Pretraga

Zagrebačkim studentima prekipilo: ‘Nećemo više masnu hranu u menzama, dajte nam i vodu’

A- A+

Šesnaest studentskih restorana Sveučilišta u Zagrebu dnevno napravi gotovo 25 tisuća obroka za više od 60 tisuća studenata. Međutim u tim restoranima hrana je prilično nezdrava, često puta prekuhana ili hladna, a vode u ponudi nema. Zbog toga su se studenti organzirali i odlučili kroz projekt ‘Mozak voli zdravo’ uvesti promjene u jelovnike menza. Ne žele više toliko pržene hrane i žele više salata, a smeta im i prilično jednoličan način pripreme namirnica.

javna rasprava o studentskoj prehrani

Da bi se mogli nositi sa svakodnevnim zadacima, polagati ispite i ići na predavanja studenti moraju jesti. Trenutno jedu prilično nezdravu hranu i to u svim menzama Zagrebačkog sveučilišta. Zbog toga su pokrenuli inicijativu ‘Mozak voli zdravo’ kojom žele promijeniti jelovnik, ali i način pripreme hrane u menzama. Projekt je nastao u sklopu kolegija ‘Menadžement promjena’ na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu još 2011. godine, a ove godine se nastavlja i to punom parom.

Izdvojeni članak

Šećer vas čini glupim, stres vam ubija mozak

Nije tjestinina samo bolognese i lazanje

– Uvijek imamo pečene batke, nikad piletine u umacima, a vode nema niti u jednoj menzi, poručili su razočarani studenti.
Ono što ih smeta je i loš jelovnik u brzim menzama, koje ne nude salate niti juhe.Zapravo, brze menze slijede politiku ‘fast food’ restorana zbog koje studenti uglavnom jedu nezdravu hranu pripremljenu na previše ulja.
Stanje nije zahvalno niti u takozvanim restoranima spore linije.

– Kad jedem lignje moram ih zgnječiti salvetom da ispijem ogromnu količinu ulja kojom se spremaju, iskustvo je jedne studentice.
Vegeterijanski meni u menzi koja je u sklopu Studentskog doma Stjepan Radić sve je samo ne raznolik, naime i do četiri dana u tjednu servira se rižoto sa šampinjonima.

Izdvojeni članak

Menze zagrebačke – konačni rezultati: Podbacili Ekonomija i SC, oduševio Superfaks

Većini studenata prehrana se pogoršala otkad jedu u menzi

Zbog ovakvih zahtjeva studenti s Ekonomije zajedno s kolegama Prehrambeno – biološkog fakulteta odlučili su organizirati javnu raspravu o promjeni jelovnika u menzama.
– Mi ne predlažemo radikalne promjene, svjesni smo da su strojevi u studentskim restoranima zastarjeli, ali činjenica je da se za početak i manje promjene u jelovniku mogu uvesti, objasnila je studentica Bruna s PBF-a, koja sudjeluje u projektu ‘Mozak voli zdravo’.

Manja promjena sigurno bi bilo uvođenje vode u menze, jer se studenti moraju okrepljivati nezdravim sokovima obzirom da u ponudi niti nemaju alternative. Zdravih namirnica u restoranima također ima jako malo, a trenutni načini pripreme hrane prilično su dosadni, nezdravi i jednoliki.

– Želimo da se promjene jelovnika naprave kroz ovu godinu, kao i edukacija zaposlenika u menzama, da bismo od sljedeće akademske godine svi mogli jesti zdravije, poručili su studenti Ekonomije.

Da bi potkrijepili svoje argumente, studenti su predstavili rezultate ankete koja je provedena među dvije tisuće studenata Sveučilišta u Zagrebu. Čak 60 posto studenata smatra da se hrani nezdravo, a otkad su počeli jesti u menzama prehrana se pogoršala za više od 80 posto studenata. To ne iznenađuje, jer je ipak mamina kuhinja najbolja.

Izdvojeni članak

Studentska prehrana i domovi neće poskupjeti u ovoj akademskoj godini?

Zbog prastarih strojeva hrana često puta hladna

Iako je bilo govora o povećanji cijena hrane u studentskim menzama, studenti su anketom potvrdili da su u stanju platiti i 20 posto više za svoj obrok. Taj podatak je iznenađujući, jer po prošlogodišnjim istraživanjima više od 60 posto studenata u Zagrebu ima financijskih problema.
Neovisno o ovim podacima, za hranu bi očito izdvojili više ali uz jedan vrlo bitan preduvjet koji trenutno nije zadovoljen, a to je da za cijenu onda zaista dobiju kvalitetu hrane koja je na razini.

– Da bi se dignula kvaliteta hrane, potrebni su i novi strojevi jer je trenutna oprema zastarjela. Već smo počeli raditi na tome, pa će se menza Veterinarskog fakulteta koja je trenutno u katastrofalnim uvjetima u podrumu konačno preseliti u prizemlje, najavio je Mirko Bošnjak, pomoćnik ravnatelja Studentskog centra za prehranu.
Osim zastarjelih strojeva, većina primjedbi odnosi se i na hladna jela. Bošnjak je pokušao objasniti zašto je ovu lošu praksu teško ukinuti.
– Kad imate 300 gotovih obroka i 200 studenata u redu, naravno da vam se u međuvremenu neka hrana ohladi. Mi nemamo uređaju koji zadržavaju toplinu jela, jer je to trenutno preskupo, kazao je.

Izdvojeni članak

Gužve u menzi na Savi preduge, a hrana dosadna

Žele popis namirnica kraj svakog jela

Ovo je prvi puta da su se studenti pokrenuli, a da to nije zbog revolta na povećanje cijena već zbog nečeg sasvim suprotnog – zdrave prehrane.
Problem koji muči čak više od 12 posto zagrebačke studentske populacije, jest da boluju od neke kronične bolesti poput dijatebetesa ili pak imaju alergiju na određene sastojke u jelima.

– Iz ovog razloga želimo da kraj svakog jela stoji popis svih upotrebljenih namirnica, kako se bi se ubudće izbjegnula ova diskriminacija, poručili su studenti.
Zbog ovih i svih navedenih zahtjeva, studenti su krenuli u ozbiljne pregovore sa Studentskim centrom, ali i Ministarstvom znanosti obrazovanja i sporta.
– Trenutno je u izradi i popis menija i drugih jela koji će biti subvencionirani, javili su nam iz MZOS-a.

Dotada će studenti ‘sastančiti’ s odgovornima, kako bi u rujnu ove godine na stolove u studentskim menzama došla zdravija hrana, ali i namirnica nužna za egzisteniciju – voda.