Pretraga

‘Krakow je jedan od najboljih gradova za studiranje u Europi’

A- A+

Program Erasmus svake godine koristi sve više studenata iz Hrvatske, a zbog raznih pogodnosti jedna od omiljenih destinacija za razmjenu studenata iz cijelog svijeta je poljski grad Krakow. Stipendija od 400 eura mjesečno dovoljna je za pokrivanje osnovnih životnih troškova, a osim cijenom prihvatljivih studentskih stanova smjestiti se može i u vrhunski opremljene i još jeftinije studentske kampuse.

www.taniehostele.pl

Zbog troškova života studenti koji odlaze na razmjenu vrlo često biraju siromašnije zemlje Europske unije pa je posljednjih godina sve popularniji Krakow, koji je osim po pristupačnim cijenama primamljiv i zbog vrhunskih uvjeta te kvalitetnog noćnog života. O Erasmusu u ovom gradu već smo i pisali u članku o studentici poljskog jezika, a sada vam donosimo iskustva i motive još dva zadovoljna studenta.

Izdvojeni članak

Iz prve ruke doznajemo zašto je Beč idealan grad za studiranje

Stipendija Erasmusa je dovoljna za hranu, prijevoz i smještaj

– Znači, mi kad smo birali državu gledali smo te neke statističke podatke koji su dostupni na internetu. Birali smo neku gdje možemo s 400 eura pokriti mjesečne troškove smještaja i hrane pa da si sa svojim novcima možemo priuštiti neke popratne sadržaje, izjavio nam je Luka Radić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Njegov kolega i on pronašli su si lijepo uređen stan deset minuta pješke od centra grada za 200 eura po osobi, a uz već navedenu stipendiju Luki je osigurana i MZOS-eva u iznosu od 1200 kuna mjesečno pa dok su neki životarili u skupljim gradovima on se osjećao kao kralj u Poljskoj.

– Stvarno sam imao i previše pa sam si kupovao sve što sam poželio. Poljska je u nekim stvarima i jeftinija nego li Hrvatska. Recimo votka Zubrowka od pola litre malo je više od 30 kuna, prisjetio se Luka kojem je jedan od najstarijih poljskih gradova zapravo bio tek treći izbor. Na listi za prijavu naveo je i Varšavu te sveučilišta iz Litve i Latvije, ali je za Krakow dobio punu stipendiju, dok je za ostale destinacije ostvario samo pravo na studiranje.

Izdvojeni članak

Work and travel: Ljeto u SAD-u hrvatskim studentima otvara brojne poslovne mogućnosti


Za ulazak u kampus policija mora tražiti dozvolu

Puno mladih dolazi u kampus Strumyk jer je to jedno od rijetkih mjesta u gradu gdje je, osim kafića i klubova, dozvoljeno konzumiranje alkohola. Čak je i zabranjen pristup policiji, a za bilo kakvu intervenciju prvo moraju tražiti dozvolu rektora, objasnio nam je student RGN-a.

U Krakowu ima oko 200 tisuća studenata iz cijelog svijeta

Matko Patekar s Rudarsko, geološko, naftnog fakulteta dobio je smještaj u domu pa su mu troškovi života bilo još znatno manji. Za 80 eura mjesečno spavao je u novoizgrađenom kampusu Strumyk u kojem je smješteno 20 tisuća studenata. Namještaj u sobama nov je i uredan, u svakoj sobi nalazi se tuš i wc, a na katu je i kuhinja.

– Zbog svoje struke i nisam baš imao prevelikog izbora. Osim Austrije i Slovenije uglavnom su mi bila ponuđena poljska sveučilišta. Na kraju je moj odabir pao na Krakow što se pokazalo kao pun pogodak. Taj je grad vrlo sličan Zagrebu ali je njegova velika prednost što ima oko 200 tisuća studenata, a veliki dio je na razmjeni pa kroz jedan semestar upoznate ljude iz cijelog svijeta, s oduševljenjem nam je prepričao budući geolog.

Svakodnevne zabave i noćni izlasci jedini su problem za novčanik tamošnjih studenata na razmjeni. Da nije morao skoro svaki dan tulumariti sa svojim kolegama 400 eura bilo bi mu dovoljno da pokrije cijeli mjesec. Osim jeftinog smještaja, prihvatljive su i cijene prijevoza pa oko tri kune za javni prijevoz studentima nije problem platiti. Studentskom iskaznicom ostvaruju se popusti i u kazalištima, galerijama te čak i ponekim restoranima.

– U Poljskoj se zakon o zabrani ispijanja alkohola na javnom mjestu prilično strogo provodi, a na Strumyku je dozvoljeno pa mladi iz cijelog grada se tamo dolaze zabavljati. Postoje i tri kluba, bazen te nekoliko sportskih igrališta unutar samog kompleksa koji je zajedno s fakultetom velik kao prosječan kvart u Zagrebu. Bilo je zanimljivo i puno razno raznih događanja već u samom dvorištu, a kamo li u ostatku grada, opisao nam je Matko i na kraju zaključio kako mu je jako drago što je za razmjenu odabrao po njemu jedan od najboljih gradova za studiranje u Europi.