Sjećate li se lutka Slovojeda? Umirovio se na tv-u, ali nije sasvim prestao djelovati

Slovojed je bio lutak koji je djecu i mlade podučavao gramatici, u emisiji Obrazovni ponedjeljak na HTV-u. Osmislio ga je splitski glumac Đuro Roić, a nakon što je desetak godina bio svakotjedni gost Obrazovnog programa, 2000. je otišao u ‘zasluženu mirovinu’, govore nam s HTV-a.  

Slovojed i Đuro Roić/ foto: hrvatskadjecjaknjiga.com

Mada se određeni broj vas koji ovo sada čitate nije ni rodio kada je Slovojed otišao u mirovinu, odlučili smo vas uputiti (podsjetiti) na tog legendarnog junaka Obrazovnog programa HTV-a, koji je čitavo desetljeće na zabavan način podučavao gramatiku.   

Dvoje glumaca su posuđivali glas Slovojedu

– Lutak Slovojed pojavljivao se u emisiji Obrazovnoga programa HTV-a pod nazivom Obrazovni ponedjeljak u razdoblju od desetak godina, odnosno sve do 2000. godine.

Glas mu je posuđivao glumac Đuro Roić, koji je ujedno pisao i tekstove za lutka te mu u punome smislu riječi udahnuo život, prisjetili su se na HTV-u.

Uz autora lutka i tekstova za njegovu ulogu, u jednoj fazi emitiranja Obrazovnog ponedjeljka, glas je Slovojedu posuđivala i popularna hrvatska glumica Slavica Knežević.

Uz to što je rješavao gramatičke dileme, omiljeni televizijski lutak svojevremeno se brinuo i o ostalim nedaćama koje su zadesile mlade.

Dobivao je stotine pisama, u kojima su ga djeca molila da im pomogne riješiti probleme i prepreke s kojima se suočavaju.

Skrivao je od prijatelja 20 godina svoj identitet kao Lastan iz Modre laste

Slovojed ipak i dalje uveseljava djecu i mladež u malo drugačijim ulogama

Kako smo prethodno naveli Slovojed je u televizijskoj mirovini. Međutim, premda ga više ne možemo gledati na malim ekranima, on nije prestao uveseljavati mlade pa tako i danas biva gostom lutkarskih predstava za djecu i mladež, sajmova knjiga i drugih manifestacija, kamo ga vodi Đuro Roić. 

Zadnji događaj na kojem se nerazdvojni dvojac našao, bio je 10. sajam dječje knjige u Šibeniku u lipnju. Tamo su u okviru programa Potraga za blagom održane književno-likovne, kreativne, edukativne i glumačke radionice, u kojima je svoju ulogu dobio i Slovojed.

Kada nije na turnejama i dalje dobro na njega paze na javnom televizijskom servisu. Konkretnije njegova dugogodišnja suradnica.

– Slovojed je bio partnerom voditeljici emisije Silvi Skender. Kolegica se i danas brine o tome lutku, koji je od 2000. godine u zasluženoj mirovini, zaključuju s HTV-a.

Odgovori