Od Cece do Seke: Srpski narodnjaci tema su doktorskog rada jedne Japanke

Kada je pred 14 godina prvi puta čula narodnjake, Japanka Fumi Uehata nije bila previše oduševljena. Međutim, po povratku s razmjene, počelo joj je nedostajati sve karakteristično uz Srbiju, pa je tako do sada ovo muzikologinja već napisala nekoliko radova vezanih uz srpski turbo-folk, a najesen će braniti i doktorsku disertaciju na tu temu.

Screenshot: You Tube

Da su neobični putevi kojima vas može odvesti obična studentska razmjena potvrđuje i priča japanske muzikologinje Fumi Uehate. Prije punih je 14 godina Fumi došla na razmjenu u Beograd, gdje je na Filozofskom fakultetu studirala sve do 2006. godine. Živjela je u studentskom domu, a tamo se susrela s nečim za što bi se moglo reći da obilježava njenu akademsku karijeru – narodnjacima.
Ovaj ‘borac za pravdu srpskih narodnjaka’, kako su je nazvali tamošnji mediji, uskoro će doktorirati na temu turbo-folka, obrani li uspješno svoj rad ‘Studija o reprezentaciji i recepciji glazbenog izražavanja narodnog identiteta u pop-folk muzici u Srbiji’.

Evo kako to izgleda kada Nijemci izvode narodnjak

Kako je rekla u razgovoru za srpske novosti.rs, u početku joj se takva glazba nije previše svidjela, ali kada se s razmjene vratila u Japan, sve karakteristično uz Srbiju počelo joj je nedostajati. 

– Na novogodišnju zabavu išla sam s prijateljicama koje su izričito govorile da ne slušaju narodnjake, ali kada je puštena Cecina pjesma, sve su listom počele zajedno pjevati i znale su svaku riječ. Bila sam iznenađena, jer je takva situacija nezamisliva u Japanu. Mnogo više, međutim, počela sam da razmišljam o toj muzici prilikom pisanja kratkog rada za studije. Sve više me je privlačio taj zvuk i shvatila sam, bez dvoumljenja, da je to vrsta muzike koju bih proučavala kao temu doktorskih studija, kazala je za novosti.rs 37-godišnja muzikologinja koja navodi kako su joj među najdražim narodnjacima ‘Beograd’ od Cece Ražnatović, ‘Tako mlada’ od Tanje Savić i ‘Crno i zlatno’ od Seke Aleksić. 

Negativan stav kritičara o takvoj vrsti glazbe, kaže, nije ju zasmetao. Dapače, tvrdi, važno je priznati da sve vrste glazbe imaju različite vrijednosti i kulturne pozadine. S tim stavom, krajem ove godine branit će i svoj doktorski rad na Sveučilištu Osaka u Japanu. 

No, ona nije jedina koja se u svome kraju svijeta bavi ovom temom na znanstveni način. Unutar projekta koji je započeo prije četiri godine, zajedno sa još nekoliko Japanaca proučava pop-folk u balkanskim zemljama, a uskoro planiraju i objavu jedinstvene knjige na tu temu.

Dosada objavljeni radovi Fumi Uehate na temu srpske narodne glazbe; izvor: http://researchmap.jp

Odgovori