Pretraga

Zastrašujuća dominacija: Top lista najboljih tehničkih fakulteta na svijetu

A- A+

Istraživači s kineskog Instituta Jiao Tong u Šangaju rangirali su po čitavom nizu kriterija fakultete tehnologije i računarstva te su došli do jasnih rezultata koji nedvojbeno dokazuju američku dominaciju u ovom području. Čak devet od prvih deset na listi su iz SAD-a.

Izdvojeni članak

Deset najstarijih sveučilišta na svijetu

Razvoj nove tehnologije konstantno redefinira uvijete na tržištu rada no posljednjih desetak godina stručnjaci iz područja tehnologije i računarstva su izuzetno traženi. Taj trend je globalan, pa i u Hrvatskoj su tehnički fakulteti na cijeni, a studenti koji dođu do diplome u rekordnom roku se zapošljavaju te imaju prilično dobre plaće.

Iako naša sveučilišta ne stoje baš dobro na svjetskim rang listama, a obrazovni sustav nam je u rasulu te mu je potreban radikalan redizajn uvijek sa zanimanjem pratimo vrednovanja kvalitete fakulteta. Institut Jiao Tong u Šangaju rangirao je svjetska sveučilišta iz područja tehnologije i računarstva te došao do zastrašujućih rezultata koji pokazuju, za ostatak svijeta ponižavajuću, dominaciju američkih obrazovnih institucija. 

Stanford i MIT na vrhu

Kineski tvorci liste su se vodili rezultatima raznih istraživanja i dostignućima u različitim predmetima. Poseban su značaj davali nagradama koji su članovi sveučilišta primali. Posebno se vrednovala Nobelova nagrada, Turingova i Fieldsova nagrada koje su pandan računalnom i matematičkom ‘Nobelu’. Kao što je to inače praksa u stvaranju ovakvih top lista kineski institut je u obzir uzeo znanstvene radove koje su objavljeni u bitnim svjetskim publikacijama.

Izdvojeni članak

Deset najvećih hrvatskih fakulteta po broju studenata

Sagledavši sve navedene faktore na listi među prvih deset fakulteta iz područja računarstva i tehnike je čak devet američkih i jedan kanadski, a prvi fakultet koji na listi nije sa sjevernoameričkog kontinenta je izraelski Institut znanosti Weizmann na 12. mjestu.

Prve tri pozicije su zauzeli Stanford, bostonski MIT i Sveučilište California u Berkeleyu. Nije loše napomenuti da je slično rangiranje napravio i časopis Usnews, a rezultati su se zbog drugačijih kriterija ponešto razlikovali. Na čelu su bili Stanford i MIT no u obrnutom redosljedu, a među top deset se našlo pet američih, tri britanska te po jedan švicarski i singapurski fakultet.

Top 10 fakulteta iz područja tehnologije i računarstva

1. Stanford (SAD)

2. MIT (Boston, SAD)

3. California (Berkeley, SAD)

4. Princeton (NJ, SAD)

5. Harvard (Cambridge, SAD)

6. Carnegie Mellon (Pittsburg, SAD)

7. Cornell (NY, SAD)

8. California (LA, SAD)

9. Texas (Austin, SAD)

10. Sveučilište Toronto (Kanada)