Pretraga

Rektor Sveučilišta Sjever nam otkriva kakve će koristi imati studenti, ako ono postane javno

A- A+

Sveučilište Sjever dugi je niz godina djelovalo kao javna visokoobrazovna institucija, no od veljače 2014. godine ona ima privatni status. Preoblikovanje ovakve vrste nije nikakav presedan, međutim inicijativama samog Sveučilišta, ali i državnog aparata, izazvanih između ostaloga niskom stopom visokoobrazovanih u sjeverozapadnom dijelu zemlje, ponovno se povukla javna rasprava o mogućem vraćanju provobitnog statusa ustanovi. Iz Ministarstva su predložili da se Sveučilište Sjever razvije u javno, a evo što o svemu misli rektor ove institucije Marin Milković. 

Na fotografiji: rektor Marin Milković / izvor unin.hr

Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. Hrvatska imala 26 posto visokoobrazovanih u populaciji od 30 do 34 godine, a županije sjeverozapadnog dijela zemlje u prosjeku 17 posto, što je potaknulo zainteresirane dionike da još jednom preispitaju odnedavno privatni status Sveučilišta Sjever.

Izdvojeni članak

MZOS želi Sveučilište Sjever učiniti javnim

Status plovi između privatnog i javnog

Nakon nedavno završene javne rasprave, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta su predložili da se donese normativno rješenje, kojim bi se prenijela osnivačka prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku.

– Sveučilište Sjever je pravni slijednik ustanove Veleučilišta u Varaždinu. Od dana osnutka – 2001. godine, ustanova je osnovana i ustrojena kao javna.
Velika većina njezinih djelatnika je na platnom spisku resornog ministarstva, svi redoviti studenti imaju prava kao i na ostalim javnim sveučilištima, odnosno redoviti studenti studiraju besplatno.

Također cijene školarina za izvanredne su propisane od strane MZOS-a. Ustanova ima neprimjeren status ‘privatne’ od veljače 2014. i vjerujemo da će u skoro vrijeme ponovno biti kroz predloženi zakon vraćen status javne, kratku kroniku s nadanjima ističe Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

Izdvojeni članak

Hrvatska dobiva osmo javno sveučilište

Brojne koristi od promjene statusa imat će studenti

Osim što bi se ponovnim vraćanjem javnog statusa, razriješile pravne nedoumice, Sveučilište Sjever bi se moglo ukomponirati u sve buduće strategije obrazovanja, što je zbog navedenih brojeva (o postotku visokoobrazovanih) itekako važno. Rektor nam otkriva i koje bi beneficije vraćanjem statusa imali studenti.

– Korist će se očitovati ponajprije u budućem razvojnom dijelu ustanove gdje očekujemo dodatnu pomoć ministarstva u podizanju kvalitete studentskog standarda (studentski dom u Koprivnici), većem broj stipendija za najbolje studente, te omogućavanje vertikale studiranja za postojeće preddiplomske studijske programa (+2) odnosno nove diplomske studije u tehničkom i biomedicinskom području znanosti, rekao nam je rektor Marin Milković.

Dodao je i kako se nada odobravanju većih upisnih kvota za deficitarna zanimanja u navedenim područjima, s razlogom da se što većem broju naših sugrađana omogući pristup visokom obrazovanju, s naglaskom na one nadarene, koje zbog financijskih razloga nemaju mogućnost studiranja van mjesta u kojem žive.

U svemu tome, nastojat će se i cijela ova regija podići u obrazovnom kontekstu.

– Cilj nam je u sljedećih 10-tak godina djelovanja, zajedno s drugim visokoškolskim ustanovama, podići prosjek visokoobrazovanih u sjeverozapadnoj Hrvatskoj barem na državni prosjek, odnosno s 10,1 posto na 17,7 posto, a u narednih 10-15 godina, na prosjek razvijenih regija zemlje odnosno na 28 posto, zaključuje s dugoročnom strategijom rektor Milković.