Pretraga

Student FPZG-a: ‘Dekan je krivotvorio službeni dokument i onemogućio mi upis na diplomski studij’

A- A+

Prvostupnik politologije na FPZG-u Matej Radnić pozvao je na odgovornost dekana Nenada Zakošeka da je u rujnu zlorabio svoj položaj te mu onemogućio upis na diplomski studij. Zakošekov asistent na kolegiju Komparativni politički sustavi, Višeslav Raos je Radniću dva tjedna prije ispita dozvolio pristup na dekanski rok iz spomenutog predmeta iako ga nije prijavio. Bez dekanova znanja, Raos je studentu upisao u tiskani indeks dovoljnu ocjenu pod rujanskim rokom, iako ga je položio na dekanskom. Radnić je uvidom u popis upisanih na diplomski studij doznao da mu ocjena iz KPS-a nije unesena u elektronski indeks stoga je zatražio od Zakošeka da potonje učini. Dekan mu je objasnio kako je prekršio Pravilnik studiranja na FPZG-u, odbio mu upisati ocjenu te čekao završetak upisa na diplomski kada mu je prepravio datum u tiskanom indeksu na 4. listopada. S obzirom da je tim datumom ušao u novu akademsku godinu, Radnić nije mogao upisati diplomski studij, što smatra nepravednim postupkom.

Foto: srednja.hr

Student FPZG-a Matej Radnić je pozvao na odgovornost dekana Nenada Zakošeka da se izjasni oko toga što mu je ove akademske godine onemogućio upis na diplomski studij odbijanjem upisivanja ocjene iz Komparativnih političkih sustava.

Izdvojeni članak

FPZG djelovao mimo Statuta Sveučilišta: Od ove godine uvodi se komisija pri četvrtom izlasku na ispit

Radniću se na rujanskom roku dogodilo preklapanje ispita iz KPS-a s ispitom iz Suvremene političke teorije, stoga se dogovorio sa Zakošekovim asistentom Višeslavom Raosom da će KPS izaći na dekanskom roku bez prijave. Raos mu je garantirao da neće biti problema te da će mu ocjenu upisati pod rujanski rok, jer je student za dekanski već imao popunjenu kvotu dozvoljenih prijava.

Nakon što je položio ispit, Raos mu je u tiskani indeks unio dovoljnu ocjenu s naznačenim datumom 3. rujna kao što je i bio dogovor. No dekan Zakošek mu ocjenu nije unio u elektronski indeks jer se Radnić nije nalazio na popisu prijavljenih studenata, a prema Zakošekovim navodima to mu je bilo treće polaganje ispita na dekanskom roku čime je prekršio Pravilnik FPZG-a.

Na dekanskom roku dozvoljena dva ispita

Prema Pravilniku o studiranju na FPZG-u, studenti na dekanskom roku mogu prijaviti i položiti samo jedan ispit. No studentima završnih godina dozvoljen je izlazak na dva ispita.

Na FPZG-u se profesori i dekan igraju s rokovima i datumima upisa ocjena

Prvostupnik politologije Matej Radnić je na ljetnom ispitnom roku položio ispite iz Javnih politika te Javnih financija, ali zbog zdravstvenih razloga nije mogao doći na upis ocjene. Kako student nije imao pristup internetu, ta dva ispita nije mogao prijaviti na jesenskom roku isključivo radi upisa ocjene, stoga je u dogovoru s profesorom Zdravkom Petakom iste prijavio i upisao na dekanskom roku. Drugim riječima naknadno mu je izmijenjen datum ispita na stvarno vrijeme kada je položen.

U međuvremenu je na jesenskom roku došlo do preklapanja ispita iz Suvremene političke teorije kojeg drži profesor Hrvoje Cvijanović i Komparativnih političkih sustava čiji je nositelj dekan Zakošek

– U tom sam trenutku još uvijek mogao prijaviti rok za KPS i izbjeći sve komplikacije, ali uz asistentovo uvjeravanje, činilo mi se kao najlogičnije rješenje da odem na dekanski i upišu mi ga pod rujanski rok, inače bi se morali ‘otvarati zapisnici’ što je dugotrajan proces, obrazložio nam je Radnić svoju odluku.

