Pretraga

Studenti Hrvatskih studija pismom se za pomoć obratili predsjednici Republike

A- A+

Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je proces rješavanja pravnog statusa Hrvatskih studija, ali studenti i zaposlenici nisu uključeni u njega. Kako bi se taj problem riješio i njih se uključilo u proces odlučivanja o budućnosti institucije, pomoć su zatražili i od predsjednice Grabar Kitarović. Zabrinuti studenti spomenutu pomoć možda ne bi morali moliti putem pisma, da u predsjedničinom Uredu postoji Kabinet za mlade koji bi ju sam na ovakve probleme upozorio.

Foto: srednja.hr/screenshot

Kako je kroz svoju kampanju višekratno naglašavala i u inauguracijskom govoru spomenula da će njen mandat biti usmjeren prema mladima, članovi inicijative Studenti govore s Hrvatskih studija poslali su pismo predsjednici Hrvatske. 

 Predsjednicu, koja im je ujedno i kolegica studentica na istom Sveučilištu, zamolili su za pomoć oko uključivanja studenata u proces u kojemu se odlučuje o budućnosti Hrvatskih studija. Njihovo pismo prenosimo vam u cijelosti.

Izdvojeni članak

Rasplet se ne nazire

Poštovana predsjednice Grabar-Kitarović, 

obraćamo Vam se kao studenti Hrvatskih studija s apelom da razmotrite situaciju na Hrvatskim studijima i pomognete nam u dobivanju odgovora i informacija koje tražimo. Članovi smo studentske inicijative Studenti govore s Hrvatskih studija, a predstavljamo udruženje šest studentskih udruga sa smjerova filozofije, sociologije, komunikologije i psihologije. 

Osnovni cilj za koji se borimo je sudjelovanje u procesu rješavanja pravnog statusa, znanstveno-nastavnog profila i ustroja Hrvatskih studija. Postupak kojim se odlučuje o budućnosti institucije pokrenut je od Sveučilišta u Zagrebu, ali studenti i zaposlenici nisu uključeni u njega.

Uputili smo i otvoreno pismo Senatu Sveučilišta u Zagrebu, kao nadležnom tijelu, s konkretnim pitanjima o našoj sastavnici te se nadamo odgovorima s redovne sjednice Senata koja se održala 15. studenog 2016. No, voljeli bismo i Vašu potporu koja bi zasigurno pridonijela našem pozivu na transparentan i uključiv cjelokupni proces. 

U Vašoj poslanici mladima ‘Mladi ostanite u Hrvatskoj’, kažete: „Ako smo u povijesti savladali i veće kušnje od današnjih, to je zato jer smo imali ljude!“ Pozivamo Vas da ne dopustite oduzimanje glasa mladima te da sve zainteresirane pozovete na dijalog i međusobno uvažavanje. Da bi mladi ostali u Hrvatskoj, moraju vjerovati u institucije, a to je jedino moguće ako se poštuju propisi i procedure kao i javnost djelovanja. 

Izdvojeni članak

Studenti Hrvatskih studija u otvorenom pismu postavljaju 7 nezgodnih pitanja Senatu Sveučilišta

Smatramo važnim naglasiti i da su Hrvatski studiji u posljednjem postupku reakreditacije Agencije za znanost i visoko obrazovanje ocijenjeni kao najbolji društveno-humanistički studij u Republici Hrvatskoj. Stoga Vas molimo da nam pomognete u namjeri da s dobrim radom nastavimo, da gradimo još bolju instituciju. Nužan preduvjet za to je rješavanje pravnog statusa Hrvatskih studija na način da postanemo autonomna sastavnica Sveučilišta – da dobijemo status fakulteta, kao i da se ono što je ocijenjeno najboljim zadrži u okviru u kojem trenutno postoji.

Još jednom Vas pozivamo da pružite podršku našim nastojanjima te da svojim autoritetom ukažete na važnost otvorenog, transparentnog i uključivog djelovanja svih institucija u Republici Hrvatskoj. 

Srdačno, 

Udruženje studentskih udruga Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu – Studenti govore 

USS Anomija
USKN Komuna

USPHS Feniks
USF Scopus
UPSA
Omni Media