Pretraga

Navike uspješnih studenata koje biste trebali primijeniti

A- A+

U srednjoj školi gust raspored kontrolnih zadaća i ispitivanja diktiraju vam tempo učenja. No kada dođete na fakultet, nitko vas neće disciplinirati jedincima u imeniku, nego ćete biti prepušteni sami sebi. Ukoliko biste htjeli i na fakultetu biti uspješni, a ne tek jedan u nizu prosječnih kampanjaca, donosimo vam nekolicinu navika koje imaju uspješni studenti.

Iako vam se možda na prvi pogled jako sviđa ideja toga da sami određujete kada ćete, koliko i za koji rok učiti, pretjerana opuštenost može uzrokovati kontra-efekt. Nešto ima i u ljubavi prema struci koju studirate, talentu, inteligenciji i snalažljivosti, ali uz sve to odličan student mora imati i mnoštvo razređenih i ustaljenih navika, koje utječu na njegov uspjeh na fakultetu.

Izdvojeni članak

Ključne navike koje treba steći za vrijeme školovanja

Svjesni su kalendara ispita

Oni puno prije ispitnih rokova razrade plan i taktiku učenja te procjene koliko će im za pojedini kolegij trebati vremena da ga spreme. Ovime izbjegnu besane noći uoči samih ispita te onu čestu situaciju da se zbog usvajanja prevelike količine informacija odjednom, sve izmiješa u glavi.

Odrede si točno vrijeme učenja u dnevnom rasporedu

Pojedinci se razlikuju oko doba dana, koje im najviše odgovara za učenje. Neki ne mogu otvoriti knjigu dok ne padne mrak, a drugi pak vole početi u ranu zoru. Ovisno o preferencijama, odredite si vrijeme u danu kada ćete učiti i pokušajte ne odstupati od tog tajminga. Na ovaj način ćete nakon nekog vremena ovo početi shvaćati kao redovnu obvezu, što je cilj, a upravo to tako čine najbolji studenti.

Ne izbore uvijek sve dodatne bodove

Dobro je si olakšati samo polaganje ispita, osiguravanjem dodatnih bodova putem javljanja na predavanjima ili seminarskih radnji. No uspješan student ne trči baš za svakom neobveznom aktivnošću iz koje može izvući određene beneficije.

Tako da procijenite isplati li se uložiti veliku količinu vremena za malo konačne koristi.

Izdvojeni članak

Najiritantnije navike fakultetskih profesora

Nemojte podvući cijelu knjigu – najbolji to ne čine

Vjerojatno ste bar kod jednog kolege odnosno kolegice, vidjeli knjigu iz ispitne literature koja sliči na bojanku. Podvlačenje, osobito vizualnim tipovima zna biti značajna olakotna okolnost, ali kada se bilježe važni dijelovi. U slučaju da cijelu knjigu išarate, samo ćete stvoriti dodatnu zabunu.

Pišu važne dijelove

O ovome su vas nešto mogli naučiti i oni studenti koji se blago rečeno švercaju na ispitima. Vjerojatno ste čuli od nekog kolege da kaže kako je veliku količinu materije zapamtio samo dok je pisao šalabahtere noć prije ispita. Naravno ne potičemo vas da to činite, nego je upravo i to dokaz da pisanje važnih ili teško pamtljivih dijelova aktivira dijelove mozga, koje samo čitanje ne može angažirati.

Ne uče napamet

Ovo i nije nešto nepoznato, ali učenje s razumijevanjem svakako je karakteristika uspješnih studenata. Ako uvidite da vam neko gradivo izmiče izvan vaših spoznajnih okvira, dodatno ga proanalizirajte, razmislite, istražite na koji bi način gradivo koje učite, moglo postati logičnim, a time i pamtljivijim.

Izdvojeni članak

Ne baš popularne navike koje moraju razviti svi studenti

Uče u manjim periodima s konkretnim ciljevima

Ovo je isto dio koji se između ostalog tiče nekoliko prije spomenutih navika, kao što su učenje na vrijeme, u isto doba dana i tako dalje. Uglavnom, nemojte odjednom učiti dva i pol sata, jer nećete postići željeni efekt.

Naime, odredite si 45 minuta za primjerice dva poglavlja i nakon što to otprilike pređete odnosno usvojite, malo se razgibajte, izađite na balkon, ili napravite drugovrsnu kraću pauzu. Na ovaj način ćete dati mozgu vremena da usvoji naučeno i da se usput malo oslobodi pritiska.

Iskorištavaju predavanja na najbolji način

Neka vam se predavanja čine kao značajna, a druga baš i ne. No od svakog se može ponešto dobro izvući, a cilj je s njih izvući najbolje. Kada već uđete u rutinu učenja, bit će vam jasno što vam ide malo bolje, a što teže usvajate.

Stoga se nemojte libiti postaviti pitanja na predavanjima o lekcijama koje se izlažu, osobito kada imate nejasnoće. Na ovaj način ćete lakše svladati i onu materiju koja vam i ne ide jako dobro.

Sami smišljaju metode učenja

Kada dođete na studij, iza vas je već 12 godina školovanja tako da ne počinjete sve od početka. Međutim ogromne količine gradiva, uvjetovat će nove ideje i metode u spremanju ispita. Sebe najbolje poznajete, tako da biste trebali razraditi neke metode koje vidite da funkcioniraju kod vas. Uz to svakako je dobro konzultirati i neke utvrđene metode učenja, poput MURDER pa i iz njih izvući najbolje.

Analiziraju što nije bilo dobro isti dan nakon ispita

I kada sve učinite kako treba, dogodit će se da padnete na ispitu. Jednostavno pitanja će vas iznenaditi, ili ćete vi imati loš dan. No i te situacije ne moraju biti dramatične, ako analizirate što nije bilo dobro i izvučete pouke za drugi put.