Možete li vjerovati da su ove pjesme stare 20 godina?

Za pojedine stvari kojima se svakodnevno ili barem često koristimo, imamo osjećaj da su oduvijek tu. Tko bi rekao da Facebook postoji tek od 2004., YouTube od 2005. ili da je 20 godina unatrag rijetko tko u našim krajevima imao mobitel. Da ne govorimo da su tek negdje u 2000-ima pametni telefoni došli u širu uporabu.   

Screenshot: YouTube

Međutim vrijeme leti pa u tom letu za sobom ostavi spomenike različitih formata. Mi ćemo se pozabaviti onim zvučnima odnosno pjesmama za koje je teško povjerovati da su objavljene prije 20 godina. Danas je većina njih dio pop kulture te obvezni segment repertoara na plesnjacima.   

Ovo su najizvođenije pjesme u u glazbenoj povijesti

No doubt – Don’t speak

Iako vjerojatno pola vas koji ćete čitati ovaj tekst, nije bila rođena 1996. godine, u godini kada nas je ‘švedski zločinac’ Leif Sundell pristranim suđenjem izbacio s Eura protiv Njemačke, nastao je evergreen grupe No Doubt – Don’t Speak, koji teško da vam je promakao.

Da su i nove generacije oduševljene Don’t Speakom, svjedoči podatak kako je ova pjesma ‘prešišala’ 271 milijun pogleda na YouTubeu.

U vrijeme kada je izašla, bila je na čelnim pozicijama na top listama diljem svijeta, a singl je u brojnim zemljama prodan u platinastim, dijamantnim i zlatnim nakladama.

Osim svega, lijepo je vidjeti da Gwen Stefani sada u 47 godini života, izgleda jednako mlado kao i 1996.

The Fugees – Killing Me Softly (With His Song)

Odmah da kažemo kako je original ove pjesme snimljena 1971. godine, no verzija The Fugeesa iz 1996. dala joj je novu snagu i popularnost koja nije iščeznula do danas.

Bend se poput No Doubta raspao u međuvremenu, ali je prekrasna balada nastavila egzistirati na play listama DJ-eva, urednika radijskih i televizijskih emisija, ali i brojnih fanova.      

Spice Girls – Wannabe

Spomenica na Spice Girls sve je blijeđa, a povremeno ispliva najčešće radi Posh Spice, odnosno supruge Davida Backhama.

Ipak ovaj ženski sastav svojom pojavom je napravio svjetsku senzaciju, a njihova najpoznatija pjesma Wannabe i danas se može čuti u tv i radijskim emisijama s nostalgičnim prizvukom, kao i na plesnjacima. U svakom slučaju, teško da vam je ovaj megahit prošao ispod radara. Zar ne? 

Prodigy – Firestarter / Breathe

Ovdje smo učinili iznimku pa smo naveli dva evergreena iz 1996., britanskog elektro punk-rock banda The Prodigy. Ako posjećujete partyje alternativnije rock i elektro glazbe, Firestarter i Breathe vjerojatno učestalo čujete.    

2Pac feat Dr. Dre – California Love

S preranim odlaskom repera 2Paca Shakura i dan danas se neki nisu pomirili pa izmišljaju teorije zavjere o tome kako je živ. Nemamo ništa protiv da si svatko traži utjehu kako želi, ali ono što je sigurno je da ovaj klasik i današnje generacije teško zaobilazi. I dobro je da je tako!

Tony Braxton – Unbreak My Heart

Jedna od najljepših i najupečatljvijih balada uopće u 90-ima. Idealna za lagani ples na maturalnoj večeri, prvi poljubac i slične nježne aktivnosti. 

Mr. President – Coco Jumbo

Zarazu koju je prouzročila ova pjesma izazvala svojom pojavom, može se mjeriti s kugom, velikim boginjama i sličnim pošastima u nekim prethodnim vremenima.

Vjerujemo da vam nije ni Coco Jumbo promakao, a ako jest evo vam prilike da ju čujete.

Dino Dvornik – Afrika

S ovom pjesmom smo odlučili napraviti iznimku. Ona je zapravo izašla 1995. godine, ali joj je vrhunac popularnosti nastupio u 1996. Te godine je Dino Dvornik za Afriku nagrađen Porinom za hit godine, a 20 godina poslije, pjesma nije ništa manje popularna.

Preporučamo tijekom slušanja legendarne pjesme nekoliko puta kliknuti na repeat!

Majke – A ti još plačeš

Kultna vinkovačka grupa, na čelu s kontroverznim Goranom Baretom, objavila je 1996. album ‘Vrijeme da se krene’ na kojemu se nalaze barem četiri velika hita. Mi smo po svojim preferencijama izdvojili ‘A ti još plačeš’.

Odgovori