Pretraga

Studentski meni od jeseni skuplji za 33 posto

A- A+

Cijena studentskog menija u menzama će od jeseni umjesto dosadašnjih 4,40 kuna biti 6,50, najavljeno je iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gdje je predstavljen novi Pravilnik o potpori za pokriće troškova prehrane studenata. Hranu izvan menija država će subvencionirati s 50 posto.

Studentski meni od jeseni će studenti plaćati 6,50 kuna, umjesto dosadašnjih 4,40. Najavili su to iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gdje je predstavljen novi Pravilnik o potpori za pokriće troškova prehrane studenata. Iz MZOS-a najavljuju da će reformom i pravilnikom povećati pak broj izravnih potpora studentima, odnosno stipendija.

Izdvojeni članak

Studenti zahvaljujući menzama uštede čak do 50 kuna po obroku

S 50 posto će država subvencionirati hranu izvan menija

– Dosadašnja cijena nije se mijenjala već petnaest godina iako su se povećavale cijene energenata i namirnica, a broj studenata narastao je za oko 80 tisuća od donošenja starog pravilnika 2002. do danas, rekla je Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje, prenosi business.hr.

Do sada su studenti plaćali nešto preko četvrtinu ukupne cijene, točno 26,35 posto, dok je preostali dio, odnosno 16,70 kuna podmirivala država, dakle 73,65 posto.

Novi pravilnik propisuje, da će Ministarstvo subvencionirati ukupnu cijenu menija sa 71,24 posto, a s 50 posto jela izvan menija, kao što su pudinzi, piće, čokoladice, jogurti.

Izdvojeni članak

Zagrebačkim studentima prekipilo: ‘Nećemo više masnu hranu u menzama, dajte nam i vodu’

Rast cijena utjecat će na povećanje kvalitete hrane, a i broja stipendija

Beljo Lučić dodaje da će se korekcijom cijena ispraviti nepravilnosti i usmjeriti potpora na nautritivnu kvalitetu i potpunu prehranu, pa se neće više kupovati velike količine proizvoda, koji su izvan menija, obzirom da je bilo slučajeva da se kupe stotine komada pojedinih proizvoda i potom preprodaju.

Reformom će se nastojati povećati izravne potpore putem stipendija, studentima slabijeg imovinskog statusa, jer veći dio od 500 milijuna kuna iz državnog proračuna odlazio na neizravne potpore, to jest pružateljima usluga prijevoza, smještaja i hrane, a svega osam posto, oko četrdeset milijuna kuna, za izravne potpore.

– Teško je već predvidjeti kolika će biti ušteda za državu. Ukoliko bi studenti nastavili trošiti kao dosad to bi bilo od 10 do 15 posto, no bez obzira na to nastojat ćemo povećati izravne potpore studentima, a od jeseni se kreće i s reformom stipendija, najavila je Beljo Lučić.

Izdvojeni članak

Sve menze u Hrvatskoj imat će istu ponudu hrane po istoj cijeni

Studentski zborovi podupiru novi pravilnik

Analizirani su i najmanji te najveći prosječni računi u ovoj godini, koji su pokazali veliku neravnotežu cijena na razini Hrvatske. Primjerice za krafnu, raspon cijena je bio čak 145 posto od najjeftinije do najskuplje. Novi pravilnik trebao bi izbalansirati te cijene, a novost je i to da će se dnevne potpore umjesto mjesečno, dodijeljivati tjedno.

Neiskorišteni dio iznosa ovako dodijeljenom potporom se briše, a dnevni limit potrošnje se smanjuje s osam na četiri obroka.

– Sigurno će biti i studenata koji će biti nezadovoljni, no u proteklih godinu dana u radu na pravilniku surađivali smo sa svim predstavnicima studentskih zborova i oni podupiru novi pravilnik, objasnila je Beljo Lučić.

Kako velik dio studentskih troškova otpada na prehranu i to između 20 i 36 posto, novi pravilnik predviđa i tješnju suradnju sa studentima glede tih pitanja. Uz predstavnike sveučilišta, studentskih centara i Ministarstva, studenti će sudjelovati u nacionalnim i lokalnim povjerenstvima za kontrolu prehrane, predlagati cijene jela, razine subvencije, zatvaranje loših restorana.

Cijene smještaja u Zagrebu zasada se neće mijenjati, barem dok se ne osiguraju bolji smještajni uvjeti za studente. Javna rasprava počinje danas, kada će se na internetskim stranicama MZOS-a, objaviti svi relevantni podaci.