Pretraga

Zagrebačka Ekonomija ponovno s najskupljim upisninama, a Pravni faks brucoše i starije studente nelogično izjednačio

A- A+

Studenti svake akademske godine, uz školarine ili plaćanje ECTS bodova za predmete koje prenose, moraju izdvojiti i određeni iznos novca za upisnine. Za brucoše upisnine obuhvaćaju troškove izrade indeksa, X-ice te za ostale fakultetske potrebe. Stariji studenti uplaćuju nekoliko stotina kuna isključivo za bojanje i održavanje dvorana, papir, markere, i slično. Provjerili smo na nekoliko najpopularnijih zagrebačkih fakulteta kako se kreću visine upisnina te tko će ovu akademsku godinu najskuplje upisati.

Prilikom prvog upisa fakulteta, ali i upisom u svaku akademsku godinu, tisuće studenata moraju izdvojiti nekoliko stotina kuna nazvanih upisninom. Radi se o troškovima koje fakultet snosi poput papira, održavanja prostorija ili bojanja zgrade, dok brucoši time još plaćaju indeks i X-icu. No upisnine se znatno razlikuju od fakulteta do fakulteta. Provjerili smo koji će studenti po Zagrebu ove akademske godine morati izdvojiti najveći iznos za upis studija kao i koliko su se cijene promijenile u odnosu na prošlu godinu.

Izdvojeni članak

Kombinacija studiranja: Upis izbornih predmeta s drugih fakulteta

Ekonomija i ove godine najskuplja

Uz školarine te cijene prenesenih ECTS bodova, studenti prilikom upisa izdvajaju od 500 do 200 kuna kako bi osigurali mjesto u sljedećoj akademskoj godini. Zanimljivo je koliko visina upisnina varira, ali začuđuje i činjenica da troškovi održavanja nisu nužno proporcionalni veličini fakulteta i brojnosti opreme.

Prilikom ovogodišnjeg upisa na Ekonomiju brucoši će, kao i prošle godine, plaćati najvišu upisninu od 500 kuna. Isti ti troškovi na Filozofskom fakultetu iznose 400 kuna, dok će brucoši na Fakultetu političkih znanosti morati izdvojiti 375 kuna. Mada je čudno što FPZG traži veći iznos od, primjerice FER-ovih 300 kuna, ovogodišnja generacija još je i dobro prošla. Naime, prošlog rujna brucoši novinarstva i politologije upisninu su plaćali po 450 kuna.

Izjednačeni s FER-om po visini upisnine su Pravni fakultet te Zdravstveno veleučilište. Najmanju, pak, upisninu zahtjeva Tehničko veleučilište – 250 kuna.

Izdvojeni članak

Ekonomski fakultet u Zagrebu bez evidencije opraštao pojedinim studentima školarine

Brucoši i stariji studenti nelogično plaćaju iste iznose

Nakon troškova budućih studenata, provjerili smo koliku upisninu na pojedinim fakultetima plaćaju studenti viših godina kojima ne treba novi indeks ili izrada X-ice. Logičan slijed razmišljanja jest da stariji studenti uplaćuju manje iznose prilikom upisa, no ni to nije uvijek tako.

Na zagrebačkoj Ekonomiji stariji studenti plaćaju 200 kuna, baš kao i na Filozofskom. FPZG je starijim studentima snizio upisninu za 75 kuna, stoga uplaćuju 300 kuna kao i studenti na Pravnom fakultetu.

No Pravni fakultet je u ovom slučaju iznimka. Naime, brucoši i stariji studenti plaćaju isti iznos mada studenti prvih godina trebaju pokriti više izdataka.

Visina upisnina po zagrebačkim fakultetima za brucoše i starije studente