Pretraga

Svaka čast: Prvi gluhi student magistrirao na FER-u

A- A+

Hrabri Josip Ivanković prva je gluha osoba koja je magistrirala na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ono što dodatno upotpunjuje ovu lijepu priču je činjenica da se samo nekoliko mjeseci kasnije zaposlio u struci.

Josip Ivanković/ Foto: Facebook

Da se sve može uz puno truda i upornosti dokaz je Josip Ivanković. On je naime prva gluha osoba koja je uspjela magistrirati na zahtjevnom FER-u.

Izdvojeni članak

Ovo je prva gluhoslijepa doktorica znanosti u Hrvatskoj

Roditelji su imali samo jednu želju – da naučim govoriti

– Kada sam bio mali, moji roditelji imali su samo jednu želju, a to je da naučim govoriti. Bio sam hiperaktivno dijete i bilo im je jako teško što ja nisam shvaćao ništa što mi govore, započinje Josip svoju životnu priču za Deutsche Welle.

Ubrzo nakon što se rodio roditelji su odlučili napustiti sve što su imali u Hercegovini te doći živjeti u Hrvatsku, kako bi se mogli lakše izboriti za Josipovo bolje sutra.

S dvije i pol godine ovaj mladić je krenuo na terapije kod logopeda i u Suvag, polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora u Zagrebu. Trudio se naučiti govoriti, a najviše problema su mu zadavali č i ž, za koje mu je trebalo pet godina da ih nauči izgovarati.

Naučio je govoriti s četiri godine i danas se jako dobro snalazi u komunikaciji. Čita s usana i govori bez velikih poteškoća.

Kako sam kaže, njegov govor nije savršen, ali može razumjeti 90% verbalne komunikacije.

– Moji roditelji su samo očekivali da naučim govoriti, a ispalo je 1.000 puta više od toga. Nisu očekivali da ću biti i pametan, završiti fakultet i zaposliti se. Opet sve to ne bih uspio da se nisu borili za mene, rekao je za isti izvor Josip.

Sam je sebi objašnjavao što profesor piše na ploči

Kada je došlo vrijeme za osnovnu školu logopetkinja je donijela odluku da pohađa redovnu školu jer je procijenila da je inteligentan i sposoban za to.

Išao je u redovnu školu pa u Suvag gdje je nadoknađivao znanja, koja bi propustio u školi.

U trećem razredu srednje škole odlučio je da će pokušati upisati FER, a fakultet mu je bilo lako upisati, ali teško završiti.

– Sjećam se svog prvog ispita iz fizike. Imao sam nula bodova i to je bilo užasno frustrirajuće. Knjiga je imala 600 stranica, a ja nisam gotovo ništa razumio. Pitao sam se zašto sam upisao tako težak fakultet, a ne mogu ga shvatiti i prilagoditi se, prisjetio se Josip. Unatoč svemu, nije odustao.

Na kraju je sve godine, osim prve, završio uspješno bez ponavljanja i tako postao prva osoba s magistarskom diplomom na FER-u.

Izdvojeni članak

Bolesnu srednjoškolku na maturalnu večer dopratilo 100 bajkera

U siječnju, odnosno samo nekoliko mjeseci nakon diplome našao je i radno mjesto.  

Naišao je na oglas za posao u svojoj struci. Prošao je proces selekcije, a iz Rimac Automobila u kojima se zaposlio kažu da su se za Josipa ponajprije odlučili zbog njegove nevjerojatne želje i motivacije da radi kod njih i jer je dokazao da može premostiti gotovo nepremostive prepreke.

Čitavu inspirativnu priču o Josipu Ivankoviću pročitajte na ovom linku.