[Foto] Svojim izumima riječki će studenti poboljšati nastavu stotinama učenika

Električni bubnjevi koji sviraju na dodir, senzorna hobotnica, medvjed komunikator, komunikator za Matematiku, glazbena smart ploča samo su neki od edukativnih didaktičkih pomagala koje su studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje izradili za učenike s poteškoćama u razvoju. Nova će im pomagala izrađena isključivo za njih itekako doprinjeti u rehabilitaciji i obrazovanju.

Foto: http://centar-odgojiobrazovanje-ri.skole.hr/

Prvi u Hrvatskoj:Tehnički fakultet u Rijeci napravio 'Shazam za kosti' za buduće liječnike

Ova pomagala koje su studenti besplatno izradili za učenike Centra, oni će koristiti u asistivnoj tehnologiji, odnosno na rehabilitacijskom smjeru na kojem osobe s teškoćama u razvoju u svakodnevnom životu koriste tehnologiju kako bi mogle komunicirati s drugima te obavljati sve one radnje koje su im inače posve nedostižne. 

Glavna svrha didaktičkih naprava je održavanje, odnosno unaprjeđenje funkcionalnih sposobnosti osoba s posebnim potrebama, a cjelokupni projekt nastao je kao prijedlog profesora Miroslava Vrankića koji je želio da studenti o humanoj tehnologiji uče kroz rad sa stvarnim korisnicima takvih pomagala. 

Kako je istaknuo riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, do ovog hvalevrijednog projekta ne bi došlo da u njemu nisu sudjelovali kreativni rehabilitatori i nastavnici Centra za odgoj i obrazovanje, kao i studenata Tehničkoga fakulteta koji su ideje uspješno realizirali.

Osim predstavljenih električnih bubnjeva koji sviraju na dodir, senzorne hobotnice, odnosno svjetlosnih terapeuta, medvjeda komunikatora, komunikatora za Matematiku i glazbene smart ploče, u izradi je još šet novih pomagala.  

Foto: http://centar-odgojiobrazovanje-ri.skole.hr/

Odgovori