Pretraga

[VIDEO] Studenti Hrvatskih studija profesoricu ispratili u mirovinu u maniri vrijednoj divljenja

A- A+

Nakon 46 godina rada u znanosti i obrazovanju, prof. dr. sc. Branka Tafra s Hrvatskih studija danas je održala svoje posljednje predavanje prije odlaska u mirovinu. Njezini sadašnji i bivši studenti, asistenti i poneki kolega nastavnik ispratili su je u revijalnom tonu uz stihove popularnih Beatlesa, Gibonnija i Azre.

foto: Duje Kovačević|srednja.hr

Prošlo je već 46 godina otkako je prof. dr. sc. Branka Tafra počela raditi u sustavu znanosti i obrazovanja. Danas, kao nastavnica na Hrvatskim studijima održala je svoje posljednje predavanje prije odlaska u mirovinu. Njeni sadašnji i bivši studenti, asistenti i kolege nastavnici pripremili su divan pozdrav, kako kažu, za omiljenu profesoricu među studentima i kolegama.

Profesoricu otpratili u mirovinu uz stihove Beatlesa, Gibonnija i Azre

Za divnu atmosferu posljednjeg dana na poslu profesorice Tafre, pobrinuli su se studenti koji su uz gitaru i stihove popularnih izvođača i bendova dirnuli sve prisutne. Ni profesorica Tafra nije mogla sakriti suze.

Na glazbenom se repertoaru kao prva našla pjesma ‘Let It Be’ popularnih Beatlesa, kojoj su studenti kroatologije dali personalizirane stihove u znak ljubavi prema profesorici. Misli svojom glavom, pjevali su, ono što im je profesorica Tafra nebrojeno puta spomenula.

Studentska verzija ‘Let it be’ za profesoricu Tafru

Izdvojeni članak

[VIDEO] Studenti Filozofskog priredili nezaboravan oproštaj profesoru koji je bio njegova duša

– Naravno da sam ostala bez riječi. Hvala vam, rekla je profesorica Tafra nakon glazbenog ansambla.

Potom se obratila bivšim i sadašnjim studentima uz nekoliko lijepih riječi o atmosferi na Hrvatskim studijima.

– To su moja djeca, bili smo kao obitelj, baš nam je bilo lijepo na Hrvatskim studijima. Mislim da ni na jednom fakultetu nema tako drage, prijateljske atmosfere, zaključila je profesorica Tafra te na kraju ustanovila kako je, nažalost, došlo neko vrijeme u kojem za pametne nema mjesta. No, za kraj poručila je studentima: pobunite se, mladi ste.

Tu se našla još i Azrina ‘Meni se dušo od tebe ne rastaje’ te Gibonnijeve ‘Zlatne godine’ koje nikoga od prisutnih nisu ostavile ravnodušnima, a bilo je i suza.

‘Život bez propitkivanja nije vrijedan življenja’

Jedan od asistenata Odsjeka za kroatologiju, dr. sc. Mislav Kovačić, svoju je profesoricu i kolegicu pozdravio uz riječi Sokrata.

– I dok god dišem i imam snage neću prestati tragati za mudrošću. Poticat ću vas i opominjati. Jer uvijek sam pravdi išao na ruku i nju najviše cijenio. Nisam nikada dopuštao išta što je protivno pravednosti. Nikada nikome, čak ni onima koji se nazivaju mojim učenicima. Ja nisam sam nikomu bio učitelj. Ako je netko mlad ili star želio čuti što govorim i kako postupam, nikada to nisam spriječio, niti sam ikada učio za novce, niti sam odbio poduku bez novaca nego sam bio spreman da me jednako slušaju i bogati i siromašni. I ako je bilo tko od tih ljudi postao čestit, ja nisam za to odgovoran. Život bez propitkivanja nije vrijedan življenja, riječi su Sokrata kojima je Mislav Kovačić pozdravio profesoricu Tafru.

Ispraćaj profesorice Tafre u mirovinu možete pogledati i poslušati u videu ispod.