Pretraga

Objavljen Erasmus natječaj, još više studenata ima priliku otići van

A- A+


Izdvojeni članak

Video: Što sve čeka studenta na Erasmusu

Svi studenti željni studiranja u nekoj od europskih zemalja imaju razloga za veselje. Osim što je izašao natječaj za Erasmus razmjenu studenata, ove godine potpisano je 149 Erasmus ugovora više nego prošle godine, stoga i više studenata ima priliku otići van zemlje na jedan ili dva semestra.

Na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu ovih dana je objavljen natječaj za Erasmus razmjenu studenata. Na istoj poveznici stoji i popis Sveučilišta s kojim svaka od sastavnica Sveučilišta u Zagrebu ima potpisan ugovor.

Trenutno je 518 studenata Sveučilišta u Zagrebu na razmjeni na nekom od europskih sveučilišta, a taj broj će se povećati za sljedeću akademsku godinu 2012./ 2013, jer će gotovo osam tisuća studenata iz cijele države dobiti priliku za inozemno studiranje.
Što se tiče Erasmus stipendije koja iznosi 400 eura, na nju nažalost neće imati pravo svi koji ostvare mogućnost odlaska na strano sveučilište.

Agencija za mobilnost i programe EU će krajem svibnja ili početkom lipnja donijeti odluku o tome koliko studenata će imati pravo na stipendiju.
Pozitivna okolnost je što studenti koji su slabijeg imovinskog stanja, a koji odlaze na studirati u neku od skupljih zemalja mogu biti dodatno financirani od strane zagrebačkog Sveučilišta. Taj iznos ovisi o zemlji domaćinu, a iznosi između 100 i 200 eura mjesečno.

Zašto je Erasmus tako odličan program možete pročitati u ovoj priči jednog studenta, a da je i Zagreb popularno odredište nedavno nam je u razgovoru ispričao student iz Španjolske.