Pretraga

Studentski zbor želi povećati namet poslodavcima: 1 posto naknade išlo bi zborovima fakulteta

A- A+

Hrvatski studentski zbor održao je prošloga tjedna sjednicu te izvijestio kako se na njoj raspravljalo o promjeni Zakona koji će uređivati studentski rad. Konkretno, riječ je o prijedlogu da se uz 12% naknade za posredovanje te 5,5% za doprinose u bruto iznos koji poslodavac uplaćuje, još uračuna 1% naknade za studentski zbor sastavnica. Također, raspravljalo se o činjenici da je rektor Damir Boras zatražio degradaciju studenata na sjednicama Rektorskog zbora, pa tako student više neće biti pridruženi član bez prava glasa nego samo promatrač, što može biti svaka fizička osoba jer su sjednice Rektorskog zbora javne.

Foto: srednja.hr

Na prošlotjednoj je sjednici Studentskog zbora bilo riječi o Zakonu o obavljanju studentskih poslova, a u kojemu HSZ predlaže jednu veliku promjenu – uvođenje naknade od 1% za studentski zbor visokog učilišta čiji student je odradio ugovor.

Izdvojeni članak

U pripremi prvi Zakon o studentskom i učeničkom radu: Doznajte što bi mogao sadržavati

HSZ predlaže povećanje naknade poslodavcima na 18,5 posto

Konkretno, ako student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu odradi posao za odeđenog poslodavca, 1% naknade poslodavac mora uplatiti za Studentski zbor EFZG-a. 

– Skupština HSZ-a usuglasila je da će na idućem sastanku povjerenstva (koje izrađuje Zakon o obavljanju studentskih poslova, op.a.) naši predstavnici predložiti da se uz 12% naknade za posredovanje te 5,5% za doprinose u bruto iznos još uračuna 1% naknade za studentski zbor visokog učilišta čiji student je odradio ugovor. Sredstva koja se prikupe ovim putem studentski zborovi će koristiti za poboljšanje studentskog standarda, veće financiranje projekata te stipendije. Ova naknada će biti vrlo bitan izvor financiranja za studentske zborove jer neće više ovisiti samo o financijama sveučilišta i ministarstva. Također ovime će se povećati financiranje projekata kako bi još više projekata bilo ostvareno dok će se postojeći projekti moći dići na višu razinu zbog veće financijske pomoć, priopćili su iz HSZ-a. 

To bi značilo da bi za poslodavce naknada za posredovanje, doprinose i studentski zbor ukupno iznosila 18,5 posto. 

Degradacija statusa studentskih predstavnika na sjednicama Rektorskog zbora

Još je u svibnju donesena odluka kako će predstavnik studenata biti pridruženi član na sjednicama Rektorskog zbora, ali bez prava glasa, što bi značilo da smije sudjelovati u raspravi, iznositi neke prijedloge koji bi štitili interese studenata, ali ne može odlučivati o njihovu usvajanju. Iako je status pridruženog člana studentu izglasan na pretposljednjoj sjednici rektorskog zbora, na posljednjoj dolazi do obrata. Naime, rektoru Damiru Borasu nije se svidjelo što je predstavniku studenata dodijeljen taj status, te je zatražio da se predstavnika Hrvatskog studentskog zbora degradira u status promatrača. 

– Nažalost nakon samo jedne sjednice na prijedlog rektora Sveučilišta u Zagrebu predstavnik studenata degradiran je u promatrača. Status promatrača može imati bilo koja fizička osoba jer su sjednice Rektorskog zbora javne, dok bi kao pridruženi član bez prava glasa mogao ravnopravno sudjelovati u radu i raspravama u okviru Rektorskog zbora. HSZ ovim putem poziva da se predstavniku studenata ponovno vrati status pridruženog člana bez prava glasa, zaključak je koji je donio Hrvatski studentski zbor na svojoj prošlotjednoj sjednici. 

HSZ naglašava kako je prijašnji status pridruženog člana bez prava glasa bio promjena s ciljem intenziviranja suradnje te zajedničkog djelovanja usmjerenog na poboljšanje sustava znanosti i visokog obrazovanja. 

Osim spomenutih točaka dnevnog reda posljednje sjednice Hrvatskog studentskog zbora, raspravljalo se i o osnivanju ureda studentskih pravobranitelja na razini sveučilišta, koji bi imao više članova te bi pokrivao sve sastavnice. Tako svaka sastavnica ne bi morala imati vlastitog studentskog pravobranitelja.