Otkrijte čemu služe metalni gumbići na džepovima traperica

Iako gotovo da ne postoji osoba koja jednom u životu nije posjedovala traperice, farmerice ili rebatinke, malo tko zna čemu služe metalni gumbići, na njihovim džepovima. Svrha im je zapravo vrlo korisna. Naime, iako su odmah kada su se počele proizvoditi, hlače od denima imale puno poklonika, ahilova peta bile su im džepovi. Točnije njihovo brzo habanje, radi čega su krojači imali pune ruke posla. Da bi se takvo oštećivanje umanjilo, na džepove su stavljene malene bakrene nitne koje su im produžile rok trajanja.  

Foto: Pixabay

Već smo vas prošle godine izvijestili o tome čemu služe maleni džepovi na sveprisutnim trapericama, koje nikada ne izlaze iz mode. No i metalni gumbi, koji se nalaze na džepovima, imaju svoju priču te svrhu. 

Godine 1879. kada su nastale teksas hlače, odmah su postale hit među farmerima, obzirom na njihovu čvrstoću, a osobito su ih nosili kopači zlata.

Međutim, unatoč svojoj nepoderivosti, traperice su imale svoju slabost. Radnici koji su ih koristili, morali su često posjećivati krojače, jer su se džepovi tijekom teških fizičkih radova, često znali odšiti i tako onda visiti sa strane.

Mada je to značilo da će sebi uzeti kruh iz usta, krojač Jacob Davis dosjetio se da na džepove ušije bakrene gumbe, piše Mirror.co.uk.

Iako je bio svjestan da je njegov izum koristan i dragocjen, znao je da nema novca da prijavi patent.

Doznajte zašto su na muškoj odjeći gumbi s desne strane, a na ženskoj s lijeve

Stoga je otišao kod svog dobavljača teksasa, Levia Straussa i dao mu ponudu da započnu posao proizvodnje traperica s metalnim gumbima.

Poduzetni Strauss pristao je na to te su se potom ove učvršćene farmerice počele prodavati u velikim količinama, budući da su radnici u San Franciscu bili oduševljeni njihovom praktičnošću i dugotrajnošću.

Krojači su na kraju, osim na funkcionalnost, mislili i na estetiku traperica pa su za šav oko gumba, koristili konac bakrene boje. Čisto da bi te boje bile usklađene.

Odgovori