[FOTO] Student TTF-a novom kolekcijom odjeće potpuno iskočio iz modne svakodnevnice

Mario Vijačkić je apsolvent modnog dizajna na TTF-u te mladi dizajner koji je izbacio već svoju petu kolekciju, ovoga puta za jesen zimu aktualne sezone. Promovirao ju je u okviru 27. Cro A Portera. Ovoga puta je inspiraciju pronašao u modnom izričaju underground supkultura s prostora bivše Jugoslavije, paralelno se nadovezujući na fenomen masovne reprodukcije.

Mario nam govori da postoji veliki interes potencijalnih kupaca za novu kolekciju, a da je njegovu poruku odaslanu kroz kreacije razumjela i kritika, svjedoči i nominacija modnog portala Elle, u kategoriji najbolji mladi dizajner u 2016.     

– Drago mi je da postoji netko tko kontinuirano prati rad mladih hrvatskih dizajnera. Naravno uvijek je čast imati svoj rad prepoznat od strane modne kitike, komentirao je Mario svoju nominaciju.

Student TTF-a kreacijama ruši konvencije, ali ga publika i kritika ipak razumiju

Za moj rad ima interesa i od strane snažnijeg spola, iako za sada kreiram samo žensku odjeću

Denim, spotske mrežice, felpa, renderi, pvc tkanine, vunena pletiva, umjetno krzno, samo su neki od korištenih materijala u novoj kolekciji, a koji kombinacijom čine hibridne odjevne predmete, dok se kolorit kreće u rasponu od akromatskih crne i bijele, hladnijih tonova plave i pink, pa do toplijih nijansi. Izvrsna stvar je i što Mario ima i više nego dovoljno klijenata za svoje komade odjeće.

– Paralelno dok odgovaram na pitanja za interview, odgovaram na upite pristigle na page vezano za zadnju kolekciju. Uvijek me veseli činjenica da i u Hrvatskoj postoje oni koji pokazuju interes za domaćim dizajnom. Iznenađujuće je da mi se sve češće javlja i muški dio populacije koji bi želio muške verzije nekih komada iz kolekcije, jer za sada ja isključivo radim žensku modu, pojašnjava Vijačkić. 

Manekenka iz zagrebačke XVI. gimnazije u pohodu na svjetske modne piste

Uskoro nova kolekcija u sklopu diplomskog rada

Kako smo prethodno napomenuli, Mario je apsolvent na TTF-u te nam otkriva da mu je trenutačno završetak studija u fokusu, ali i što planira nakon toga.

– Imam još riješiti par ispita usko vezanih za diplomski rad i naravno diplomski, koji uključuje i diplomsku kolekciju. Izrada diplomskog rada i kolekcije koja ide uz sve to je dugotrajan i složen poces, u kojemu uz mentorstvo pofesora zapravo dobijem nešto konkretno, u ovom slučaju kolekciju koja će u konačnici biti ono što stoji uz moje ime i naravno stečenu diplomu. Nakon toga, planiram odraditi stručnu praksu u nekoj od većih dizajneskih kuća, čisto kako bih proširio svoje vidike i stekao potrebne vještine i znanja za daljnji kvalitetan dizajnerski pristup u stvaralaštvu, odlučan je Mario.

I na kraju, uz visoke ocjene kritike i mnogobrojne narudžbe od strane klijentica, odlučili smo za ocjenu kolekcije pitati i mladu manekenku koja je bila jedan od dva modela u kampanji i prezentaciji Vijačkićevih najnovijih dizajnerskih rješenja. 

– Na snimanju je bilo kao i svaki put jako ugodno, opušteno, zabavno ali i radno. (smijeh)
Mario je jako kreativan i inspirativan, pa ga je zanimljivo svaki put gledati u ulozi dizajnera i fotografa. Kolekcija je dosta snažna, ali ženstvena, i nosiva. Uglavnom, uživala sam prisustvovati u kampanji i cijeloj prezentaciji kolekcije, rekla nam je sve viđenija mlada manekenka Magdalena Gero.

Odgovori