Hrvatska jedna od rijetkih zemalja EU u kojoj nastavnicima nije plaćen izvannastavni rad

Europska komisija izdala je elaborat o plaćama nastavnika i ravnatelja u europskim školama u prošloj školskoj godini. I dok se u našoj regiji plaće nastavnika povećavaju, u Hrvatskoj su one prošle školske godine ostale jednake kao i godinu prije. Hrvatska je ujedno i jedna od osam europskih zemalja koje nastavnicima ne plaćaju rad izvan nastave.

U školskoj godini 2015./2016. plaće nastavnika povećale su se u 24 zemlje, često iz razloga jer su se u tim zemljama povisile i plaće ostalih zaposlenika u javnom sektoru. U 16 zemalja, plaće su ostale iste kao i prethodne godine. U posljednjih sedam godina, povećanje više od 15 posto dogodilo se u Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Litvi, Mađarskoj, Slovačkoj i Švedskoj.

Ispodprosječne su plaće učitelja u Malti, Sloveniji, Finskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Islandu, a znatno su niže u Irskoj i Grčkoj.

ORAH: Povećati plaće i vratiti obrazovni proces nastavnicima

Plaće hrvatskih učitelja nisu se povećavale prošle godine

U našem susjedstvu, u Srbiji i Makedoniji, plaće su za sve zaposlene u javnom sektoru pa tako i učitelje, porasle za 4 posto. U Hrvatskoj, kao i primjerice u Bosni i Hercegovini, Belgiji, Francuskoj i Poljskoj plaće su ostale iste.

Dio europskih zemalja, poput Italije, Cipra i Lihtenštajna, a u svrhu smanjenja javnog deficita, plaće svih javnih službenika, pa tako i nastavnika, zamrznule su.

Zanimljivo je i za spomenuti kako je, prema ovom izvještaju, Hrvatska tek jedna od pet zemalja u kojoj se o plaćama nastavnika može odlučivati i na lokalnoj ili razini škole.

Evo kolike su minimalne plaće u zemljama Europske unije

Hrvatska je 1 od 8 europskih zemalja koje nastavnicima ne plaćaju rad izvan nastave

Niti u jednoj od zemalja Europske unije ne postoji zakonski maksimalna propisana plaća nastavnika, ali u većini zemalja ona je značajno viša od minimalca. Samo u sedam europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, plaća nastavnika ovako je blizu minimalnoj propisanoj plaći.

Da u Hrvatskoj nastavnici nisu baš u najboljem položaju potvrđuje i činjenica kako smo jedna od osam zemalja koje učiteljima ne plaćaju rad izvan nastave, dakle one nastavničke dužnosti koje obavljaju izvan radnog vremena, npr. izrada nastavnog materijala ili rad u nastavničkim organizacijama koje su u većini zemalja dodatno plaćene.

Čitav izvještaj Europske komisije možete vidjeti ovdje.

Odgovori