Pretraga

Šok za organizam nakon diplomiranja: Najgore stvari s kojima ćete se suočiti

A- A+

Nakon tri ili pet godina studiranja, mnogi studenti ne mogu dočekati da dobiju diplomu u ruke te više nikada ne moraju pisati seminar, odlaziti na predavanja i najteže – polagati ispite. Ipak, nakon promocije i njene proslave dočekat će vas nekoliko stvari zbog kojih ćete se poželjeti ponovno  vratiti u studentske dane.

Ako ste mislili da u trenutku kad dobijete diplomu u ruke prestaju sve vaše brige – prevarili ste se. Tek kad se pozdravite sa studentskim danima, ispitima, predavanjima ili seminarima, suočit ćete se s novim strahovima i problemima. Pogledajte koji će vas to šokovi dočekati nakon diplomiranja.

Izdvojeni članak

Student hakirao profesorima računala: Ispravio ocjene i diplomirao

Zar toliko trebam izdvajati za režije?

Ako spadate u onu skupinu studenata kojima su roditelji podmirivali režije i stanarinu ili ste živjeli u domu, nakon završetka faksa očekuje se od vas da ćete se sami financirati, naravno ako budete imali sreće i nađete posao. Najveći šok mladima svakako predstavljaju iznosi na računima za struju, vodu, grijanje ili internet. Tek tada ćete napokon suosjećati sa svima onima koji kukaju da ‘režije stalno idu gore’.

Sad moram svugdje plaćati pune cijene

Kad okončate studentske dane, možete se pozdraviti sa svim popustima koje ste ostvarivali zbog donedavnog statusa. To znači da ćete plaćati pokaze za javni prijevoz po punoj cijeni, za autobusne karte do doma iznose kao ostali građani, nema više popusta pri učlanjenju u knjižnice ili hranjenja u menzama.

Izdvojeni članak

Do kada studenti mogu ostati u domu nakon što diplomiraju?

Ne prolazi više ‘potpiši me ja neću doći’

Predavanje je u osam sati, a vi se doslovno ne možete ustati iz kreveta. Nema veze, imate kolege koji će vas potpisati dok ćete vi bezbrižno nastaviti ležati. Tu praksu možete zaboraviti. Kad dobijete posao te doznate radno vrijeme, nema izvlačenja. Svaki dan se morate pojaviti u dogovoreni sat bez izlika i koliko god vam bilo teško otvoriti oči.

Ove ljude možda više nikada ne vidim

Zadnja, ali ne manje bitna stvar je i gubitak kontakta s određenim kolegama s faksa. Ako se po diplomiranju, primjerice, vratite u rodni grad, postoji mogućnost da nekolicinu više nikada ne sretnete. Istina, u današnje vrijeme je vrlo lako održavati kontakt na daljinu, no ipak postoji nekoliko poznanika s kojima ćete kroz neko vrijeme sigurno prestati komunicirati.