Stoga je KPS položio bez prijave 15. rujna te mu je asistent Raos, shodno dogovoru, u tiskani indeks upisao dovoljnu ocjenu s naznačenim datumom 3. rujna.

Objavom rang liste za upise na diplomski studij politologije na FPZG-u, Radnić se našao ispod crte jer je umjesto 240 imao 235 ECTS bodova. U tom trenutku je shvatio da mu nije upisana ocjena u elektronski indeks. Posjetio je dekana Zakošeka koji mu je, uz obrazloženje da je izašao na tri ispita i prekršio Pravilnik, odbio upisati ocjenu u elektronski indeks.

Dobio dozvolu za izlazak na ispit, ali se ne smatra položenim

Student Matej Radnić obratio se za pomoć Ivanu Tomljenoviću, savjetniku u uredu studentskog pravobranitelja, koji je u komunikaciji s prodekanicom FPZG-a Lidijom Kos-Stanišić dobio odgovor kako da se ispit smatra položenim u slučaju kada je prijavljen putem Eduneta, upisan u elektronički indeks i zapisnik.

– Detaljnom provjerom ustanovili smo da je student na dekanskom roku izašao na dva ispita – Javne politike i Javne financije, što je bio maksimalan mogući broj izlazaka te da niti nije mogao prijaviti izlazak na ispit iz predmeta Komparativni politički sustavi. Kolega je tvrdio da mu je vanjski suradnik Višeslav Raos dozvolio pristup ispitu na dekanskom roku, unatoč tome što ispit nije prijavio. Ispit je položen, no nositelj predmeta Komparativni politički sustavi, prof. dr. sc. Nenad Zakošek nije bio u mogućnosti upisati ocjenu u elektronički indeks i zapisnik, jer nije bio dozvoljen izlazak na tri ispita, navela je prodekanica Kos-Stanišić u očitovanju koje je uputila savjetniku studentskog pravobranitelja.

Izdvojeni članak

Asistent na FPZG-u pomagao profesoru više od propisanog te dobio otkaz jer ga docent nije zaštitio pred Upravom

Utvrdili izvanredni dekanski rok

Prodekanica je navela u očitovanju i to da su upisi na diplomski studij su izvršeni završno s 30. rujna 2013., slijedom čega je odbila zamolbu studenta Mateja Radnića od 15. listopada 2013. za naknadi upis na diplomski studij kao neosnovan.

Radnić je u više navrata slao žalbe počevši još od vremena prije upisa na diplomski studij u kojima je navodio da su mu druga dva ispita prijavljena na dekanskom roku samo radi upisa ocjene, no Fakultet to nije provjerio. Zatim je kontaktirao Višeslava Raosa koji mu je putem maila odgovorio da je dekan Zakošek donio odluku kojom mu poništava upisani datum na papirnatom indeksu te da KPS mora prijaviti sljedeće akademske godine, čime gubi pravo na upis diplomskog studija.

– U mom indeksu se datum položenog ispita s 30. rujna prepravio na 4. listopad, a u dekanovu se uredu odigrala farsa kada su mi u 10-ak minuta pružili iluziju da dekan odlučuje u trenutku, a nije mu bilo poznato da sam znao za njegovu finalnu odluku i prije nego što sam se sastao s njim, napisao nam je prvostupnik politologije Radnić.

Izdvojeni članak

FPZG oblijepljen plakatima ‘PROTIV’, s fakulteteta tvrde ‘to nije naš službeni stav’


'Nisam obavijestio dekana, a trebao sam'

