazloženjem da Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo prvo moraju ući u proces mirenja, izjavila je prorektorica za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vesna Vašiček.

Dodala je da nisu odustali od potraživanja, nego da su ušli u proces mirnog rješavanja spora koji je trebao biti završen u proljeće, no prorektorica ističe da Sveučilište kao zainteresirana strana nema povratnu informaciju od Županijskog državnog odvjetništva o tijeku toga procesa.

‘Vidović je bio najbolji kandidat za upravitelja kad je dobio drugi mandat’

Na Pavlovićeve izjave o nagrađivanju Nike Vidovića i Nataše Rajković, zbog kako on kaže ‘vlastitih interesa Sveučilišta’, prorektorica Vašiček odgovara da je Niko Vidović priznanje Sveučilišta u Zagrebu dobio za uspješnu realizaciju izgradnje smještajnih paviljona u Studentskom naselju ‘Stjepan Radić’ u 2010. godini, što je bio jedini ozbiljni infrastrukturni projekt po pitanju studentskog smještaja u Zagrebu u posljednjih 20 godina.

Izdvojeni članak

Ministar i rektori će imati istu plaću, dok će se prorektori izjednačiti sa sveučilišnim profesorima

Nataši Rajković priznanje je, pak, dodijeljeno za uspješan projekt ‘Kultura promjene’ Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, koji je godinama postizao iznimne uspjehe.

– Niko Vidović dobio je drugi mandat jer se u trenutku raspisivanja natječaja za novog ravnatelja SC-a uz njega javio još samo jedan kandidat. Po mišljenju Povjerenstva, ovaj kandidat nije po radnom iskustvu i predispozicijama imao reference za novog ravnatelja SC-a. U trenutku stupanja na mjesto ravnatelja u drugom mandatu Vidović nije imao dovoljno godina za mirovinu. Uvjeti za mirovinu gospodina Vidovića nastupili su tijekom trajanja njegovog drugog mandata na mjestu ravnatelja SC-a, izjavila je prorektorica za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Rektor Bjeliš: Pred nama je sušno razdoblje, a MZOS igra za privatne fakultete

Dodala je i da nitko sadašnjem sanacijskom upravitelju Pavloviću nije branio da se javi na spomenuti natječaj, dapače, prorektorici Vašiček se čini da je Pavlović izbjegao javljanje na javni natječaj za izbor ravnatelja.

– U trenutku izbora, boljeg kandidata od Vidovića nije bilo, a potvrdu izbora dalo je Sveučilište, MZOS te Studentski zbor putem svoga predstavnika, a Radničko vijeće nije podržalo izbor, tvrdi prorektorica.

Istaknula je i činjenicu da dug SC-a nije nastao u godini 2011., kada je bivši ravnatelj dobio priznanje Sveučilišta. Godišnji izvještaji poslovanja Studentskog centra javni su i u njih su uvid imali i MZOS i Upravno vijeće SC-a, u kojem su uz predstavnike Sveučilišta i zaposlenika, bili i predstavnici studenata i Ministarstva. 

Glavni problem zbog kojeg je dug godinama rastao, prorektorica vidi u tome što su sredstva Studentskog servisa nekoć bila dostatna za pokrivanje manjkova na stavkama prehrane i smještaja. Posljednjih nekoliko godina, ističe Vašiček, zamjetan je pad poslovanja Studenskog Servisa, zbog čega više nije bilo moguće pokrivati manjkove koji su se stvarali najviše na stavci prehrane, budući da se cijena studentskog obroka nije mijenjala godinama, a u međuvremenu je sve poskupjelo, od energenata do sirovina.

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Rukovodstvo SC-a uvjereno kako je iznad zakona pa ignorira novinare i studente

‘Ne znaju hoće li SC nakon sanacije vratiti Sveučilištu’ 

– Kako naš prijedlog o sanaciji Vlada nije uvažila, MZOS nas je tražio da uđemo u tijelo za provedbu nadzora nad sanacijom. Sveučilište nije našlo pravnu osnovu za takvo postupanje, budući da ovakvo tijelo ne poznaje niti propisuje Zakon o sanaciji, kao niti bilo koji drugi zakon. Iz tog je razloga Sveučilište Ministarstvu odgovorilo da ne prepoznaje stvarnu funkciju takvog tijela, objasnila je prorektorica Vašiček. 

Što se tiče vraćanja SC-a Sveučilištu nakon provedenog postupka sanacije, Vašiček ističe da Zakon o sanaciji predviđa da se po završetku postupka sanirana ustanova na upravljanje vrati vlasniku. Istovremeno ističe i da se niti jedan drugi studentski centar u državi nije našao u sličnoj situaciji kao zagrebački SC, odnosno da su upravljačka prava Centra prebačena na Vladu, odnosno MZOS.

Izdvojeni članak

Studentski centar: ‘Caffe bar Lašćina nije trajno zatvoren’

– To nije pravilo nego izuzetak. Hoće li se donijeti odluka koja bi eventualno na nacionalnoj razini redefinirala opći studentski standard, zbog koje se SC ne bi vratio pod upravu Sveučilišta, to ne znamo. Mi smo svakako zainteresirani da se javno objave rezultati sanacije pa da i Sveučilište u Zagrebu bude informirano o stanju postupka, budući da je prošlo skoro godinu dana od njegova pokretanja, izjavila je prorektorica.

Također, ističe da od ukupnog broja studenata koji studiraju u Zagrebu, otprilike polovina njih nije iz Zagreba, a samo četvrtina ima smještaj u domu, što svakako nije zadovoljavajuće. No, s obzirom da je i dalje riječ o velikom broju studenata, za koje Sveučilište mora brinuti i osigurati im smještaj, prorektorica smatra da bi logično bilo da se studentski standard u okviru SC-a vrati u nadležnost Sveučilišta.