Pretraga

Studenti se suprotstavili inicijativi ‘U ime obitelji’ i postavili svoje štandove

A- A+

Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ diljem Hrvatske skuplja potpise za potrebu raspisivanja referenduma, a tiče se uvođenja definicije braka kao zajednice muškarca i žene, u Ustav RH. Treći je dan potpisa, a osim na raznim javnim površinama ova inicijativa pokušala je pronaći prostor za svoje štandove u prostorima fakulteta. Neki dekani su im odobrili ulazak u prostor faksa, dok su drugi ipak odlučili da štandovima nije mjestu u prostoru fakulteta.

FER: štand studenata i štand ‘U ime obitelji’

Inicijativa ‘U ime obitelji’ koja skuplja potpise za održavanje referenduma već treći dan ima postavljene štandove u cijeloj državi. Treba im 375 tisuća potpisa koje moraju skupiti do 26. svibnja, a u prva dva dana skupili su 130 tisuća potpisa. Međutim, na nekim fakultetima javili su se studenti sa svojim štandovima koji zagovaraju suprotna mišljenja.

Na FER – u službena osoba istjerala ‘onaj drugi štand’

– Izdao sam dopuštenje za prikupljanje potpisa za referendum ‘U ime obitelji’ u auli FER –a i to na zahtjev studenata koji žele afirmaciju obitelji, kazao nam je Nedjeljko Perić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Dodaje kako ima izvrsnu suradnju sa svojim studentima te vjeruje kako ove manifestacije nemaju nikakve političke namjere.
Međutim, njegovi studenti se baš i ne slažu s njim oko toga, a da iskažu nezadovoljstvo postavili su gerilski štand za koji još čekaju dozvolu. 

– Politici ne smije biti mjesto na fakultetu. Skupljamo potpise za peticiju za uklanjanje političkih djelatnosti s područja fakulteta, jer je inicijativa ‘U ime obitelji’ očito politički motivirana, kazao nam je Adriano Orioli, jedan od organizatora gerilskog štanda.

Orioli zajedno s preko 150 potpisnika ove akcije na štandu, koji je postavljen prije nekoliko sati, smatra da je fakultet akademska, a ne politička ustanova.

Dekan Nedjeljko Perić još nije reagirao na sve zamolbe, stoga je službena osoba fakulteta nakon nekolikon sati udaljila studente ovog ‘drugog’ štanda iz prostorija FER – a.

FFZG: štand ‘U ime obitelji’ i štand studenata

Filozofski skupio preko 750 potpisa za izražavanje nelagode

Svega nekoliko minuta hoda dalje, na Filozofskom fakultetu se odvija slična situacija. Uz štand inicijative ‘U ime obitelji’, koja, podsjećamo, želi uvesti u Ustav RH brak kao zajednicu muškarca i žene, postavljen je jedan šareni studentski štand.

– Mislimo da inicijativa ‘U ime obitelji’ nije izvan prostora faksa, jer su doslovno postavili štand na ulaz u fakultet. Tu su treći dan i skupili su manje od 100 potpisa, dok smo mi na drugom štandu u dva dana skupili preko 750 potpisa, priča nam Mirna Ukrainczyk Jovanovski, jedna od organizatorica štanda na Filozofskom.

Izdvojeni članak

FER izdvaja najviše novca za studentski sport, Ekonomija uspješna unatoč smanjenju ulaganja

Studenti sa štanda na kojem piše ‘mi smo oni drugi’, koji je po broju potpisa daleko popularniji na Filozofskom, simbolički skupljaju potpise za pismo koje će uručiti svom dekanu Damiru Borasu, koji im je odobrio postavljanje svog štanda. – Želimo mu reći da se osjećamo nelagodno i da nam nije ugodno što su ti ljudi došli ovdje. Upliću politiku i žele spriječiti toleranciju i jednakost svih ljudi. Ne sviđa nam se što su tu, zaključila je Jovanovski.

Dekan Boras, kojeg smo jučer kontaktirali, kazao je kako Filozofski fakultet uvijek promovira pluralizam ideja i mišljenja, te da svaka inicijativa treba imati svoje mjesto. – Svejedno nismo dali inicijativi ‘U ime obitelji’ da imaju štand unutar prostorija fakulteta, oni su izvan prostorija i to je sasvim u redu, poručio je dekan Boras.

Izdvojeni članak

‘Studenti nisu smokve’: Očekuje se niz prosvjeda protiv poskupljenja hrane i smještaja

Iz ‘U ime obitelji’ tvrde da nije riječ o političkom već o svjetonazorskom pitanju

Sama inicijativa ‘U ime obitelji’ ima postavljene štandove na oko dvadeset fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na nekim fakultetima, tvrde bili su odbijeni jer se radi o političkom pitanju, priča nam Jozefina Javni koja je zadužena za studentske štandove ove inicijative.

– Dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje nije nam dao da budemo u prostoru faksa jer smatra da se radi o političkom pitanju, rekli smo mu da je to svjetonazorsko, a ne političko pitanje, ali nije nam se više javio, priča Javni. Dekan FSB –a , Ivan Juraga nam je opovrgnuo tu informaciju kazavši da je kontaktirao rektorat Sveučilišta te da čeka njihovu povratnu informaciju, jer smatra da sam ne želi donositi ovakve odluke.

Osim što nije svugdje bilo pozitivne rekacije, na nekim fakultetima je bilo ružnih nastupa prema pripadnicima inicijative na štandovima, no tvrdi Jozefina Javni, ‘takva je kultura dijaloge i demokracije u Hrvatskoj’.Dodaje kako inicijativa ‘U ime obitelji’ želi samo očuvati brak kao zajednicu muškarca i žene.

Do zaključivanja ovog teksta nismo uspjeli dobiti tumačenje Statuta Sveučilišta u Zagrebu od strane rektorata.