Pretraga

Nove studentske iskaznice obvezne su za sve studente kojima će uz to smanjiti troškove

A- A+

Svi studenti koji po prvi puta upisuju studij na visokoobrazovnoj instituciji u Hrvatskoj u predstojećoj, akademskoj godini 2014./2015. morat će izraditi nove studentske iskaznice koje funkcioniraju na principu pametne kartice. Izrada će stajati 50 kuna, a to će odsada biti jedini javni dokument kojim će studenti moći dokazivati svoj status. Tako će dakle svi podaci koji su bili na indeksu, X-ici i/ili drugim dokumentima, biti dostupni na ovoj studentskoj iskaznici. Studenti viših godina neće doživjeti nikakve promjene.

Nove studentske iskaznice, koje funkcioniraju na principu pametnih kartica, trebat će izraditi svi studenti koji po prvi puta upisuju studij na nekoj visokoškolskoj ustanovi u Hrvatskoj, u predstojećoj, odnosno akademskoj godini 2014./2015. Ova iskaznica zapravo sada postaje jedini javni dokument kojim će studenti moći dokazivati svoj status, pojašnjavaju nam iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Izdvojeni članak

Indeksi odlaze u povijest: Studenti će koristiti čipirane kartice

Što će se sve moći s novom studentskom iskaznicom?

Osim dokazivanja statusa studenta, novu iskaznicu će student moći koristiti za provjeru ocjena na fakultetu, objedovanje u menzi, ali i za neke druge stvari.

– U procesima dozvole pristupa prostorijama, procesima evidencije prisustvovanja na nastavi, procesima povlaštenog prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu i drugo, rekli su u MZOS-u.

No zakon ostavlja mogućnost fakultetima za manipulaciju određenim troškovima. Budući da se uvid u ocjene može iščitati putem iskaznice, indeks gubi svrhu postojanja. No ako to žele, fakulteti mogu i dalje propisivati obveznu izradu indeksa kao pisanog dokumenta te tako opteretiti studente s dodatnim troškovima.

Treba naglasiti da indeksi i X-ice, izdane prethodnih godina, ne prestaju vrijediti zbog novog propisa. Tako da studenti viših godina neće vidjeti nikakve promjene.

Kada je riječ o troškovima izrade studentske iskaznice i tu se može iščitati jedna zamka. Naime, izrada studentske iskaznice ‘standardnog grafičkog dizajna’ stoji 50 kuna. Međutim, ako fakulteti žele ‘obogatiti’ standardni dizajn, a imaju autonomiju odlučivanja u tom pitanju, mogu zahtijevati i nešto veće troškove.

Izdvojeni članak

Studentskim koracima: Zagrebačke lokacije na kojima ostvarujete popust uz predočenje X-ice

Sve dok studirate, ove iskaznice će vam vrijediti

Dakle dok ste na većini fakulteta od početka provedbe bolonjskog procesa trebali izraditi jedan indeks za preddiplomski, a drugi za diplomski studij, to sa studentskim iskaznicama neće biti slučaj.

Nakon što je studenti izrade, ona će vrijediti sve do završetka studija, isteka studentskih prava i sličnih situacija u kojim se ova isprava povlači i prestaje vrijediti.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je zajedno s Grafičkim fakultetom osmislilo standardni izgled ovih iskaznica, a fakulteti će ih, kako smo već napomenuli, moći personalizirati i učiniti ih prepoznatljivima.