Pretraga

Nastavila sam raditi na tuđi ugovor i nakon završetka faksa

A- A+

Među više od 10 tisuća studenata koji su prijavljeni u zagrebačkom Student servisu, postoji određeni broj studenata koji su zaposlenici određenih tvrtki samo na papiru. Pojedini izvanredni studenti ili drugi nezaposleni zamole redovne da im ustupe svoj ugovor jer je to jedini način da zarade za život, te onda prijavljenima na čije ime rade daju do 10 posto svoje plaće. Druga česta situacija je da redovni studenti svoje ugovore ponude prijateljima ili braći i sestrama, a upravo je to što već tri godine prakticira bivša studentica koja je odlučila podijeliti svoju priču.

Student servis u Zagrebu zaslužan je što brojni studenti imaju posao za koji dobivaju redovnu plaću u prosjeku od 18 do 20 kuna po satu, no upravo je spomenuti Servis ponekad i jedini spas za izvanredne studente te druge nezaposlene građane. Zlouporaba studentskih ugovora postala je uobičajena stvar za određen broj zagrebačkih studenata koji pod tim ne podrazumjevaju kršenje zakona niti etičkih načela.

Sankcije za zlouporabu su nepoznate

Ni jednim aktom SC-a nije navedeno pravilo o sankcijama u slučaju zlouporabe studentskih ugovora. Drugim riječima, ne može se sa sigurnošću tvrditi koje bi posljedice snosili studenti koji dozvoljavaju da drugi rade te primaju plaću preko njihovih ugovora.

Jedna od tih koji godinama ‘posuđuju’ tuđe ugovore je i bivša studentica koju u daljnjem tekstu zbog zaštite identiteta navodimo imenom Ana (podaci poznati redakciji). Djevojka je htjela ostati anonimna zbog straha da ne izgubi radno mjesto, ali i da poslodavcu ne stvori probleme, jer joj već tri godine iz mjeseca u mjesec ‘radi uslugu’ uplaćujući novac na ugovor na kojemu se ne nalazi njeno ime.

Jedini način da zaradim za život

Sada već bivša studentica, 23-godišnja Ana počela je raditi u jednom trgovačkom centru u Zagrebu dok je bila druga godina izvanrednog studija, a kako se nije mogla učlaniti u Student servis, bez razmišljanja je zamolila prijateljicu da radi preko njenog ugovora. Budući da djevojke imaju različita prezimena, Ana nije htjela lagati poslodavca pa mu je odmah na početku objasnila situaciju. Budući da je to bio jedini način da zaradi za život, dobila je posao na kojemu i nakon tri godine još uvijek radi.

– Nisam bila jedina koja je radila preko tuđeg ugovora, a budući da se radi o jako dobroj prijateljici nikada me nije tražila nikakav postotak od plaće. Čak je jedno vrijeme i ona počela raditi na istom mjestu gdje i ja, objasnila je Ana. Nadodala je kako se njen šef ove godine riješio svih studenata koji su radili na ugovore čiji nisu vlasnici, no nju je zadržao iako je već završila fakultet te je svjesan da ga može uhvatiti inspekcija.

‘Znam da mi u SC-u ne mogu ništa’

Na uputnici koju moraju ispuniti zaposlenici tvrtke zaduženi za isplatu studenata nalazi se upozorenje kako je poslodavac dužan prije početka rada provjeriti identitet uvidom u člansku iskaznicu i osobnu iskaznicu studenta/ice. Iz toga proizlazi kako svako muljanje s ugovorima ne može proći neopaženo od strane onih koji nude posao studentima.

– Nisam se bojala niti se bojim kako će me netko uhvatiti, sve dok moj šef nema nikakvih problema s inspekcijom. Ne radim u uniformi tako da me ne mogu na prvu ni skužiti kao zaposlenicu, a znam kako mi u SC-u ne mogu ništa jer svaki mjesec dižem ugovor sa članskom iskaznicom prijateljice na čiji ugovor i radim, izjavila je bivša studentica.

Zadnje Anine riječi potvrdile su ono što tvrde voditelji studentskih servisa u Hrvatskoj. Naime, zaposlenici su objašnjavali kako ne mogu imati pod kontrolom što studenti rade kada izađu iz njihovih poslovnica te kako je to onda zadaća poslodavaca.

Izdvojeni članak

Sankcije za zlouporabu studentskih ugovora nigdje nisu propisane

Teško otkriti prevaru

Bivša izvanredna studentica nam je otkrila kako ju je u ove tri godine samo par puta netko od zaposlenika na šalteru upitao zašto traži ugovor koji ne glasi na njeno ime, no kako bi uvijek rekla da joj prijateljica radi na dva posla te nema vremena svraćati u SC.

– Kad je prijateljica počela raditi na drugom mjestu, onda sam redovno dizala mjesečno dva ugovora za dvije tvrtke. Čak sam u posljednje vrijeme nailazila kod istog zaposlenika tako da mi je čak i prilikom uručivanja ugovora rekao: ‘Evo jedan za prijateljicu, a drugi za tebe’. Na to sam se samo nasmijala shvativši kako je vjerojatno zapamtio da uvijek dolazim ja i da mu je jasno kako radimo obje na isti ugovor, prisjetila se Ana.

Budući da je voditelj Student servisa Tomislav Jurkić najavio da bi uskoro trebao izaći pravilnik koji bi sadržavao, između ostaloga, sankcije za zlouporabu studentskih ugovora, vrlo teško će upratiti spomenutu ‘krađu identiteta’ sve dok poslodavci progledavaju kroz prste svojim zaposlenicima.