Pretraga

Student u Italiji: Zagreb se ne može staviti u istu rečenicu s Milanom

A- A+

Maks Vuković je iz zagrebačkog MIOC-a odlučio školovanje nastaviti na talijanskom Sveučilištu Bocconi. Budući da je htio upisati ekonomiju, nakon polaganja državne mature odlučio je otići na Bocconi upravo zbog njegove reputacije – radi se o jednom od 20 najboljih ekonomskih fakulteta u svijetu. Ispitali smo Maksa kako se snalazi kao brucoš u inozemstvu, ali i kako je studirati u susjednoj Italiji.

Foto: Privatna arhiva

Nakon završetka zagrebačke XV. gimnazije i polaganja državne mature, Maks Vuković je odlučio visoku naobrazbu stjecati u Milanu na Sveučilištu Bocconi. Upisao je jedan od 20 najboljih ekonomskih fakulteta u svijetu kako bi prikupio inozemno iskustvo potrebno za buduću karijeru u polju menadžmenta, ekonomije i financija. Na spomenutom talijanskom Sveučlištu školuje se od ove akademske godine pa nam je opisao kako je biti brucoš u stranoj zemlji, studirati na petom najboljem ekonomskom fakultetu u Europi, ali i kakav je studentski život u Milanu.

Izdvojeni članak

Studentica na razmjeni u Regensburgu: U Zagrebu je teži studij jer moraš puno stvari učiti napamet

Talijani vrlo često ne primaju kartice

– Studies International Economics, Management and Finances na Bocconiju sam sam pronašao te primam Bocconi stupendiju. U slučaju da nisam upao na ovaj fakultet, vjerojatno bih upisao Bachelor Degree in Business na zagrebačkoj Ekonomiji, tvrdi Maks koji u Milanu nastanjuje studentski dom te živi s cimerom.

Budući da nije u Italiju došao preko Erasmusa ili nekog drugog programa za razmjenu studenata, druži se podjednako sa strancima i Talijanima, za koje kaže da su dijelom susretljivi ili nesusretljivi, ali da su kao narod generalno sasvim ok.

Izdvojeni članak

Studentica na razmjeni u Zagrebu: Fakulteti slabiji nego u Njemačkoj, jer fali organiziranosti

Školovanje u inozemstvu nije uvijek najpovoljnije, stoga smo upitali Maksa kako se nosi s financijama izuzev školarine koju prima. – Obično roditelji koji šalju svoju djecu na ovaj fakultet otvore minimalno jedan ili dva računa u talijanskim bankama te nekoliko kartica (iako Talijani vrlo često ne primaju kartice), u slučaju da ako se išta nepredviđeno dogodi da studenti nisu u besparici, otkriva mladi Zagrepčanin.

Dodao je kako svaki studeni sa svojim roditeljima dogovori financijsku politiku o džeparcu u koji ulaze stvari neophodne za život, ali i novac za zabavu. U Milanu je, pak, pokaz za studente 22 eura, dok za pojedinačnu kartu trebate izdvojiti 1,5 euro, što znači da roditelji moraju računati i na izdatke za korištenje javnog prijevoza.

Milano doista noću diše punim plućima

– Noćni život u Milanu je prilično uzbudljiv, ponuda je raznovrsna te grad vrvi ludim partyjima gotovo svakoga dana u tjednu. Na primjer u travnju, na dan završetka ispitnog roka, preko Facebooka je svoj dolazak na tulum u jednom od klubova potvrdilo više od 15 000 ljudi. Drugim riječima to se ne može staviti u istu rečenicu sa Zagrebom, otkriva Maks Vuković.

Nastavio je kako Milano ima kulturu studentskog grada te doista noću diše punim plućima. Kako kaže, posebno je zanimljivo u kvartu Navigli gdje se nalaze kanali pokraj kojih sve vrvi kafićima i mjestima za warm-up prije partyja u klubovima.

Izdvojeni članak

Francuski student putem Erasmusa došao u Zagreb na lakšu Ekonomiju

Najprije se moram odlučiti koje polje da specijaliziram

Na upit što planira u budućnosti, Maks nam je odgovorio kako još nije siguran, jer se najprije mora odlučiti u kojem bi se od tri osnovna smjera volio specijalizirati: menadžmentu, ekonomiji ili financijama.

– Studenti koji odlaze na studij izvan domovine bi trebali biti sigurni da je to upravo ono što žele te da, ako su već dobili takvu prigodu da studiraju na fantastičnom fakultetu, trebaju istu objeručke prihvatiti i iskoristiti sve pogodnosti tog nezaboravnog iskustva, za kraj je budući ekonomist poručio svim kolegama koji studiraju vani ili razmišljaju o toj opciji.