Pretraga

Studenti ogorčeni praksom MZOS-a da stipendije isplaćuje krajem godine

A- A+

Privremeni rezultati natječaja za državnu stipendiju objavljeni su prije gotovo mjesec dana, 8. travnja. Tada je objavljeno kako je stipendiju dobilo 5.154 studenta. To je ujedno bila i posljednja informacija koju su korisnici stipendije u vezi iste dobili od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Stipendije su namijenjene studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa i njima su sredstva potrebna od početka akademske godine, a oni ove još nisu dobili niti kune.

Facebook grupa Državne stipendije 2013./2014.

Uz rezultate su studenti dobili uputu kako u roku od 5 radnih dana, a zaključno s 14. travnja moraju otvoriti račune i to isključivo u Privrednoj banci Zagreb. Sporno nam je bilo zašto se računi moraju otvarati baš u toj banci, pa smo u više navrata predstavnike Ministarstva pitali je li bio provođen neki natječaj kojime je odlučeno da se računi otvaraju baš u PBZ-u.

Jedini odgovor koje smo dobili bio je taj kako je to praksa već godinama. To smo otkrili i sami, a čitajući forumske rasprave iz 2004. godine saznajemo kako je prije desetak godina praksa bila da MZOS sam otvara račune dobitnicima stipendija u PBZ-u, što je kroz godine ipak izmijenjeno.

Studenti sada sami moraju otvarati svoje bankovne račune, a su taj naputak Ministarstva poslušali i ove godine te u navedenom roku otvorili žiroračune u PBZ-u.

Prošao je i rok za žalbe još sredinom travnja, ali konačne rezultate MZOS još uvijek nije objavio. Također, studentima još uvijek nisu dostavljeni ugovori na potpis, a nisu sigurni niti kada će im biti uplaćen novac.

Izdvojeni članak

Objavljeni privremeni rezultati natječaja za državnu stipendiju za 2016. godinu

Sami se financiraju i novac im treba od početka akademske godine

Dobitnici stipendije smatraju kako su oštećeni činjenicom da se natječaji raspisuju tek u veljači, kada je polovica akademske godine već prošla, te što konačni rezultati, kao niti ugovori, studentima još nisu dostavljeni. Kako kažu, mnogi se od njih se sami financiraju i stipendije su im potrebne od samog početka akademske godine.

Stoga su se, ogorčeni situacijom, javnosti odlučili obratiti pismom. Medije su zamolili da upitaju Ministarstvo kada će biti objavljeni konačni rezultati natječaja te kada će studenti dobiti novac, budući da njima Ministarstvo na upite ne odgovara i sustavno ih ignorira.

– Ove godine je prvo natječaj kasnio tri mjeseca, a sada nakon objave privremenih rezultata 8.4. čekamo da nam se stipendija isplati tj. čekamo konačne rezultate. Nakon tih konačnih rezultata država nam šalje ugovore, koje mi kad potpišemo šaljemo nazad u Ministarstvo što već sada znači da mi stipendiju ne možemo dobiti bar za još mjesec dana, požalili su se studenti u pismu.

Budući da je ove godine prijava na natječaj bila informatizirana i Ministarstvo je većinu potvrda od nadležnih institucija dobivalo elektroničkim putem kažu kako su smatrali da će postupak teći puno brže, te da će im novac biti isplaćen ranije u odnosu na prijašnje godine. Međutim, to nije slučaj.

– Glavni problem je što je većina tih stipendija E kategorije, odnosno za studente koji su socijalno ugroženi i taj novac nam je potreban da bi uopće studirali. Naprosto nema smisla isplaćivati je krajem godine. Studentima stipendija treba od početka , a ne kada je kraj ljetnog semestra, tada mnogi studenti već iseljavaju iz studentskih domova i stanova. Na pomoć roditelja se ti se studenti ne mogu osloniti zbog već spomenutog imovinskog stanja obitelji, pišu studenti.

Ministarstvo ne odgovara ni na upite medija

Studenti kojima je natječajem dodijeljena stipendija izrazili su želju da im ministar Šustar objasni zašto već ovoliko dugo čekaju na konačne rezultate, ako je sustav informatiziran, navodno, radi brzine isplate.
Pitaju se kome je u interesu da se ovoliko čeka te postoji li uopće novac za njihove stipendije, a strahuju da će se ponoviti slučaj kada je natječaj za braniteljsku stipendiju bio poništen radi nedostatka sredstava.

Zanima ih i hoće li i sljedeće godine natječaj biti objavljen ovako kasno, a novac isplaćen tek kada je akademska godina završena. Sve te upite napisali su i na Facebook stranici Vlade Republike Hrvatske.

Tijekom dopodneva u ministarstvo smo poslali upit kada će biti objavljeni konačni rezultati i studentima poslani ugovori na potpisivanje. Pitali smo ih i kada namjeravaju uplatiti sredstva na račun dobitnika, ali odgovor niti na jedno od ovih pitanja nismo dobili. Telefonski nam je obećano da će nam odgovoriti u dogledno vrijeme pismenim putem.