Pretraga

Studenti kao SC-ovi tajni agenti: Kontroliraju blagajnike vraćaju li račune u menzama

A- A+

U studentskim menzama diljem Zagreba osvanuli su natpisi na kojima se upozorava studente da po plaćanju računa iste uzmu sa sobom. Međutim, brojni posjetitelji menzi nemaju tu praksu, a blagajnici do sada nisu niti pružali natrag poništene račune. Stoga smo provjerili sa sanacijskim upraviteljem prehrane SC-a Mirkom Bošnjakom zbog čega su oblijepili menze napomenama, kao i to mogu li studenti biti kažnjeni od strane financijskih inspektora ako restorane napuste bez računa.

Rad studentskih centara, pogotovo sektora prehrane, studentska populacija u posljednje vrijeme gleda pod povećalom, što se posebno izrazilo uvođenjem novog Pravilnika o studentskoj prehrani. Konzumenti u menzma počeli su tražiti dlaku u jajetu pa su se tako mnogi okomili i na blagajnike koji nisu vraćali poništene račune, iako su bili dužni to raditi. Stoga smo od vodstva zagrebačkog Studentskog centra doznali što su poduzeli po tom pitanju kao i postoji li mogućnost da financijski inspektori kazne studente koji menzu napuste bez računa.

Izdvojeni članak

Video: Evo kako se priprema hrana u SC-ovoj menzi i kakva je njena kvaliteta

Tko ne uzme račun ne može biti kažnjen

– Na blagajni je zaposlenik dužan studentu vratiti račun nakon što naplati otisnuti iznos. Međutim, mnogi studenti ne sačekaju niti da zaposlenik pogleda jesu li ostavili dovoljno novca. Kada smo imali akciju vraćanja računa, pred izlazom menze se na podu našla hrpa papira jer skoro nitko nije htio uzeti račun natrag, rekla nam je upraviteljica studentskog restorana u SC-u Ljiljana Gjergja. 

Osim spomenutog dana kad se provodila akcija vraćanja računa, studenti koji bi ga zatražili, isti bi i dobili, ali blagajnici nisu samoinicijativno pružali poništene potvrde o plaćanju. No, nedavno su po zagrebačkim menzama osvanuli natpisi u kojima se konzumete upozorava da uzmu račun natrag nakon što podmire trošak. Sanacijski upravitelj prehrane SC-a Mirko Bošnjak nam je otkrio da će zbog toga blagajnici morati uvijek vraćati račune pa pustiti studentima na volju hoće li iste uzeti ili baciti.

– Natpise o uzimanju računa smo oblijepili po menzama jer smo zaprimili nekoliko mailova pa i žalbi studenata da su im se na računu našle namirnice koje uopće nisu kupili. Stoga sada blagajnici svakom konzumentu pružaju poništeni račun, a za one studente koji žele isti baciti, postavili smo kante za smeće pored blagajni da se ne bi stvarao nered po podu menze, izjavio je Bošnjak.

Izgubljeni račun i dalje 50 kuna

Cijene prehrane u menzama su se mijenjale, ali iznos koji student plaća u slučaju da izgubi račun ostao je 50 kuna. Doduše Bošnjak tvrdi da su takve situacije vrlo rijetke.

Kontroliraju blagajnike pomoću studenata

Budući da svakodnevno slušamo upozorenja o tome kako moramo uzeti račun u trgovini, kafiću ili restoranu, ako ne želimo da nas novčano kazne
financijski inspektori, doznali smo da studenti koji bace račune neće biti kažnjeni. Sanacijski upravitelj prehrane nam je protumačio da bi po Zakonu o zaštiti potrošača studenti trebali uzeti potvrdu o podmirenju troškova, ali da su SC-ovi restorani zbog subvencioniranja izvan sustava fiskalizacije pa ih inspektori ne mogu kažnjavati.

Bošnjak je dodao da su angažirali nekoliko studenata kontrolora pomoću kojih doznaju vraćaju li blagajnici račune konzumentima prehrane, a u slučaju da to ne rade, morat će pismenim pute obrazložiti zbog čega su se oglušili na nova pravila.

– Svakodnevno dobivam brojen mailove od studenata, stoga mi se svi mogu požaliti ako im zaposlenici ne vrate račune. U tom slučaju ću studentima u povratnom mailu navesti mjere koje su poduzete da bi se riješio nastali problem, za kraj je izjavio sanacijski upravitelj prehrane u SC-u.