Pretraga

Studenti Hrvatskih studija u ponedjeljak glasaju o blokadi: Stiglo i priopćenje pročelnika

A- A+

Nakon ukidanja upisnih mjesta za filozofiju na Hrvatskim studijima, studenti su odlučili stvar preuzeti u svoje ruke. Neformalna inicijativa udruga ‘Studenti govore’ pozvala je sve studente HS-a na Studentski sabor sljedeći ponedjeljak na kojem će se izglasavati o blokadi institucije.

foto: Marko Matijević| www.srednja.hr

Nakon što je Senat Sveučilišta u Zagrebu na svojoj redovnoj sjednici prije dva dana usvojio prijedlog Rektorskog kolegija, upisna mjesta za filozofiju Hrvatskih studija ukinuta su. Od sljedeće akademske godine više se neće biti upisa na studij filozofije, a ta je vijest šokirala mnoge studente.

Neformalna inicijativa studenata HS-a ‘Studenti govore’ i ovog je puta reagirala na odluku Senata pa su na svojoj Facebook stranici objavili poziv za ‘Prvi studentski sabor’. Studentski sabor, prema objavi inicijative, održat će se u ponedjeljak na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj s početkom u 10.45.

Izdvojeni članak

Studenti ‘sahranili’ Hrvatske studije na prosvjedu: Senat pretvorio HS u sveučilišni odjel

Studenti govore: ‘Tražimo vašu podršku za blokadu nastave’

Članovi inicijative ‘Studenti govore’ jučer su na svojoj Facebook stranici objavili poziv svim studentima Hrvatskih studija na, kako ga oni nazivaju, Studentski sabor koji po formi djeluje slično kao plenum.

– Pozivamo vas da nam se u ponedjeljak u 10:45 sati pridružite na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija na prvom Studentskom saboru. Želimo da se okupimo u što većem broju kako bi raspravili trenutnu situaciju na Hrvatskim studijima. Budući da se djelovanje u institucionalnim okvirima pokazalo kao neučinkovito, mi kao Udruženje udruga Hrvatskih studija Studenti govore tražimo vašu podršku za BLOKADU NASTAVE. Ako se blokada izglasa odmah krećemo u njenu realizaciju, stoji na Facebook stranici inicijative ‘Studenti govore’.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji stavili svoju sudbinu u ruke Senata Sveučilišta u Zagrebu

‘Neka blokada bude festival ljubavi prema filozofiji i znanosti’

Također napominju kako organiziraju Prvi studentski sabor, no na njega ne polažu nikakva prava, kao ni na njegovo ponovno održavanje. Prema njihovoj objavi, Studentski sabor otvoren je za sve koji žele sudjelovati u raspravi, donošenju i izvršavanju odluka. Na kraju svakog Sabora odlučuje se o vremenu i mjestu održavanja sljedećeg, stoji u Facebook objavi.

– Pridružite nam se i svakako ponesite sa sobom neki instrument bilo da ga znate ili ne znate svirati. Neka blokada bude festival ljubavi prema filozofiji i znanosti, zaključuju na kraju objave iz ‘Studenti govore’, koju možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

Studenti na sastanku s rektorom saznali kako se planira riješiti status Hrvatskih studija

Pročelnik Hrvatskih studija izdao priopćenje zbog ukidanja studija filozofije

Na službenoj stranici Hrvatskih studija objavljeno je priopćenje pročelnika Marija Grčevića u vezi posljednjih zbivanja i ukidanja upisnih mjesta za studij filozofije HS-a.

– Odluka Senata o nultoj upisnoj kvoti za studij Filozofije donesena je na prijedlog Rektorskoga kolegija koji je zaključio da se ne će pripremati novi studijski program Filozofije na Hrvatskim studijima jer bi to bilo utrostručavanje takva studija na Sveučilištu u Zagrebu. Na sjednici Senata svi su bili pismeno i/ili usmeno upoznati s prijedlogom Znanstveno-nastavnoga vijeća Hrvatskih studija. O njem sam govorio i ja, a glasovao sam slijedeći interese Hrvatskih studija kao cjeline unutar Sveučilišta u Zagrebu, u skladu s prijedlogom Rektorskoga kolegija, stoji u jednom dijelu priopćenja pročelnika Grčevića.

Iako je Rektorski kolegij uz prijedlog za ukidanje upisnih mjesta filozofiji naveo obrazloženje da se neće pripremati novi studijski program filozofije, pročelnik Grčević u svojem se priopćenju ipak dotiče reformiranog Odsjeka za filozofiju i novog studija koji će se na njemu izvoditi.

– Polazim od toga da će se novi studijski program koji će se izvoditi na reformiranom Odsjeku za filozofiju razviti tako da bude u skladu s misijom Hrvatskih studija te da će uključivati filozofsku tradiciju i baštinu kakva se stoljećima ostvarivala na hrvatskom kulturnom prostoru, kako piše u priopćenju na stranicama Hrvatskih studija.

Čitavo priopćenje pročelnika Hrvatskih studija možete pročitati ovdje.