Studentica iz Šibenika dizajnirala odjeću za Zaru u Šangaju te nam otkrila svoja iskustva iz Kine

Sa svoje 24 godine Šibenčanka Pavla Aleksić, skupila je već toliko iskustva da bi joj pozavidjele mnoge starije kolege. Naime svoje kreacije već je izlagala u Parizu, budući da je na međunarodnom natjecanju za mlade dizajnere ušla u svjetskih top 10. Baš u francuskoj prijestolnici upoznala je i menadžera modne tvrtke iz Kine, koji ju je pozvao da kao voditeljica dizajnerskog odjela radi u Šangaju između ostalih na modelima za Zaru, Mango i Promod. Kakva je iskustva donijela iz najmnogoljudnije zemlje svijeta te čime se trenutno bavi, otkrila nam je sama.

Na fotografiji: Pavla Aleksić (osobna arhiva)

Sa svestranom Šibenčankom Pavlom Aleksić, upoznali smo vas još u veljači 2014., kada je ova studentica završne godine kostimografije na zagrebačkom TTF-u, dobila poziv da u Šangaju kao voditeljica sudjeluje u osmišljavanju dizajnerskih rješenja u modnoj tvrtci koja proizvodi za Zaru, Mango i Promod. Kako je izgledalo njeno kinesko iskustvo, što je još radila u međuvremenu te kakvi su joj daljnji planovi, podijelila je s nama.  

Šibenska studentica TTF-a (23) će dizajnirati za Zaru u Šangaju

Zaljubila sam se u Kinu

Budući da je na jednom međunarodnom natjecanju za mlade dizajnere ušla u top 10 na svijetu, Pavla je dobila priliku svoje kreacije izložiti u Parizu. Osim što je to samo po sebi čast i priznanje, u prijestolnici Francuske upoznala je i menadžera kineske modne tvrtke, koja proizvodi između ostalih za Zaru, Mango i Promod.

– U Šangaju sam radila kao voditelj dizajnerskog odjela jedne modne kompanije, a poziv za rad sam dobila putem mail-a nakon kratkog upoznavanja njihovog menadžera u Parizu. U Kini sam provela nekoliko mjeseci i mogu reći da sam se zaljubila u nju.

Poštuje se rad, znanje i sposobnost, ljudi su vrlo pristupačni i velikodušni. Ostvarila sam mnoga prijateljstva, poslovna i privatna i sigurna sam da ću ponovno posjetiti Kinu, govori nam Pavla.

Iako bi mnogi sebi ova priznanja i angažmane protumačili kao veliki uspjeh, 24-godišnja Šibenčanka na sve gleda kroz malo drugačiju prizmu, a nove izazove traži svakodnevno.

– Više to sebi tumačim kao priliku za učenjem koju sam dobila. Sve to je uveliko utjecalo na moj rad i neprestano unapređivanje kao dizajnera i osobe. Sljedeći izazov je u svakom danu, uspjeti u pronalasku posla, rekla nam je Pavla Aleksić.

[FOTO] Učenici oduševili dizajnere na Danima odjeće i kožne galanterije

Pavla voli maštati, ali je s druge strane s obje noge na zemlji

Dizajn odjeće samo je jedan od interesa koje Pavla gaji. Bavi se i kostimografijom, fotografijom, izradom nakita te ilustracija. Upravo je završila s pripremanjem projekta u kojem se mogla izraziti kroz više područja.

– U posljednje vrijeme sam radila na diplomskom radu koji je multimedijalnog karaktera, tako da sam osim jednogodišnjeg teoretskog istraživanja, snimila eksperimentalni film i izradila kostimografiju za isti, objasnila je Pavla.

Ova mlada dizajnerica ne voli previše planirati te je svakog dana u potrazi za izazovima.

– Što se tiče poslovnih prilika, nikad ne planiram previše već stalno radim i trudim se, a ako se otvore nove prilike uvijek sam spremna prihvatiti ih. Ne opterećujem se velikim planovima i gotovo nikad ne očekujem ništa, jer smatram da se samo velikim radom i trudom može postići san koji želimo ostvariti. Mnogo sanjam, ali uvijek sam budna, realna i spremna na rad, zrelo tumači Pavla.


Hrvatica Ana postala nova dizajnerica Cartoon Networka

Šibenčanka kojoj je do diplome na TTF-u preostala samo obrana diplomskog rada, ima i vlastiti brand (u galeriji iznad je par njenih kreacija nap. a.), čiji je razvoj, prema njenim riječima malo zapustila nakon odlaska u Kinu. Za kraj je komentirala i čemu bi se u nekoj bližoj budućnosti više posvetila od mnogih područja koja je zanimaju te može li trenutno živjeti od svoga rada.

– Već neko vrijeme sam se posvetila kostimografiji koja je moja velika ljubav i želim što više naučiti i raditi upravo u ovom polju.
Kako sam radila u Kini, nisam imala vremena za razvoj svog vlastitog brenda, ali do tada klijenti su bili upoznati s mojim radom uglavnom preko medija i društvenih mreža.

Dizajn je s oduvijek veliki dio mog života, otkad znam za sebe. Mogu li živjeti od svog rada? Da i ne, ovisi gdje živim, zagonetno je zaključila Pavla Aleksić.

Odgovori