Pretraga

Predsjednica želi biti Studentica – Pa što?

A- A+

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović upisala je doktorski studij Politologije. O njenoj namjeri da postane studentice svoj je stav iznio bivši ministar znanosti Gvozden Flego. U sarkastičnom otvorenom pismu napao je predsjedničinu odluku nizom tvrdnji i insinuacija, od kojih niti jedna ne drži vodu. 

Izdvojeni članak

10 Kolindinih studentskih izgovora

Imamo predsjednicu studenticu. Suho zlato za zajebanciju.

Zamislite samo ovu scene. Šefica države pred usmeni sjedi na tvrdoj drvenoj klupi ispred učionice u trošnoj zgradi fakulteta. Na zidu, malo iznad njene glave, markerom piše ‘Boki puši kurac’, ali predsjednica to ne primjećuje. Dlanovi joj se znoje. U rukama drži bilješke i u sebi ponavlja. Oči su joj zatvorene. Tek joj se usne nečujno pomiču. U prazni hodnik ulazi čistačica i moli ju da se ustane da može pomesti pod oko klupe.

Ili ovu. Predsjednica je budna od ranog jutra. Ne može spavati. Danas se objavljuju rezultati ispita. Dala si sve od sebe – govori si. Ne možeš više ništa promijeniti. Govori si to, ali ne pomaže. Nervozna je. Ne može ni kavu popiti. Manično refresha stranicu fakulteta u nadi da će vidjeti vijest o objavi rezultata. Ok, kaže si  KGK. Sad neću gledati deset minuta. Čekanje ju ubija. Pali televizor ali se ne može skoncentrirati na program. Koliko je vremena prošlo? Minut ipo. Sranje. 

Izdvojeni članak

Bivši ministar znanosti putem Facebooka napao Predsjednicu radi upisa doktorskog studija

Pismo u obliku Facebook statusa

Ideja Predsjednice – Studentice može nam biti smiješna, ali treba li se Predsjednicu stvarno napasti zato što je odlučila pokušati postati doktorica?

Bivši ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego misli da treba. Mediji su sinoć prenijeli njegov status na Facebooku u kojem sarkastično piše o predsjedničina ‘dva života’. Flego Predsjednici spočitava da je ‘Hrvatsku uvela u Guinessovu knjigu rekorda’ jer će imati studenticu za predsjednicu. Dalje, spočitava joj da će za svaki svoj dolazak na nastavu morati tražiti rektorovo dopuštenje da uvede policiju u prostor sveučilišta te da će svojom pojavom zbunjivati i ometati ostale studente.

Flego se nada da će Predsjednica na fakultetu ‘zatomiti svoj predsjednički autoritet’ i da će na fakultetu prema Kolindi odnositi prema studentici a ne kao prema predsjednici.

Ok. Možemo se složiti da je predsjedničino upisivanje doktorskog studija Međunarodnih odnosa, nakon što je u već radila u NATO-u i bila izabrana za predsjednicu republike dobrim dijelom PR potez. S obzirom na reakcije koje je izazvalo, loš PR potez k tome. Možemo razumjeti, i da netko, tko sebe drži intelektualcem može taj potez shvatiti kao omalovažavanje (Ona misli da tek tako može postati doktor znanosti uz sve predsjedničke obveze). 

Ali napasti nekoga zato što namjerava upisati doktorski studij ne možemo.

A u tom pismu piše…

Otvoreno pismo Gvozdena Flege je ostrašćeno i loše argumentirano.

Predsjedničino osiguranje u nepovredivom prostoru sveučilišta je tehnički problem koji nije i ne može biti prepreka nečijem pravu na studiranje. Svatko ima pravo na studiranje. Objašnjavati to bivšem ministru znanosti je bespredmetno.

Insinuirati da će studenti koji pretendiraju da budu doktori politologije biti zbunjeni i ometeni pojavom predsjednice na fakultetu, i da je zato kriva ona, je naprosto smiješna. Što? Odrasle osobe koje su upisale doktorski studij politologije će se u prisustvu Predsjednice početi hihotati i došaptavati? Neće se moći skoncentrirati na znanstveni rad?

Predsjednica na fakultetu nema nikakav ‘predsjednički autoritet’ o kojem govori Flego. Isto kao što ZET-ov kontrolor nema autoritet da vas pita osobnu na ulici. Naravno da Predsjednica može imati dva života i dvije uloge. I tri, i sedam. Isto kao i bilo tko od nas.

Flego spominje zakone o javnom informiranju i zaštiti osobnih podataka. Kao da će ih Kolindin indeks dovesti u sukob. Neće. Ocjene se objavljuju na oglasnoj ploči ili studomatu. Ako išta, predsjedničina odluka da upiše fakultet je hrabra. Zamislite što bi se dogodilo da javnost sazna da je Predsjednica među lošijima na godini.

Kolindu se može napasti ako se ispostavi da je njen doktorat tek jeftin PR trik. Ako se slika na ulazu od faksa pa onda o tome više ne čujemo ništa. Može je se kritizirati ako zbog predsjedničkih obaveza ne stigne popratiti one na faksu, ako ponavlja godine, ako nije mislila ozbiljno. Može je se kritizirati ako se ispostavi da joj je upisivanje doktorata točka u CV-u, nešto što joj treba više za neku buduću gažu u Bruxellesu ili New Yorku, zbog koje će predsjednički poslovi trpjeti.

Ali o krajnjem ishodu studija, a to će vam reći svaki student, pita se tek na kraju godine.

*Komentar je stav autora