Nova studentska pravobraniteljica uvodi mnoge promjene: ‘Djelovat ćemo brže i efektivnije’

Nakon što je početkom studenoga Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu objavio Javni poziv za izbor studentskog pravobranitelja, mjesec dana nakon objave studenti na zagrebačkom Sveučilištu dobili su pravobraniteljicu. Barbara Šimić nova je studentska pravobraniteljica koja će sljedećih godinu dana brinuti za prava studenata, kao i za njihovu educiranost o istima.

Foto: Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Facebook

U razgovoru za Srednju.hr otkrila je kako će joj prvi zadatak biti oformiti Ured studentskog pravobranitelja s novim suradnicima i uz dobar organiziran i timski rad poboljšati informiranost o studentskim pravima te zaštiti studente u slučajevima kad im se ista krše. Također, poučena svojim negativnim iskustvima, Barbara želi educirati studente kome se mogu obratiti ako je to potrebno.

Studentski zbor u Zagrebu poziva studente da se uključe u rad njihovih odbora

– Smatram da studenti ne znaju dovoljno dobro svoja studentska prava pa ni kome se mogu obratiti u slučaju njihova kršenja. Ili čak i kad djelomično znaju svoja prava, nisu dovoljno upućeni u propise pa ni to da su žalbe ograničene rokovima, otkriva studentica treće godine Prava, te dodaje kako joj je želja povezati se pravobraniteljima na razini sastavnica Sveučilišta kako bi zajednički što efektivnije djelovali na pojedinačnim pritužbama studenata i ispravljali propuste koji se sustavno krše kad to bude slučaj.

Za vrijeme svoje mandature, nova studentska pravobraniteljica sa svojim suradnicima želi provesti promjene u vidu samog rada u Uredu pravobranitelja kako bi djelovali što brže, a slučajeve rješavali što efektivnije.

– Najviše pažnje posvetit ću upravo samoj edukaciji i informiranosti studenata o studentskim pravima. Imam u vidu predavanja na temu ‘Upoznaj svoja prava’ gdje će studenti moći čuti više o svojim pravima, ali i studentskim predstavnicima koji im stoje na raspolaganju i kojima se mogu obratiti. Također u izradi je i brošura o studentskim pravima. Na našoj facebook stranici Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu na tjednoj bazi objavljivat ćemo najčešća pitanja i odgovore koje nam studenti postavljaju kako bi i ostali studenti mogli sami sebe pronaći u sličnim situacijama u kojima su se zatekli prilikom studiranja i obratiti mi se za pomoć, zaključuje nova studentska pravobraniteljica na zagrebačkom Sveučilištu.

Odgovori