Pretraga

Menze zagrebačke ili što studenti jedu: Cassandra

A- A+

Nakon što smo obišli već nekoliko zagrebačkih menzi na red je došla i jedna od najpopularnijih među studentima u glavnom gradu. Cassandra se nalazi unutar zgrade Fakulteta elektrotehnike i računarstva i ima nekoliko kvaliteta koje je guraju na sam vrh naše liste.

Kada smo obišli više manje sve menze na istoku Zagreba, te čuvenu ‘sporu’ SC-a, odlučili smo navratiti do menze za koju mnogi studenti kažu da je najbolja u Zagrebu. Pošto smo malo skeptični po pitanju ukusa nekih kolega odlučili smo se sami odvažiti i isprobati FER-ovu Cassandru.

Izdvojeni članak

Menze zagrebačke ili što studenti jedu: Lašćina

Nakon podugačkog čekanje u redu, na koje ćemo se vratiti kasnije, napokon smo se dovukli do lokacije s koje smo mogli vidjeti hranu. Prvo što ugodno iznenadi svakog novog posjetitelja ove menze je veliki LCD televizor koji stoji iznad pribora za jelo i podložaka za hranu, na kojem se čitko može vidjeti što menza nudi.

Ponuda izdašna, a hrana ukusna

Ponuda je zaista izdašna, a dojmu doprinosi i činjenica da je sve osvijetljeno, dobro složeno i pregledno, te poslužuju uredne i uljudne zaposlenice menze. Odlučili smo se od nekoliko jela izabrati grah s kobasicom, krem juhu od gljiva, pureći bečki s mlincima, te od salate zelje. Izbor nekih jela nas je čak pomalo zbunio pošto svaki gladni student ima na izbor čak pet različitih salata.

Da prvo počnemo s onim što nam se baš nije svidjelo. Krem juha je bila više sluzava nego kremasta, te će se ljubitelji ovog jela dva puta razmisliti prije nego ponovo izaberu to predjelo. I tu zapravo staju negativnosti. Grah je bio pravi vojnički, a kobasica ukusna. Mlinci nisu možda bili kao bakini, no za jedan studentski restoran i više nego dobri, dok je puretina bilo dobro ispečena i sočna. Jedina mala sitnica koja nas je zasmetala je bilo možda malo deblja kora od pohanja, koja je ponekom zalogaju dala prije okus kolača od prezle i jaja, nego mesa.

U konačnici moramo reći da je hrana bila iznadprosječno ukusna za jedan studentski restoran.

Ocjena: 9/10

Interijer uređen iznad prosjeka

Jedna od stvari koju studenti često naglašavaju kada hvale ovu menzu je ambijent. Nekoliko puta smo čuli kolege kako govore da vole kad hranu mogu spustiti na stolnjak, te kako im se sviđa interijer menze. Zaista, i mi smo se uvjerili da Cassandra ima poseban štih. Stolnjaci na stolovima, zastori na prozorima, uredne službenice, te pregledno i decentno uređen prostor u kojem se uzima hrana zaista pokazuju da se radi o restoranu koji cilja na malo viši standard od ostatka menzi.

Jedina stvar koja bi se mogla prigovoriti je činjenica da su stolovi dosta usko postavljenji, te se nekada teško probiti od mjesta gdje ste ručali, do prozora gdje se ostavljaju prazni pladnjevi.

Ocjena: 8/10

Izdvojeni članak

Menze zagrebačke ili što studenti jedu: Kampus Borongaj

Čekanje bi mnogima moglo pokvariti ručak

Najgori dio cijele menze je izvan prostora same menze, a odnosi se na red koji se ponekad proteže preko 50 metara. Ako ste tip koji ne voli čekati zbog ovog bi vam mogao prisjesti cijeli obrok, koliko god bio dobar, pošto se zna dogoditi da se čeka i pola sata. S jedne strane moglo bi se reći da je to u jednu ruku i kompliment menzi, pošto je očito da studenti s tri fakulteta u okolici, te mnogi drugi u centru grada svi vole doći pojesti u Casandru, no opet, što je previše je previše.

Ocjena: 4/10

Jedini nered dolazi od studenata

Na čistoću nismo imali nikakvih prigovora. Podmetači za hranu su bili čisti, prostor za uzimanje hrane dobro osvijetljen i uredan. Jedina packa može možda doći zbog korištenja stolnjaka, koji su u neku ruku dvosjekli mač. Dok s jedne strane čine interijer urednijim s druge strane otkrivaju sve nezgode neopreznih studenata. Iako ovo ne možemo prigovoriti djelatnicima menze, ponekad je teško uživati u hrani dok vas sa stola promatra velika mrlja od graha s kobasicom.

Ocjena: 7/10

Izdvojeni članak

Menze zagrebačke ili što studenti jedu: Cvjetno naselje

‘Mini’ Cassandra za brzi obrok

Od dodataka bi se mogla izdvojiti brza verzija restorana, koja se nalazi u prostoru kafića koji nosi isto ime kao menza. Za sve one koji ne vole toliko čekati u redu, te žele samo usputni zalogaj ‘mini’ Cassandra nudi nekoliko vrsta sendvića i sokova. Naravno, sve uz plaćanje X-icom.

Ono što nam se također svidjelo kao detalj je način na koji studenti uzimaju papirnate ubruse. U ostalim menzama ubrusi stoje na jednom podmetaću, te ih studenti razgrabe već nakon prvih sat vremena. Ovo rezultira time da jedni bacaju ubruse, a drugi nemaju niti jedan. U Cassandri postoji aparat koji dopušta uzimanje po jednog lista papira, te se na taj način elegantno rješava pomalo blesavi problem.

Ocjena: 3/3

Hrana popravlja sve ostale nedostatke

Cassandra je opravdala svoj glas. Od svih menzi koje smo do sada imali priliku posjetiti u našoj maloj turneji Cassandri po pitanju hrane može konkurirati jedino najnovija menza na kampusu Borongaj. Dobra hrana, ugodno osoblje, lijepo servirani obroci, te simpatičan interijer ostavlja dobar dojam kojeg kvari jedino gužva koja je skoro u svako doba stvara ispred menze, te ostaci hrane na stolnjacima. Jasno nam je zašto je ova menza najdraža mnogim zagrebačkim studentima.

Ukupna ocjena: 31/40 (43)