Prekinuta blokada na Hrvatskim studijima, ali studenti ostaju pri svojim zahtjevima

Po objavi da će upisna kvota za studij filozofije pri Hrvatskim studijima za sljedeću godinu iznositi nula, studenti te sastavnice zagrebačkog sveučilišta ustali su na noge i od 20. ožujka blokiraju nastavu. Blokada je trebala trajati sve dok se i službeno upisna kvota ne vrati na 15 studenata te dok Uprava Studija koja je sudjelovala u donošenju takve odluke ne odstupi s pozicije. Ipak, odlučeno je da se blokada prekida danas do sljedeće sjednice Senata.

Foto: srednja.hr

Iako je na Znanstveno-nastavnom vijeću još u ponedjeljak predloženo da se kvota za upis filozofije vraća na 15, studenti su najavili kako se blokada nastavlja sve do 11. travnja i sjednice Senata na kojoj bi to trebalo biti i službeno potvrđeno.  

Međutim, na Studentskom je saboru održanom danas popodne izglasano da se blokada prekida. Na pitanje ‘tko je za to da se privremeno odgodi blokada do 11. travnja i Senata, uz pripravnost Studentskog sabora u slučaju nekih promjena?’ pozitivno je glasala većina studenata. Današnji postupak mirenja nije bio uspješan i nastavlja se u ponedjeljak.

Blokadu podržao Noam Chomsky, a danas se na kampusu održai i koncert Elementala

Podsjećamo, ovu blokadu su podržala brojna poznata lica iz svijeta filozofije, među kojima je i jedan od najvećih živućih filozofa, Daniel Dennett, o njoj se pisalo i u SAD-u, a pokrenuta je i peticija podrške na Sveučilištu u Budimpešti. Danas stiže vijest kako studente koji sudjeluju u blokadi podržava i jedan od najvećih figura analitičke filozofije današnjice, Noam Chomsky. 

– Naša kolegica, profesorica Marta Ujvari, s partnerskog Sveučilišta u Corvinus u Budimpešti, predavala je na našem doktorskom studiju filozofiju. Kad je čula za odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 14. ožujka o ukidanju upisnih kvota za dvopredmetni preddiplomski studij filozofije na Hrvatskim studijima, pokrenula je online peticiju potpore. Peticiju je od pokretanja 21. ožujka u deset dana potpisala 1 721 osoba iz svih krajeva svijeta. Ovdje je popis zvučnijih imena iz svijeta filozofije, s ponekim komentarom. Neka nam ne zamjere kolege filozofi ako smo nekoga previdjeli. Svi članovi Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija duboko su zahvalni svim potpisnicima, bez obzira tko su i odakle su, na potpori, stoji na blogu za filozofiju, visoko obrazovanje i znanost Bogomdan.

Inače, i današnji je dan blokade obilježen pjesmom, a studente na kampusu danas je obradovao dio članova popularnog benda Elemental. Kako je ovoj mini akustični koncert zvučao, poslušajte u nastavku.

Odgovori