Pretraga

Sveučilišni grad bez menze: Čemu iksica kada jedemo u pekari?

A- A+

Na svojoj sjednici 29. svibnja prošle godine, Sabor je donio Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku. Time je Lijepa naša dobila i osmo javno sveučilište, a Varaždin i Koprivnica postali osmi i deveti grad koji se u našoj državi mogu pohvaliti epitetom ‘sveučilišni’. No, skoro godinu dana poslije 183 koprivnička studenta, unatoč posjedovanju iksica, nemaju gdje trošiti subvenciju. Naime, menza im je u tijeku ove akademske godine bila otvorena svega dva tjedna. 

Izvor montaže: Pressedan.hr

U nastavku pročitajte tekst, koji preuzimamo s portala Pressedan.hr, a koji otkriva pojedinosti nepostojanja menze u jednom od dvaju gradova koji čine Sveučilište Sjever.

Izdvojeni članak

Hrvatska dobiva osmo javno sveučilište s proračunom od 20 milijuna kuna

Nakon svojevrsnog apela studenata za pomoć, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 6. travnja odgovorilo je službenim dopisom u kojem za problem nepostojanja studentske menze u Koprivnici krivi Podravku d. d.

U koprivničkom studijskom centru studira 183 studenata koji imaju pravo na subvencioniranu prehranu, no to im se pravo uskraćuje od početka tekuće akademske godine. Činilo se kako stvari idu nabolje kad je Podravka d. d. objavila da vrata svog restorana otvara studentima. No sreća je bila kratkog vijeka. Nakon otvorenja, 7. prosinca, gotovo polovica studenata nije koristila mogućnost subvencionirane prehrane, zbog čega je 52 % hrane bačeno, što je bio okidač za to da se menza zatvori već 18. prosinca.

Izdvojeni članak

Srednja škola Koprivnica: ‘Ostvarujemo rezultate kao i gimnazijalci’

Kao najčešći razlog neodlaska studenata u studentski restoran navodilo se ograničeno radno vrijeme (ručak od 12 do 14 sati, a večera od 17:30 do 20 sati).

– Samo ću reći – užas! Vremenski smo bili ograničeni i mogli smo jesti od 12 do 14 sati, a onda su se čudili jer im nitko ne dolazi. Ne znam što je tu čudno s obzirom na to da je meni faks triput tjedno počinjao u 12 sati i nisam mogla jesti u tom periodu, izjavila je I. K.

Drugi problem studentskog restorana bila je i loša organizacija. Studenti koji su dolazili pretkraj radnog vremena često su bili uskraćeni za topli obrok uz obrazloženje da su mogli doći ranije.

Izdvojeni članak

[FOTO] Prva zajednička Brucošijada Sveučilišta Sjever okupila 1.200 studenata

– Organizacija menze bila je toliko loša da sam ostala šokirana. Naime, jedne večeri sam nakon predavanja, oko 18:30, došla večerati s tri kolegice, no radnici menze rekli su nam da hrane nema i da nam ništa ne mogu ponuditi, priznala je I. M.

Kad je to propalo, pojavio se prijedlog da se sklopi sporazum Podravke i Studentskog zbora, neovisan o Sveučilištu, po kojem bi studenti do kraja ove akademske godine mogli jesti u Podravkinom restoranu, ali ne pravilnikom propisane studentske menije, nego ono što jedu i svi ostali radnici Podravke.

Studenti su sami prikupili potpise za tu inicijativu te su ih, zajedno s pisanom molbom, poslali na adresu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Pisani odgovor pristigao je na adresu Sveučilišta Sjever, uz obrazloženje da Podravka nije pristala na daljnju suradnju zbog nemogućnosti financijski održivog vođenja navedene usluge. Pismo Ministarstva prilažemo u cijelosti.

Za povećanje fotografije/ desni klik -> pogledaj sliku / Izvor: Pressedan.hr

Očigledno je da se krše i uskraćuju osnovna prava redovitih studenata te da se studenti ne mogu boriti bez pomoći nadležnih institucija.