– Mateju Radniću nije uskraćeno pravo na upis diplomskog studija zbog kršenja Pravilnika FPZG-a, nego zato što nije na vrijeme upisana ta ocjena pa nije niti mogao konkurirati za mjesto na diplomskom studiju. Nije mu mogla biti na vrijeme upisana ocjena zbog toga što elektronski sustav upisa ocjena nije htio dopustiti upis na jesenskom roku, odnosno prepoznao je nepodudarnost rokova. Profesor Zakošek je izašao kolegi Radniću u susret i naposljetku mu upisao ocjenu pod izanredni rok i omogućio konkuriranje za mjesto na diplomskom studiju iduće godine. Međutim, važno je naglasitit da zbog izrazito niskog prosjeka ocjena Matej Radnić gotovo sigurno ne bi dobio mjesto na diplomskom studiju čak i da je na vrijeme uspio upisati ovu ocjenu. Prema tome, nemoguće je tvrditi da mu je onemogućen pristup diplomskom studiju. Ja prihvaćam da sam pogriješio što nisam odmah obavijestio profesora i što kao vanjski suradnik Fakulteta nisam bio upoznat sa svim detaljima pravila o ispitnim rokovima, no također smatram da sam postupao in bona fide i in dubio pro reo (u ovom slučaju u korist studenta) te stoga ne vidim razloge zašto bih snosio posljedice, odgovorio nam je na upit putem e-maila bivši Zakošekov asistent Višeslav Raos.

Zakošek preuzeo odgovornost što nije kontrolirao asistenta Raosa

Dekan FPZG-a svoj potez produživanja dekanskog roka i ispravak unešenog datuma u tiskanom indeksu okarakterizirao je kao dvojbenu interpretaciju Pravilnika, ali ne falsifikatom.

– Učinjene su velike greške i ja preuzima odgovornost za njih. Asistenti su dozvolili studentu da izađe na ispit koji nije prijavio, a druga stvar je što je Raos upisao ocjenu pod datum roka na koji Radnić nije izašao. Moja greška u svemu ovome je što nisam kontrolirao svoje asistente, rekao nam je dekan Zakošek.

Također je dodao da mu je asistent Raos dogovore sa studentom napravio iza leđa, stoga nije mogao na vrijeme reagirati. Novi datum pod kojim je upisao Radnićevu ocjenu odabrao je u listopadu, zbog toga što nije mogao dozvoliti da student koji je prekršio Pravilnik izgura nekog drugog studenta prilikom upisa na diplomski studij.

– Druga opcija je bila poništiti ispit, čime bi student izgubio pravo studiranja i ostao bez titule prvostupnika, no to mi se činila kao prevelika kazna. Raosa sam pozvao na red i rekao mu kako je napravio katastrofalne pogreške i više ga nikada ne bi uzeo za asistenta, izjavio je dekan FPZG-a.

‘Krivotvorio je službeni dokument i zlorabio položaj dekana’

Tomljenović i Radnić nisu digli ruke od slučaja, a ustrajanjem prema rješavanju problema te pružanju mogućnosti naknadnog upisa na diplomski studij, prodekanica je odgovorila da to prelazi granice njene pravne eksperize.

Izdvojeni članak

FPZG: Studenti se žale jer uče tisuće stranica na stručnom engleskom jeziku

– Slučaj nije riješen. Dekan je, sumarno, svjesno upisao krivi datum polaganja ispit da bi onemogućio studenta u upisu na diplomski studij i krivotvorivši službenu ispravu zlorabio tako svoj položaj i ovlasti, otkrio nam je savjetnik u uredu studentskom pravobranitelja. Dodao je kako je jasno da je dekan Zakošek napravio ono što profesor Zakošek ne bi mogao te da je značajno pitanje kako se odlučio za takozvani izvanredni dekanski rok na datum kad je nova akademska godina već bila u tijeku.

Također je istaknuo i pitanje valjanosti ispita. Ako je student pušten na ispit koji je i položio, onda je on, kako Tomljenović tumači, valjano položen. Fakultetski pravni propisi, ističe Tomljenović, navode da se u dekanskom roku ne smije ići na tri ili više ispita. No, savjetnik u uredu studentskog pravobranitelja smatra ako se ispitu uz odobrenje nadležne osobe pristupilo i ako ga se k tomu položilo – onda je ispit valjano položen, makar je izlazak na njega bio nedopušten.

Radnić je odlučio žaliti se Sveučilištu jer je ispao odgovoran za nešto na što nije mogao utjecati – na dogovore između asistenata i nositelja kolegija.

– Bez obzira što shvaćam poziciju Fakulteta kojeg Uprava mora braniti, očekujem da Sveučilište donese odluku sukladno pravilnicima koje je moj fakultet redovno ostavljao ‘otvorenima interpretaciji’ te kojima se ja osobno nikad nisam okoristio, za kraj je poručio prvostupnik politologije na FPZG-u.