Pretraga

Posjetite štand Sveučilišta u Ljubljani na Sajmu stipendija

A- A+

Na ovogodišnjem Sajmu stipendija koji će se održati na dvije lokacije odnosno, 11. listopada u Zagrebu u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici te 13. listopada na Sveučilištu u Rijeci, studentima će se predstaviti i ljubljansko Sveučilište. Ono je poznato po kvaliteti studija prirodnih i društvenih znanosti te tehnološkim studijima koji se odvijaju prema bolonjskom sustavu na sajmu će u sklopu štanda Study in Slovenia predstaviti studijske programe, mogućnosti razmjene studenata kao i stipendiranja.

Izdvojeni članak

Studij u Sloveniji: Kako studirati na Sveučilištu u Ljubljani?

Sveučilište u Ljubljani odnosno Univerza v Ljubljani, najstariji je i najveći centar za edukaciju i znanstvena istraživanja u Sloveniji, a uz programe na slovenskom jeziku, na engleskom jeziku se održavaju 3 dodiplomska, 34 masters i 20 doktorskih programa. Kvaliteta Sveučilišta u Ljubljani prepoznata je i na međunarodnoj razini te se prema Times, QS World University i ARWU Shanghai top listi nalazi među tri posto najuglednijih sveučilišta na svijetu. 

U prošloj godini Sveučilište je pohađalo više od 40 tisuća studenata, o čijem se znanju brinulo oko 5,700 zaposlenih na 23 fakulteta i tri umjetničke akademije. Od toga, bilo je 2,130 stranih studenata iz 82 zemlje, od čega putem razmjene njih preko 1,800. 

Za studiranje u glavnom gradu Slovenije odlučilo se čak 517 studenata iz Hrvatske. Najveći dio studirao je na Filozofskom fakultetu, što je već četiri godine najpopularniji fakultet među hrvatskim studentima. Prošle godine studentima iz Hrvatske bili su zanimljivi i Fakultet za arhitekturu, Ekonomski fakultet, Fakultet za društvene znanosti i Biotehnički fakultet.

– Mogu reći da sam vrlo zadovoljna svime: Odjelom za filozofiju, profesorima, Uredom za međunarodnu suradnju i drugim studentskim službama s kojima sam stalno u neposrednoj interakciji. Ova studentska razmjena obogatila je moj život u raznim segmentima, kazala je Slađana Pavičić jedna od studentica na razmjeni na Sveučilištu u Ljubljani.

Diplomanti Sveučilišta u Ljubljani uspješni su diljem svijeta. Među njima su i svjetski poznati filozof i kulturni kritičar Slavoj Žižek s Filozofskog fakulteta, zatim modni dizajner Petar Movrin koji je diplomirao na Prirodoslovnom fakultetu (Naravoslovnotehniška fakulteta), a koji je kreirao i za Lady Gagu, te Iza i Samo Login, koji su diplomirali na Fakultetu računarstva, a danas su vlasnici IT tvrtke Outfit 7 koja na globalnom tržištu ruši rekorde s aplikacijom ‘Talking Tom’. Stoga će svi zainteresirani na Sajmu stipendija moći dobiti potrebne informacije za studiranje u Ljubljani.