Pretraga

Studenti o privatnim fakultetima: ‘Koliko novca – toliko muzike’

A- A+

Prepucavanja između studenata privatnih i državnih fakulteta česta su pojava, ali uspoređivanje kvalitete obrazovanja nije svojstveno samo toj populaciji. Profesori, dekani i drugi članovi akademske zajednice također su podvojeni po pitanju privatnih ili državnih visokih škola. Jedni našu fakultetsku naobrazbu u skoroj budućnosti vide potpuno amerikaniziranom, dok drugi skeptično gledaju na sve veću popularizaciju privatnih studija.

Da ste financijski dobro potkovani, biste li upisali privatni fakultet ili bi vaša odluka svejedno pala na neku sveučilišnu sastavnicu? Hrvati, naime, privatne fakultete percipiraju kao institucije koje upisuju bogati snobovi svjesni činjenice da će zbog masnih uplata završiti taj studij iako nisu neki kapacitet. No koliko u tome ima istine te što o kvaliteti privatnih visokih škola misle naši čitatelji, doznali smo iz rezultata ankete koju smo postavili na našem portalu.

Izdvojeni članak

Rektor Bjeliš: Pred nama je sušno razdoblje, a MZOS igra za privatne fakultete

Skepsa o kvaliteti privatnih i dalje prisutna

Spomenuta anketa sadržavala je pitanje ‘Hoće li uskoro privatni studiji kvalitetom preteći državne fakultete?’, a svoj odgovor dalo je nešto manje od 200 čitatelja. Preko polovice anketiranih izrazilo je negativan stav prema obrazovanju koje stječu studenti na privatnim visokim školama, dok ih je svega 22 posto uvjereno da će u skoroj budućnosti državni fakulteti gledati u leđa privatnima.

Oko 17 posto čitatelja dijeli mišljenje kako će do obrata sadašnje situacije doći, ali da nas od toga dijeli dosta vremena. Kad pogledate rezultate, postat će vam jasno da mladi još nisu spremni na američki tip visokog obrazovanja i ne vjeruju u to da će diplome ‘plaćene’ nekoliko desetaka tisuća kuna sustići one s državnih fakulteta.

Rezultati ankete o kvaliteti privatnih fakulteta

Novac osigurava bolju kvalitetu

– Nažalost nemam dovoljno financijskih sredstava za privatni studij, ali da je situacija drugačija, sigurno bi upisala neku privatnu ekonomsku školu. Svjesna sam da završetkom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu imam, blago rečeno, nikakve šanse za zaposlenje, dok bi mi s diplomom privatnog fakulteta skoro sva vrata bila otvorena, rekla nam je Maja, studentica pete godine zagrebačke Ekonomije.

Izdvojeni članak

Sve prednosti i mane privatnih fakulteta

Dodala je kako kod nas sve funkcionira po principu ‘koliko novca – toliko muzike’, pa tako i visokoobazovne institucije. Ako platite 30 tisuća kuna, kako kaže Maja, znate da vam profesor neće odraditi predavanje radi reda i da će uvijek izdvojiti dovoljno vremena za vaše potrebe. Stoga je zaključila kako je sasvim realno očekivati da kvaliteta državnih fakulteta opadne, ili ostane na istoj razini, dok će privatni studiji sve više napredovati i ulagati u razvoj.

Majine riječi djelomično se podudaraju sa strahovima rektora zagrebačkog Sveučilišta Alekse Bjeliša. Na nedavnoj konferenciji za novinare iskazao je svoje mišljenje o tome da MZOS pogoduje privatnim fakultetima, čime ujedno šteti sveučilišnim sastavnicama.

Za razliku od njih, FER-ovac Josip tvrdi da se, bar u našoj državi, privatni fakulteti nikad neće moći mjeriti s državnima. – Na anketu sam odgovorio negativno, jer stvarno mislim da su male šanse da ta dva tipa obrazovanja uopće dođu na istu razinu, a pogotovo da privatni preteknu državne, zaključio je Josip koji u izabranom studijskom programu ne vidi ništa problematično što bi poboljšala veća novčana cifra prilikom upisa.