Nakon prakse, slavonskim srednjoškolkama ponuđen posao u Dublinu: ‘Naravno da su pristale’

Učenici trećeg i četvrtog razreda Ekonomsko-birotehničke škole iz Slavonskog Broda provelo je dva tjedna na stručnoj praksi u Dublinu. Njih ukupno šesnaest, u grupi po osmero poslovnih tajnika i osmero upravnih referenata imalo je tu privilegiju da u irskim uredima steknu praktična znanja iz svoje struke, da se susretnu s poslovnim terminima na engleskom jeziku kao i da se upoznaju s poslovnom politikom ove otočne zemlje. 

Foto: Skills4Tomorrow, Facebook

Svi slavonski učenici koji su sudjelovali na stručnoj praksi u sklopu Erasmus plus projekta mobilnosti Skills4Tomorrow, zadivili su svoje poslodavce u uredničkim i adminstrativnim izazovima pred koje su stavljeni, dok su tri učenice dobile ponudu za zaposlenje nakon završene srednje škole. 

Objavljeni su rezultati natječaja za Erasmus plus: Provjerite jeste li među odabranima

Raznovrsni poslovi

Kako nam je kazala koordinatorica projekta Marija Deanković, ovo nije prvi put da škola sudjeluje na stručnoj praksi u inozemstvu pa su ranije učenici hotelijersko turističkog smjera bili na praksi u Sloveniji, a profesori škole su na usavršavanju bili u drugim zemljama.

U dvotjednoj praksi koja je trajala od 13. do 27. studenoga, brodski su se učenici susreli s raznolikim poslovima koji su vezani za njihovu struku.

– Iako naravno, nisu smjeli slati službene dopise i slične poslove, učenici su sortirali papirologiju, urudžbirali, poslodavci su im pokazali kako funkcionira arhiva datoteka. Neki su radili složenije, a neki jednostavnije poslove ovisno o profilu tvrtke gdje su odrađivali praksu, ističe koordinatorica Marina Deanković.

Učenici su u paru ili odvojeno radili u desetak različitih tvrtki, a fokus prakse usmjeren je upravo na tvrtke koje se bave administrativnim, tajničkim i pravničkim poslovima. 

– Svi naši učenici jako su se dobro snašli u tvrtkama gdje su radili. Reakcije su izuzetno dobre i pozitivne, a mnogi su pokazali želju da se vrate tamo raditi. Također, maturanti koji nisu sudjelovali na ovom projektu, svakako se žele uključiti ako bude neke prakse nakon nove godine, kazala nam je Marina Deanković, koja je dodala kako ne postoji velika navala učenika na ovakvu vrstu prakse zato što postoje određeni kriteriji za prijavu.

– Nakon što nam Agencija za mobilnost odobri projekt, ja kao koordinator obavijestim sve razrede. Učenici moraju imati dobar prosjek, ne moraju nužno biti odlikaši. Također bitno je i vladanje kao i poznavanje engleskog jezika. Nakon toga, učenici moraju položiti ispit iz engleskog, kao i napisati motivacijsko pismo. U principu, slično je kao i prijava za posao, rekla je Deanković.  

Priča o Zadraninu koji se vratio iz inozemstva: 'Hvala Irska, ali ne!'

Tri se učenice vraćaju u obećanu Irsku

Osim naučenog praktičkog znanja u jednoj od najpogdnijih europskih zemalja za zaposlenje, lijepih uspomena s mnogobrojnih izleta s kojima su se vratili natrag u školske klupe u Slavonski Brod, tri učenice trećeg i četvrtog razreda imaju mnogo više razloga za veselje.

Naime, Nikolina, Dorotea i Antonija tijekom prakse oduševile su poslodavce pa im je ponuđen posao nakon što završe srednju školu. 

– Dvije su djevojke su radile u odvjetničkom uredu i one su tamo zaista mnogo posla napravile. Od toga da su im reorganizirale lektiru do mnogo drugih administrativnih poslova koje su napravile i prije predviđenog vremena. Druga naša učenica bila je na praksi u tvrtki koja se bavi proizvodnjom antialergijskih proizvoda. Ona im je uređivala web stranicu i rješavala poslove dostave, vodila društvene mreže i izrađivala promotivne letke, ponosno je kazala Deanković.

Ne treba mnogo isticati kako su učenice bile impresionirane ponudom i kako se svakako planiraju vratiti.

– I Nikolina i Dorotea i Antonija planiraju se vratiti barem na nekoliko godina. Dvije učenice uz posao, tamo planiraju studirati, dok će jedna nakon što zaradi malo novaca vratiti se na studij u Hrvatskoj, kaže koordinatorica te dodaje kako imaju kontakte poslodavaca i čim maturiraju djevojke pakiraju kofere za obećanu Irsku. 

Odgovori