Pretraga

Poznati dobitnici državnih stipendija za 2015.

A- A+

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta objavilo je ‘privremene rezultate Natječaja za dodjeljivanje minimalno 5.000 državnih stipendija (sukladno osiguranim sredstvima u Državnome proračunu) redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj i studentima s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija za 2015. godinu.’ Na ovoj poveznici provjerite je li vaše ime među onima koji su ostvarili prava na stipendije, a u tekstu donosimo i neke dodatne upute za dobitnike iz MZOS-a.

Foto: srednja.hr

Poznati su privremeni rezultati dobitnika državnih stipendija za 2015. godinu, za koju se ove godine prijavilo gotovo deset tisuća kandidata. Novce će dobiti ukupno 5 023 studenta.

Izdvojeni članak

MZOS objavio privremene rezultate dobitnika državnih stipendija

Rang liste E i D1 kategorije

Kako stoji u obavijesti na službenim stranicama MZOS-a u sustavu WebObrasci završeno je ukupno 9 705 prijava E kategorijem a u D1 bilo je 209 završenih prijava.

Ministarstvo je zaprimilo i urudžbiralo ukupno 8 355 prijava u prvospomenutoj kategoriji te 168 prijava u D-1 kategoriji.

Obje privremene rang liste dobitnika stipendija provjerite na ovom linku.

Izdvojeni članak

Prijavite se za stipendiju preko koje dobivate 1.000kn mjesečno

Obavijest s uputama za dobitnike

Kako Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta napominje u jučerašnjem priopćenju da ‘s obzirom na velik broj pristiglih upita u vezi s otvaranjem žiroračuna u Privrednoj banci Zagreb d.d., obavještavamo studente da nemaju obvezu dostavljanja podataka Ministarstvu o otvorenome žiroračunu.’

Dodaju i da ‘ako student ima ovrhu, dužan je otvoriti zaštićeni račun. Zaštićeni račun otvara se u poslovnicama FINA-e gdje je potrebno predati zahtjev (ispuniti obrazac) i to za banku (PBZ d.d.) u kojoj se primaju novčana sredstva (stipendije) izuzeta od ovrhe. FINA obavještava Ministarstvo o otvorenome zaštićenom računu pa student nema obvezu dostave podataka o tome.’

Svoju obavijest završavaju napomenom da se ‘nakon dobivanja podataka iz banke, pripremaju se ugovori o dodjeli državne stipendije. Nakon što se izrade ugovori u dva primjerka za svakog studenta, Ministarstvo ugovore šalje na visoka učilišta.

Student potpisuje ugovor u studentskoj referadi matičnoga visokog učilišta. Obavijest o roku potpisivanja ugovora bit će pravodobno objavljena na internetskoj stranici Ministarstva, a i studentska referada pozvat će studente na potpisivanje ugovora. Ako student bude u vrijeme propisanoga roka za potpisivanje ugovora izvan mjesta visokog učilišta na kojem studira ili izvan RH (međunarodna razmjena studenata, stručna praksa i drugi razlozi), može opunomoćiti (kod javnog bilježnika) osobu koja će umjesto njega potpisati ugovor. Nakon završetka roka za potpisivanje ugovora sva visoka učilišta dostavljaju Ministarstvu ugovore, a na osnovi tih ugovora Ministarstvo ažurira bazu podataka o potpisanim i nepotpisanim ugovorima koja je temelj za isplatu državnih stipendija. U isplatu ulaze isključivo oni studenti koji su pravodobno potpisali ugovor.

Nije naglašeno u obavijestima i objavi rang liste kada će početi prve isplate, ali ilustracije radi recimo da su prošle godine prvi novci studentima ‘sjeli’ početkom svibnja.