Iz sindikata SC-a potvrđuju da od sutra kreće štrajk

Ukupno četiri sindikata su prošli tjedan najavili štrajk zbog još uvijek nepotpisanog Kolektivnog ugovora. Sindikati su pozvali sve svoje članove i radnike zagrebačkog Studentskog centra da se priključe štrajku i obustave rad. Ističu da prema informacijama s terena imaju podršku kolega koji rade u studentskim menzama, kulturi i student servisu, dok uprava SC-a tvrdi da će sutra menze i studentski servisi raditi normalno.

foto: srednja.hr

Na zajedničkom sastanku održanom prošli četvrtak predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisnog sindikata Studentskog centra Zagreb i Sindikata djelatnika u kulturi dogovorili su da će štrajk započeti u srijedu 16. studenog u 6 sati.

U prošlotjednom priopćenju za medije predstavnici sindikata istaknuli su kako sanacijska uprava Studentskog centra u Zagrebu odbija potpisati u cijelosti usuglašen tekst Kolektivnog ugovora.

Zagrebački SC ide u štrajk: Menze neće raditi

Ministarstvo bez dogovora sa sindikatima

– Nema opravdanog razloga najavom štrajka uznemiravati studente i radnike SC-a Zagreb. Studentski centar ‘postoji’ zbog studenata i obavezni smo studentima pružiti kvalitetnu uslugu. Postoje razni načini borbe za prava radnika. Eventualno obustavljanje usluge prehrane studentima upitno je i kontraproduktivno, odgovorio je na najavu štrajka sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak.

Kako bi se izbjeglo zatvaranje menzi i ostalih sadržaja zagrebačkog Studentskog centra, dogovoren je i sastanak između MZOS-a i predstavnika sindikata, ali na jučerašnjem sastanku nije postignut dogovor.

Sanacijski upravitelj SC-a: Nema opravdanog razloga uznemiravati studente najavom štrajka

‘ Oni smatraju da smo mi imali prava pregovarati, ali ne i dogovoriti se’

– Oni smatraju da smo mi imali prava pregovarati, ali ne i dogovoriti se. S obzirom na to da smo u sanaciji oni bi pristali na potpisivanje ugovora kada bi se smanjila naša prava, a mi na to ne možemo pristati jer nam je upravo cilj očuvati ih, rekla nam je Biserka Sertić, glavna povjerenica Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske – podružnice Zagreb.

Sertić nam otkriva kako se menze neće zaključavati, već su svoje članove pozvali da povodom štrajka odbiju obavljati svoje poslove. Nadaju se da će u štrajku sudjelovati i što veći broj kolega iz Student servisa te svih drugih djelatnosti, a je li štrajk uspješan znati će tek sutra.

– Sindikati manipulacijom pokušavaju dezinformirati studente. Prema informacijama koje imamo s terena, voljom radnika Studentski centar će funkcionirati normalno, rekao nam je sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak, dok povjerenica Sertić tvrdi da sindikati imaju dovoljnu podršku radnika.

Odgovori