Pretraga

Prekinuta blokada na Hrvatskim studijima, ali studenti ostaju pri svojim zahtjevima

A- A+

Po objavi da će upisna kvota za studij filozofije pri Hrvatskim studijima za sljedeću godinu iznositi nula, studenti te sastavnice zagrebačkog sveučilišta ustali su na noge i od 20. ožujka blokiraju nastavu. Blokada je trebala trajati sve dok se i službeno upisna kvota ne vrati na 15 studenata te dok Uprava Studija koja je sudjelovala u donošenju takve odluke ne odstupi s pozicije. Ipak, odlučeno je da se blokada prekida danas do sljedeće sjednice Senata.

Foto: srednja.hr

Iako je na Znanstveno-nastavnom vijeću još u ponedjeljak predloženo da se kvota za upis filozofije vraća na 15, studenti su najavili kako se blokada nastavlja sve do 11. travnja i sjednice Senata na kojoj bi to trebalo biti i službeno potvrđeno.  

Međutim, na Studentskom je saboru održanom danas popodne izglasano da se blokada prekida. Na pitanje ‘tko je za to da se privremeno odgodi blokada do 11. travnja i Senata, uz pripravnost Studentskog sabora u slučaju nekih promjena?’ pozitivno je glasala većina studenata. Današnji postupak mirenja nije bio uspješan i nastavlja se u ponedjeljak.

Blokadu podržao Noam Chomsky, a danas se na kampusu održai i koncert Elementala

Podsjećamo, ovu blokadu su podržala brojna poznata lica iz svijeta filozofije, među kojima je i jedan od najvećih živućih filozofa, Daniel Dennett, o njoj se pisalo i u SAD-u, a pokrenuta je i peticija podrške na Sveučilištu u Budimpešti. Danas stiže vijest kako studente koji sudjeluju u blokadi podržava i jedan od najvećih figura analitičke filozofije današnjice, Noam Chomsky. 

– Naša kolegica, profesorica Marta Ujvari, s partnerskog Sveučilišta u Corvinus u Budimpešti, predavala je na našem doktorskom studiju filozofiju. Kad je čula za odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 14. ožujka o ukidanju upisnih kvota za dvopredmetni preddiplomski studij filozofije na Hrvatskim studijima, pokrenula je online peticiju potpore. Peticiju je od pokretanja 21. ožujka u deset dana potpisala 1 721 osoba iz svih krajeva svijeta. Ovdje je popis zvučnijih imena iz svijeta filozofije, s ponekim komentarom. Neka nam ne zamjere kolege filozofi ako smo nekoga previdjeli. Svi članovi Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija duboko su zahvalni svim potpisnicima, bez obzira tko su i odakle su, na potpori, stoji na blogu za filozofiju, visoko obrazovanje i znanost Bogomdan.

Inače, i današnji je dan blokade obilježen pjesmom, a studente na kampusu danas je obradovao dio članova popularnog benda Elemental. Kako je ovoj mini akustični koncert zvučao, poslušajte u nastavku.