Pretraga

Odgođeni izbori za Studentski zbor na Hrvatskim studijima i Akademiji likovnih umjetnosti

A- A+

Redovni izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica održat će se u utorak i srijedu. Međutim, danas je stigla obavijest kako se izbori neće održati na Hrvatskim studijima i Akademiji likovnih umjetnosti, zbog različitih razloga.

foto: Studentski sabor Hrvatskih studija

Izdvojeni članak

Studenti s liste ProBUDImo Filozofski žale se zbog odbijanja kandidatura, dok druga strana tvrdi da je sve po zakonu

Izbori za studentske predstavnike su slabo medijski popraćeni, a izlaznost na njih je uglavnom manja od 10 posto na razini cijelog Sveučilišta. U regularnim uvjetima, odražvaju se svake dvije godine, a studenti i studentice koje osvoje mandat, na dužnost stupaju s prvim danom nove akademske godine 2017./2018.

Prvi problemi s ovim ciklusom izbora započeli su na Filozofskom fakultetu gdje je nekolicini studenata s liste ProBUDImo Filozofski odbijena kandidatura i žalbe, od kojih se najčudniji primjer ističe odbijanje kandidature studentu koji je brucoš. Razlog odbijanja bio je što nije sakupio minimalno 60 ECTS bodova u protekle dvije godine, premda to ni teoretski nije mogao. Više o cijelom slučaju pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak

Portal srednja.hr MZOS-u podnio zahtjev za upravnim nadzorom svih fakulteta u Hrvatskoj

Izborno povjerenstvo Hrvatskih studija je 26. ožujka 2017. godine donijelo odluku da se izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica ne održe na Hrvatskim studijima 28. i 29. ožujka.

– S obzirom na opetovano narušavanje i ometanje nastava na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, te imajući u vidu zastrašivanja pojedinih kandidata, ugrožavanje prava studenata, te nasilne metode kojima grupa studenata ometa nastavu i studente, Izborno povjerenstvo smatra da nije u mogućnosti provesti izbore 28. i 29. ožujka u skladu sa Zakonom o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama i Pravilnikom o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. U ovom trenutku nije moguće osigurati uvjete za pravilnu provedbu izbora (prostorne, tehničke i dr.) na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i stoga je nužna odgoda provedbe izbora. Prilikom uspostave i regulacije redovnog nastavnog procesa, Izbornog povjerenstvo Hrvatskih studija će preporučiti rektoru Sveučilišta u Zagrebu i pročelniku Hrvatskih studija da se izbori održe u skladu sa Zakonom i Pravilnikom, piše o odluci koju potpisuje predsjednik Izbornog povjerenstva Hrvatskih studija Mijo Korade.

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

Reakcija je odmah stigla iz Studentskog sabora Hrvatskih studija.

– Imamo potrebu reagirati i jasno reći da je sve navedeno potpuna neistina! Zastrašivanja kandidata nije bilo, kao ni nasilnih metoda u blokadi nastave, a što se tiče ugrožavanje prava studenata – to dolazi s druge adrese i upravo TO je razlog blokade nastave na HS-u.
Smatramo da je ovo nedopustivo uplitanje u izborni proces i tražimo da se jasno osudi onemogućavanje studenata da na studentskim izborima izaberu svoje predstavnike, stoji u Facebook objaviti Studentskog sabora Hrvatskih studija.

Dodajmo kako su studenti koji sudjeluju u blokadi obavijestili pročelnika Grčevića kako je Studentski sabor izglasovao kako neće remetiti glasačka mjesta blokadom ili stvaranjem buke.

Izdvojeni članak

Studentski izbori su najnetransparentniji izbori u državi

ALU nije na vrijeme napravio propisane predizborne radnje

– Iz niza objektivnih razloga, na Akademiji likovnih umjetnosti nisu provedene propisane predizborne radnje te se posljedično tome – izbori za Studentski zbor Akademije likovnih umjetnosti neće moći održati u datumima određenim citiranom Odlukom. Obzirom da ALU u potpunosti uvažava i prepoznaje važnost svih aspekata djelovanja studenata kao članova akademske zajednice, pa tako i provođenja izbora za studentski zbor, to Vas ovim putem molimo za donošenje nove odluke kojom biste odredili nove datume odražavanja izbora za studentski zbor ALU-a. Unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju, napisao je dekan ALU-a Aleksandar Battista Ilića u dopisu rektoru Borasu.

Na stranicama Akademije likovnih umjetnosti nije moguće pronaći informacije o sastavu Izbornog povjerenstva niti Povjerenstva za prigovore.

Rektor Damir Boras morat će raspisati nove izbore za ove dvije sastavnice, a za očekivati je da će pričekati održavanja izbora na drugim fakultetima, te u slučaju nekih žalbi, održati izbore za sve problematične sastavnice, po potrebi, u isto vrijeme.