Pretraga

Pozitivna strana velikog požara: studenti kolegama pružili utočište i utjehu

A- A+

Četvrti paviljon studentskog naselja Cvjetno, jučer je oko 15 sati zahvatio veliki požar. Srećom u nesreći, niti jedan student nije ozbiljnije ozlijeđen, a prema našim informacijama, dvoje je studenata završilo u bolnici; jedan zbog toga što se nagutao dima, a drugi zbog ozljede ruke.

Foto: Ivan Žagar

U požaru je potpuno oštećeno 12 soba, no dakako radi posljedica vatrene stihije, ni ostali studenti četvrtog paviljona nisu sinoć  mogli prespavati u svojim krevetima.

Izdvojeni članak

[Prijelomna vijest] Požar u studentskom domu Cvjetno naselje

Pozitvne strane nesretnog požara

Ipak, unesrećeni studenti nisu morali strahovati za krov nad glavom, obzirom da su kolege iz susjednih paviljona, ali i drugih domskih naselja, ekspresno reagirali.  

Zbilja je teško nabrojati sve lijepe geste, koje su prema svojim kolegama u nevolji, pokazali zagrebački studenti. No, istaknut ćemo neke od njih.

Prvu dozu solidardnosti, pokazale su kolege iz 5. paviljona, koji se nalazi 30-40 metara od požarom zahvaćenog 4 paviljona. Čim su vidjeli vatru, još i prije dolaska vatrogasaca, hrabri su studenti iskoristili sve mogućnosti da pokušaju ugasiti vatru, o čemu detaljnije možete pročitati na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Pogledajte kako izgleda Cvjetno naselje jutro nakon požara


Tragikomedija uslijed požara

Uslijed šoka, nevjerice pa i straha, koji je izazvao požar, jučer se dogodila i jedna komična situacija. – Toni Katalinić (stanar doma na Cvjetnom) je među prvima ušao u paviljon broj 4 i kucao po vratima te izvlačio ljude. U tome svemu se dogodila i smijesna anegdota. Kad je valjda po stoti put zakucao na vrata sobe svoga prijatelja Krešimira Mrčele, koji je u tom trenu spavao, ovaj mu je naposlijetku otvorio vrata i potpuno nesvjesan situacije pitao: ‘di gori’?, kroz smijeh nam govori Mate Vukšić.

Predstavnici Studentskog zbora promptno reagirali u ovoj izvanrednoj situaciji 

Za svaku pohvalu bila je i brza reakcija studentskih predstavnika Sveučilišta u Zagrebu. U manje od sat vremena od početka požara, većina istaknutih članova Studentskog zbora, došla je na mjesto nesreće i počela rješavati situaciju u kojoj su se zatekle njihove kolege.

– Telefonski nas je kontaktirao Nedo Jerković, predsjednik domskog odbora SN Cvjetno naselje. Nakon toga smo odmah
krenuli prema domu i putem na portalima čitali razne tračeve, o mrtvim, teško ozlijeđenim i sl.
Kad smo napokon došli tamo, vidjeli smo da nema teže ozlijedenih studenata. Studenti i svi djelatnici doma bili su šokirani. Nakon što je splasnuo šok, odlučili smo da uz pomoć djelatnika studentskog centra pronađemo adekvatan smjestaj za studente 4. paviljona te da im omogućimo da skupe svoje stvari iz sobe. Prvo što smo napravili je to da smo obavijestili roditelje, prijatelje, kolege i akademsku zajednicu, da nema studentskih žrtava. Isprintali smo liste s imenima i zvali studente koji su uglavnom na vlastitu inicijativu osigurali smjestaj. Studenti su nudili jedni drugim smjestaj preko studentskih grupa, a nekoliko je studenata kompleksa Cvjetno, zabrinuto došlo u kućnim šlapama u upravu i ponudilo smještaj.
Ljudi često imaju percepciju da su studenti pasivna masa, a studenti s Cvjetnog su to jučer opovrgnuli, prepričava nam što se sve događalo u prvim satima nakon požara, Mate Vukšić, stručni suradnik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.     

Izdvojeni članak

Ekipa iz 5. paviljona na Cvjetnom pomogla vatrogascima u gašenju požara

Desetci studenata ponudili svoje sobe; humane geste pokazali i stranci

Premda je 50-ak studenata, ostalo u popodnevnim satima bez smještaja, nisu trebali čekati službene reakcije da im se omogući smještaj.

Deseci studenata su na licu mjesta ili putem studentskih grupa ponudili prenoćište te su na kraju gotovo svi smješteni u druge paviljone na Cvjetnom. Mali broj njih koji nije pronašao smještaj u tom kompleksu, smješten je na Savu.

U screenshotu ispod ovog paragrafa možete vidjeti jedan od statusa iz Facebook grupe Ekipa s Cvjetnog, u kojem djevojka nudi krevet u svojoj sobi, dok se u komentarima niz kolega pa i Erasmus studenata priključuje svojim ponudama za smještaj.

Osim smještaja, studenti su kolegama bez soba, ponudili namirnice i druge potrepštine, budući da su pojedinci izletjeli iz požara bez da su uspjeli bilo što iznijeti.

U svakom slučaju u teškim trenucima, pokazana je velika solidardnost i zajedništvo te su unesrećeni studenti mogli nakon burnog dana, barem navečer odahnuti.

Screenshot: Facebook

Od 16 sati se studenti mogu vratiti u 4. paviljon

No, eventualni krivci za požar, morat će snositi posljedice.

– Bitno je pronaći uzrok požara i detektirati krivce. Studentski zbor SUZ-a će inzistirati
na tome. Čak i bitnija stavka je nadokaditi štetu studentima čije su
sobe uništene, pojašnjava nam Mate Vukšić.

Na kraju istaknimo i najnovije vijesti za studente iz četvrtog paviljona, a koje su objavili predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Prenosimo u cijelosti njihovu obavijest:

– službe održavanja Studentskog centra upravo čiste cijeli paviljon

– studenti se od 16:00 mogu vratiti u svoje sobe

– svi studenti imaju pravo na tri žetona za pranje i sušenje (deterdžent za rublje gratis)

– praonica radi do ponoć (i vikendom!)

– molimo studente ostalih paviljona da prepuste svoja mjesta kolegama iz četvrtog paviljona 🙂

– osigurana je zamjena posteljine

Ostale povezane vijesti

[Prijelomna vijest] Pročitajte iz minutu u minutu kako se ravijala tema Požar u studentskom domu Cvjetno naselje

Ekskluzivni video s Cvjetnog nekoliko minuta nakon početka požara pogledajte ovdje

[Fotogalerija] Pogledajte kako izgleda Cvjetno naselje jutro nakon požara

Priopćenje SC-a pročitajte ovdje

Priča o <a href="“>ekipi iz 5. paviljona koja je pomogla vatrogascima gasiti požar

HTV opet sahranjuje: Nakon poznatog lovca iz Potjere pokopali unesrećenu s Cvjetnog