Pretraga

Zbog legalnih zamjena za subvenciju zagrebački studenti još lakše zarađuju na prodaji soba

A- A+

Renovacija domova odvijat će se tijekom iduće akademske godine pa je samo dio kandidata ostvario pravo na izravni smještaj u domu već u devetom mjesecu. Ostatak će do završetka radova od MZOS-a dobivati 400 kuna za subvenciju troškova privatnog smještaja. Pri pokretanju natječaja Studentski centar u Zagrebu odlučio je dopustiti legalnu zamjenu spomenute naknade s mjestom u domu, ali i da se studenti sami dogovaraju tko će se s kim mijenjati.

Saznali smo da se i na sjednici SC-a raspravljalo hoće li Studentski centar u Zagrebu odlučivati tko će dobiti sobu, u slučaju da netko odustane i ipak zaželi subvenciju, ili će osobe koje su dobile pravo na izravan smještaj imati pravo same pronaći kandidata za zamjenu.

Na kraju je ipak odlučeno da će se i studenti moći međusobno dogovarati i predložiti s kime se žele mijenjati pa se tako omogućila nekontrolirana trgovina sobama, kojoj je vrlo teško uči u trag.

Izdvojeni članak

Zagrebački Studentski centar jedini ne poštuje MZOS-ov pravilnik za smještaj

SC svojom odlukom studentima olakšao ilegalnu trgovinu

Legalnu zamjenu i mogućnost međusobnog pregovaranja neki su studenti odmah odlučili iskoristiti za zaradu pa osim mjesečne subvencije od svojih kolega traže i po nekoliko stotina kuna dodatne naknade. Tako je dosadašnja trgovina soba na crno dobila novu dimenziju, jer se ona može dokazati samo ako jedan od sudionika prizna da su uz zamjenu za mjesečnu pomoć MZOS-a dogovorili i dodatnu financijsku naknadu.

– Jedna cura mi je rekla da traži subvenciju i dodatnih 700 kn za sobu. Prijatelj se također raspitivao, a njega su tražili dodatnih 500 kuna, rekla nam je studentica Ivana, čiji su točni podaci poznati redakciji.

U nastavku nam se požalila jer smatra da je rang lista objavljena na web stranici SC-a ‘čista sprdačina’. – Ako student odbije sobu i ipak želi subvenciju, nema se šta mijenjati s nekim drugim. Sljedeća osoba ispod crte dobiva sobu i bok. Ovako liste ne služe ničemu. Studenti koji odbijaju sobe i daju ih u zamjenu na tome sada masovno zarađuju, komentira Ivana kako nije normalno da osobe koje su daleko ispod crte imaju mogućnost dobiti sobu prije onih kojima je falilo svega par bodova.

Izdvojeni članak

Zbog nepravilnosti u Pravilniku ministarstvo zatražilo očitovanje zagrebačkog SC-a

Na Facebooku deseci ponuda za prodaju soba

Osim ovog, praktički ‘savršenog zločina’, cvjeta i dobra stara ilegalna trgovina smještaja. Na Facebook grupama studentskih domova pojavile su se brojne ponude za prodaju soba, a postoje i ‘profesionalni profili’ koji kao posrednici odrađuju pregovore između dvije strane.

Iz Studentskog centra u Zagrebu najavili su da će ove godine kontrole biti još strože nego prethodnih te da će im biti lakše obavljati inspekcije zbog smanjenog kapaciteta smještaja. Međutim, s obzirom na to da smo u kratkom pregledu FB stranica naišli na desetak ponuda, čini se da brojni studenti iz nekog razloga previše ne mare za upozorenja.

Pogledajte u fotogaleriji na početku članka neke od primjera u kojima ljudi za svoje prijatelje traže kupce, a i profile kao što su ‘Studentski dom’ koji su otvoreni kako bi možda i kao posrednici u ovom kažnjivom djelu nešto zaradili.