Pretraga

Menze zagrebačke ili što studenti jedu: Sava spora linija

A- A+

Menza na Savi jedna je od najposjećenijih u Zagrebu. U njoj se hrani skoro 5 000 studenata koji žive u studentskom domu Stjepan Radić, ali i većina studenata koji žive u zapadnom dijelu grada ili studiraju na DIF-u. Red studenata je pretežno i izvan ulaza u menzu pa ćete na obrok čekati oko pola sata. Ako želite pojesti nešto ukusno u čistom, toplom i prostornom okruženju onda je linija 1 na Savi idealno mjesto.

U skolpu studentskog doma Stjepan Radić nalazi se i jedna od najpopularnijih i najvećih menzi u Zagrebu. Na raspolganju su dvije spore linije, brza menza i slastičarna. Osim što ćete uvijek zateći ‘kilometarski’ red i čiste toalete bez papira, imate veliki izbor ukusne hrane i priliku čuti što se novo organizira za studente. Analizirat ćemo hranu i ambijent u sporoj liniji ‘savske menze’ dok ćemo brzu linija i slastičarnicu ostaviti za drugi put.

Izdvojeni članak

Menze zagrebačke ili što studenti jedu: Kampus Borongaj

Teško se odlučiti što jesti

U četvrtak oko 19 sati posjetili smo sporu liniju 1 u menzi na Savi. Kao što smo i očekivali, zatekli smo red studenata i izvan ulaza u menzu. Večera za sporu liniju traje od 17 i 30 do 21 sat, a gužva je tijekom cijelog radnog vremena. Izabrali smo liniju 1 jer je veća i i bolji je izbor hrane.

Nakon otprilike pola sata, došli smo na red i jedva se odlučili što ćemo jesti. Na početku se nalazi vegetarijanski meni i čaj, zatim razne vrste mesa s rižotom, tjesteninom, krumpirom i povrćem te dvije vrste salate. Na kraju linije nas je dočekao kolač, jabuke, kruh, dvije vrste jogurta, sok od naranče i mlijeko. Jedini nedostatak je taj što većinom za večeru nema juhe u ponudi.

Izabrali smo rižoto u umaku s govedinom, svinjski odrezak, bolognese i zelenu salatu. Hrana je ispunila naša visoka očekivanja te potpuno zadovoljila, kako količinski tako i kvalitetom. Sve je bilo toplo i svježe, salata je bila dobro začinjena te, unatoč gužvi, uvijek možete naći mjesto za sjesti.

Dobra stvar je što vas tete nikada neće odbiti ako želite kombinaciju jela koja se ne nalazi na istom tanjuru. Uz jelo smo uzeli dva soka od naranče i sve nas je koštalo 16 kuna.

Ocjena: 8/10

Ugođaj sasvim zadovoljavajući

Ulaz u menzu je naznačen velikim slovima pa ga nećete morati dugo tražiti. Veliki plus je i to što, dok čekate u redu, imate priliku gledati kako se studenti uče plesati u dvorani do menze pa vam vrijeme brže prođe, a i uvijek svoj štand postavi neka studentska udruga, promovira se neki projekt ili se dijele ulaznice za razna događanja.

Unutrašnjost menze je odlično osvijetljena, žuto – bijela kombinacija daje osjećaj svježine, a pri izboru jela ne vidite kuhinju u kojoj se spremaju  vaši obroci. Za bolji ugođaj menza je ukrašena i biljkama.

Nakon reda hrane, nalazi se blagajna gdje dobijete račun koji plaćate po izlasku iz menze.

Ocjena: 7/10

‘Kilometarski’ red

Kao što smo već rekli, rijetko kad ćete doći na ručak ili večeru, a da ispred vas nije hrpa studenata. Na izbor hrane u prosjeku se čeka do pola sata, ali smo se taman zatekli kad su u dvorani do plesali Cha cha cha pa je bilo zabavno gledati studente kako uče plesne korake. Jedini obrok koji možete pojesti za desetak minuta, ili čak brže, je doručak jer se rijetko tko rano budi pa nema gužve.

Ocjena: 4/10

Izdvojeni članak

Menze zagrebačke ili što studenti jedu: Studentski centar spora linija

Zadovoljni čistoćom

Cijela menza je uredni i nemamo većih zamjerki. Tanjuri, pribor i pladnjevi su bili čisti, a i mjesto gdje se odlaže višak hrane također je na zadovoljavajućoj razini. Jedino što smo očekivali, a nismo vidjeli, su koševi za smeće unutar prostora same menze.

I jedan i drugi toalet je uredan, ali nas je iznenadilo to što nikada nema papira. Vidljivi su tragovi i čavli na kojima je bila obješena kutija za papir, ali je iz nekog razloga skinuta.

Ocjena: 8/10

Plus do plusa

Sama pozicija menze je veliki plus jer se oko nje nalazi 10 paviljona, pošta, kiosk, trgovina, bakomat Zagrebačke banke, uprava doma, prostor za poduku plesa, kino dvorana i dvorane za sastanke koje koriste ZKLS i razne studentske udruge i klubovi.

Odlična je stvar što se ispred ulaza nalaze aparati za kavu, slastice i sokove te dva toaleta, jedan kod ulaza i drugi unutar menze. Linija 2 se nalazi unutar cijelog kompleksa, gdje je i ambulanta.

Bonus bodovi: 3/3

Očekivanja opravdana

Menzu smo napustili punog želuca i zadovoljni jer su ispunjena naša očekivanja. Ambijent, hrana, smještaj i higijena su zadovoljavajući pa nam je jasno zašto ima reputaciju kao jedna od najboljih menza u Zagrebu.

Da je gužva manja, bila bi i veća ocjena, ali kako očekivati manj red kad ju posjećuje toliko broj studenata iz samog doma i okolice. Zbroj naših bodova, plus bonus bodovi, iznosi 30 čim smo je svrstali visoko na ljestivici.

Ukupna ocjena: 30/40 (43)

Trenutni poredak menzi